De 10 best gelezen blogs van het afgelopen jaar

BLOG – Huib Broekhuis

Wat zijn de 10 best gelezen blogs van het afgelopen jaar? Wij zijn de statistieken ingedoken en kwamen tot een paar mooie conclusies.  

Onze blogs geven inspiratie en meer informatie over onderwerpen als persoonlijk leiderschap, talentontwikkeling en eigenaarschap. De meest gelezen blogs zeggen veel over organisaties. Welke thema’s en problematieken spelen er? 

Thema 1: Leiderschap en leiderschapsstijlen 

Het is duidelijk dat er veel vragen rond leiderschap spelen. Voorbeelden hiervan zijn: wat brengt de toekomst van leiderschap, wat hebben goede leiders nodig en hoe zet je een goed leiderschapsprogramma op? 

 

Kwaliteiten van een goede leider 

In de top 10 zien we speciale aandacht voor het onderwerp luisteren. Hoe kunnen leiders op de juiste manier met hun teamleden in gesprek gaan? Opvallend is dat ook blogs over andere leiderschaps-essentials vaak worden gelezen. De artikelen over een impactvolle dialoog voeren en verbinding maken, vallen net buiten de top 10, maar het is duidelijk dat er veel behoefte is aan deze leiderschapskwaliteiten.  

Daarom staat ook het artikel “12 eigenschappen van een goede leider” hoog in de lijst. Belangrijk voor goede leiders is kwetsbaarheid, verbinden en authenticiteit. Wil je je leidinggevenden een boost geven? Kijk dan eens naar onze trainingen over leiderschap. 

 

De toekomst van leiderschap 

En veel van onze bezoekers willen meer weten over waar leiderschap heengaat. Welke kwaliteiten heeft een leider nodig voor het leiderschap van de toekomst? Steeds meer mensen werken niet op kantoor en daardoor is hybride leiderschap een hot topic. VDS houdt je graag op de hoogte van alle ontwikkelingen met een blik op de toekomst! 

 

Het opzetten van een leiderschapsprogramma

Veel organisaties willen weten hoe je een goed leiderschapsprogramma opzet. Het organiseren van een leiderschapsprogramma wordt nog te vaak gezien als een op zichzelf staande activiteit. Maar met alleen een goed trainingsprogramma bereik je niet zo veel. Het is belangrijk dat er aandacht komt voor talentontwikkeling in de hele organisatie. Dat vraagt om draagvlak en betrokkenheid bij het proces. Leiderschapsontwikkeling is dan geen doel op zich, maar een middel om te werken aan een succesvolle organisatie.  

Thema 2: Persoonlijk leiderschap en eigenaarschap 

Er is veel interesse in persoonlijk leiderschap, eigenaarschap en zelfleiderschap. Eigenlijk komt dit allemaal op hetzelfde neer: de beweging naar meer verantwoordelijkheid voor ontwikkeling en resultaten bij medewerkers. Denk aan ontwikkelingen als hybride werken en zelfsturende teams. 

 

Meer verantwoordelijkheid voor teamleden 

De leider is niet meer allesbepalend. Medewerkers willen meer verantwoordelijkheid en krijgen deze ook. Er is ruimte voor nieuwe ideeën, creativiteit en pro-actief gedrag. Maar dat betekent ook: geen smoesjes meer, maar eigenaarschap pakken en prestaties leveren. Hoe gaan we om met deze verandering? Er is duidelijk behoefte aan meer training op het gebied van persoonlijk leiderschap en persoonlijke ontwikkeling.  

 

Mentale kracht zorgt voor veerkracht 

Daarom is het ook niet gek dat een artikel over mentale kracht de top 10 haalt. Medewerkers krijgen door deze ontwikkeling meer op hun bordje. Meer verantwoordelijkheid betekent ook actief werken aan de energie en vitaliteit op fysiek en mentaal vlak. Hoe gaan professionals om met alle mentale uitdagingen in hun werk (en leven)? Leren omgaan met stress en moeilijkheden zorgt voor meer mentale kracht, waarmee professionals zelf de regie nemen over hun persoonlijke ontwikkeling. 

Thema 3: Teamontwikkeling  

We hebben het nu gehad over het eigenaarschap bij medewerkers en de ontwikkeling van leiderschapskwaliteiten. Het derde thema is Teamontwikkeling en omvat deze twee thema’s op prachtige wijze. Teamontwikkeling is een geweldige manier om je leidinggevende en de mensen in het team te laten groeien. Niet door apart trainingen te volgen, maar door samen aan de slag te gaan. 

Tijdens het begeleiden van teams gebruiken we vaak de theorie van Patrick Lencioni. Het viel ons op dat er veel behoefte was om te werken aan de onderkant van de piramide: vertrouwen en confrontatie. Confrontatie is hierbij iets positiefs: medewerkers durven het gesprek met elkaar aan te gaan om tot betere resultaten te komen. In trainingssessies werken we aan vertrouwen. Teamleden zoeken naar verdieping en leren elkaar beter kennen. Dat zorgt voor meer begrip en vertrouwen. 

Ook werken aan betere teams? Lees hier alles over onze programma’s die gaan over teamontwikkeling. 

Wat speelt er binnen jouw organisatie? 

Herken je je in deze drie thema’s of speelt er iets heel anders in jouw organisatie? We zijn benieuwd naar je bevindingen. En heb je nog vragen over een van deze thema’s of heb je behoefte aan extra inspiratie? Plan dan vrijblijvend een virtueel kopje koffie in 

6 maart 2024
Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Vak expert

Huib Broekhuis 

Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw organisatie? Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Vak expert

Huib Broekhuis

Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.