Vds training consultants blog tools mentale kracht ontwikkelen actie reflectie

BLOG – Huib Broekhuis

Tool 6 voor mentale kracht: Actie reflectie

Waar denk je nu aan? Is het een helpende gedachte? Of moet je nog wat meer oefenen met het omzetten van niet-helpende gedachtes in helpende gedachtes? We hebben het natuurlijk over de gedachtecontrole uit de vijfde blog in deze 6-delige serie over 6 onmisbare tools voor het ontwikkelen van je mentale kracht. Daar gaan we in deze blog namelijk op door met actie en reflectie. De laatste tool in deze serie.

Maar wat is actie reflectie? En hoe zet je het in om je mentale kracht verder te ontwikkelen en stressoren van buitenaf dus buiten de deur te houden?

Wat is actie reflectie?

Bij actie en reflectie gaat het om het reflecteren op een taak die je uitvoerde. Mensen die dat vaak doen, groeien sneller dan mensen die dat niet doen. Wat houdt dat precies in? Het betekent dat je na het uitvoeren van een taak even checkt bij jezelf hoe je je voelt. Hoe ging de taak of verliep hoe het gesprek? Waren er dingen die niet helemaal goed gingen of beter konden? En wat ging er juist wel goed?

Voor je succesbeleving is het belangrijk om te beginnen met de dingen die goed gingen. Daarna kijk je wat er beter kon in het kader van continue verbetering. Dat is wat je meeneemt naar de toekomst. Zo kom je uit op een actie-reflectie-model dat bestaat uit 3 stappen:

  1. Terugzicht – Wat heb je gedaan?
  2. Inzicht – Wat deed het met je?
  3. Vooruitzicht – Hoe ga je het de volgende keer doen?

Kijk altijd naar wat er al goed gaat

Om te presteren en je mentale kracht te ontwikkelen, heb je zelfvertrouwen nodig. Veel mensen hebben daar vandaag de dag te weinig van. Dat komt omdat we bijna nooit de tijd nemen om na te denken over wat er eigenlijk al goed gaat in ons leven. We kijken te vaak naar de toekomst. Dat noemen we ook wel de Future Gap. Dat zorgt voor een confrontatie met wat je nog niet hebt, nog niet bent en nog niet kunt. Dat geeft stress en spanning.

Probeer dit te veranderen en kijk in plaats daarvan eens naar 10 jaar geleden. Dan noemen we ook wel de Reverse Gap. Waar sta je nu, waar je toen nog niet stond? Wat heb je nu wel wat je toen nog niet had? Denk aan die droombaan, dat mooie huis of die fijne relatie. En hoe ben je gegroeid in wat je bent en wat je kunt? Door te zien wat je de afgelopen jaren bereikte, krijg je meer zelfvertrouwen. Het doet veel meer voor je dan vooruitkijken naar een onzekere toekomst.

Aan de slag met actie reflectie?

Wil je actief aan de slag met doelen stellen, visualiseren, energiemanagement, aandachtscontrole, gedachtencontrole en actie en reflectie? Bekijk dan eens onze training Mentale kracht voor jezelf, open voor iedereen die wel wat meer mentale veerkracht, stressregulatie of regie kan gebruiken. Uiteraard bieden we deze training ook incompany aan. Hier lees je meer over het programma Mentale kracht voor je organisatie.

Actie en reflectie was de laatste tool die we in deze 6-delige blogserie bespreken. Alle tools bij elkaar vormen een mentaal plan voor het bereiken van de ideale prestatietoestand. Wil je alle tools nog eens rustig doornemen? Lees de eerdere blogs dan gerust nog een keer door voor een compleet overzicht.

Tool 1: Doelen stellen
Tool 2: Visualiseren
Tool 3: Energiemanagement en spanningsregulatie
Tool 4: Aandachtscontrole
Tool 5: Gedachtencontrole

2 juni 2021
Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Vak expert

Huib Broekhuis 

Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw organisatie? Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Huib Broekhuis

Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.

VDS training consultants sidebar mentale kracht online programma

Werken is topsport. Na deze training weet jij precies hoe je onder alle omstandigheden blijft presteren.

Sw3 stap budget

Ontdek of jij in aanmerking komt voor de overheidssubsidie op leren en ontwikkelen en met welke programma's je aan de slag kunt.