Teamontwikkeling

Teamleden die goed samenwerken weten elkaar te vinden, maken gebruik van elkaars ervaring en talenten. Aan teamontwikkeling wordt vaak pas gedacht op het moment dat er problemen zijn. Afspraken worden niet nagekomen, doelstellingen niet gehaald en teamleden zijn niet langer happy en productief. Teamontwikkeling is iets waar ieder team mee bezig zou moeten zijn, een vast onderdeel van het werk. Simpelweg omdat teamontwikkeling leidt tot betere prestaties, meer verbinding en verhoogd werkplezier.

Wat is Teamontwikkeling?

Teamontwikkeling is een middel om samen een doel te bereiken: nog beter samenwerken, effectiever communiceren, team- en organisatiedoelen behalen of het versterken van de onderlinge banden en begrip voor elkaars kwaliteiten. 

Teamontwikkeling begint met inzicht in de teamcultuur, teamdynamiek en inzicht in de teamleden. Zodra de voorkeuren, kwaliteiten en valkuilen van ieder teamlid duidelijk zijn kun je deze met het team ook herkennen, waarderen en benutten. Juist de verschillen die hierin naar voren komen zorgen voor een mooie aanvulling op elkaar in plaats van wrijving. Als iedereen in zijn kracht gezet wordt, kan het team gezamenlijk doelstellingen formuleren en realiseren.

vds training en coaching huib broekhuis 2021

Huib Broekhuis

Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen over talentontwikkeling

Het belang van teamontwikkeling neemt alleen maar toe

Het belang van teamontwikkeling in organisaties neemt om verschillende redenen toe. Bijvoorbeeld door de volgende trends die we in veel organisaties zien:

1. Complexiteit van het werk: Het werk binnen veel organisaties wordt steeds complexer. Dit vereist een breed scala aan vaardigheden en expertise, vaak meer dan één persoon kan bieden. Teams brengen een diversiteit aan vaardigheden en perspectieven samen, wat essentieel is om complexe problemen op te lossen en innovatieve oplossingen te ontwikkelen.

2. Snelle veranderingen in de markt: Markten en technologieën veranderen sneller dan ooit tevoren. Organisaties moeten zich snel aanpassen om concurrerend te blijven. Goed ontwikkelde teams kunnen sneller en effectiever reageren op veranderingen dan individuen of slecht georganiseerde groepen.

3. Behoefte aan flexibiliteit en wendbaarheid: De huidige zakelijke omgeving vereist organisaties die flexibel en wendbaar zijn. Teams kunnen snel worden samengesteld, tijkdelijk in het leven geroepen of ontbonden om aan veranderende behoeften en prioriteiten te voldoen.

4. Verhoogde nadruk op werknemersbetrokkenheid en -welzijn: Er is steeds meer bewijs dat het werken in goed functionerende teams de betrokkenheid en het welzijn van werknemers kan verhogen. Dit leidt niet alleen tot een hogere productiviteit, maar ook tot een lager verloop en ziekteverzuim.

5. Globalisering en verspreide teams: Met de globalisering werken teams steeds vaker over grenzen en tijdzones heen. Effectieve teamontwikkeling is essentieel om deze geografisch verspreide teams samen te brengen en ervoor te zorgen dat ze efficiënt en effectief kunnen samenwerken.

6. Digitale transformatie: Digitale technologieën transformeren de manier waarop werk wordt gedaan. Teams die goed zijn in het benutten van digitale tools en platforms kunnen sneller innoveren en productiever zijn. Teamontwikkeling helpt bij het opbouwen van de benodigde digitale competenties en bevordert een cultuur van continue verbetering.

Teamontwikkeling in een hybride of remote team

Teamontwikkeling speelt ook een grote rol als teams op een hybride manier gaan werken. Dit is een werkstructuur waarin teamleden deels thuiswerken en deels op kantoor of een andere plek. Zie ook de pagina: Hybride werken. Juist voor deze teams is het belangrijk om te weten wat de teamleden aan elkaar hebben, hoe ze het wij-gevoel bewaken en hun doelen kunnen halen terwijl ze op afstand van elkaar werken.

Zoek jij naar teamontwikkeling binnen jouw organisatie?

We hebben veel ervaring met teamontwikkeling. Van vaste teams tot agile teams, gelegenheid teams of audit teams. Zelfsturende teams en remote teams. Bel gerust om van gedachten te wisselen hoe we jou kunnen helpen. We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten op jouw situatie en doelen. Plan gemakkelijk een belafspraak met Huib Broekhuis of neem contact met hem op via 06- 53 78 66 27.

Snel aan de slag met teamontwikkeling? Bekijk dan deze mogelijkheden eens. 

 

Vds training consultants team booster

Team Booster

Team Insights

Feedback Cultuur