Zet in op teamontwikkeling met de Team Booster

Gun je team de ruimte voor verandering

6 minuten lezen

 Een frisse blik op jouw team
 Meer vertrouwen in elkaar
 Verbetering van de werksfeer
 Jouw team in ontwikkeling
 Data vormt de basis van het programma
 Direct inzetbaar in de praktijk

 Meetbare resultaten

Verloopt de samenwerking in het team niet soepel? Merk je dat collega’s zich niet uitspreken en het moeilijk vinden om problemen met elkaar te delen? Dan is het hoog tijd voor een Team Booster. Team Booster is een programma gericht op teamontwikkeling en verandering. 

Samenwerking wordt complexer

Samenwerking in teams wordt steeds belangrijker, maar ook steeds complexer. Door het hybride werken, waarbij teamleden op kantoor werken en thuis, zien we elkaar minder. Hierdoor komt de nadruk voor jou als leidinggevende op het ontwikkelen van onderling vertrouwen en eigen verantwoordelijkheid van de teamleden. Hoe ga je hier als leidinggevende en als team mee om? In ons programma gaan we hier samen naar kijken.

Kom in beweging

Soms merk je dat teams vastlopen in hun ontwikkeling en daardoor niet goed presteren. Wij brengen teams in beweging richting ontwikkeling, zodat het (weer) een winnend team wordt. Ons programma is gericht op verandering en wordt door deelnemers beoordeeld met een 9,2. Al ruim 500 teams gingen je voor. Is jouw team al klaar voor de uitdaging? 

Download de brochure

We hebben alle informatie over de Team Booster voor je op een rij gezet. Download nu de brochure en ontdek wat de Team Booster voor jouw organisatie kan betekenen.

Vastgelopen in onbewuste patronen? 

Je kent het vast wel. Je weet allemaal dat er iets moet veranderen, hebt het er ook over in teamvergaderingen, maar toch gaan jullie op dezelfde voet verder. Je blijft eenvoudig hangen in onbewuste patronen en gaat verder op de bekende weg. Wij zoeken deze patronen voor jullie op en gaan deze doorbreken. Zo zorgen we samen dat je team weer in ontwikkeling komt.

Ruimte voor iedereen

Iedereen wil zich thuis voelen in het team. Daarom is het belangrijk dat er plek is voor alle soorten medewerkers. In een goed team is er ruimte voor alle kwaliteiten en weten we deze in te zetten. Wij zorgen dat er ruimte is voor iedereen, voor zelfleiderschap en persoonlijke ontwikkeling. Zodat mensen hun talenten echt benutten.

Wat maakt een winnend team?

Voor ons programma Team Booster maken we gebruik van de methode van Lencioni. Hierin staat een piramide met vijf lagen centraal. Deze vijf lagen symboliseren de belangrijkste draagvlakken voor een goede samenwerking binnen het team. Door gebruik van deze methode hebben we het antwoord voor iedere vraag binnen jouw team.

Vertrouwen

Alles begint bij vertrouwen. Zonder vertrouwen is er geen samenwerking mogelijk. Vertrouwen in elkaar en in de leidinggevende is de basis. Als deze basis er is, verloopt de samenwerking soepel, worden knelpunten besproken en is er ruimte voor persoonlijke ontwikkeling van de teamleden.

Waar werken we aan?

  • Begrip voor elkaar;
  • Collectieve afspraken maken.

Conflicten

Conflicten zijn belangrijk en zorgen voor verbetering. Maar dan moeten ze wel gedeeld worden. Als er geen vertrouwen is blijven deze vaak onuitgesproken. Hierdoor verslechtert de samenwerking. Het uitspreken van conflicten zorgt ervoor dat teamleden zichzelf ontwikkelen en de prestaties verbeteren. 

Ook het geven van feedback is iets wat alleen kan met vertrouwen. Dan spreken collega’s elkaar veilig aan en accepteren ze elkaars feedback. In de training werken we aan het aangaan van moeilijke gesprekken en de openheid die hiervoor nodig is.

Waar werken we aan?

  • Veiligheid;
  • Het juist hanteren van conflicten.

Betrokkenheid

Zonder vertrouwen is er geen betrokkenheid. Teamleden worden gelaten en laten alles maar gebeuren. Een betrokken teamlid heeft een mening en geeft zijn mening. In een team met weinig betrokkenheid zeggen teamleden ja tegen besluiten om de ‘lieve vrede’ te bewaren. Er is dus een hoop conflictvermijdend gedrag. Dat komt door een gebrek aan vertrouwen, waardoor medewerkers het gevoel hebben dat er toch niet naar hen geluisterd wordt.

Een sterk team is betrokken. Zij willen het beste team zijn en willen goed presteren. Daarom wordt er niet zomaar ja gezegd op een besluit, maar wordt dit van alle kanten bekeken. Er worden afwegingen gemaakt, andere standpunten ingebracht en er wordt gereflecteerd. Zo komt een sterk team tot de beste resultaten, waar ze zich voor in willen zetten.

Waar werken we aan?

  • Inzicht in elkaars gedachten;
  • Betrokkenheid bij besluitvorming.

Verantwoordelijkheid

Medewerkers zijn zich bewust van de eigen verantwoordelijkheid en durven elkaar op verantwoordelijkheden aan te spreken. Moeilijke gesprekken worden aangegaan, medewerkers voelen zich sterk en weten wat hun zwakke punten zijn. Problemen worden met het team gedeeld en waar mogelijk samen opgelost. Zo draagt het team samen de verantwoordelijkheid. Want natuurlijk heb je eigen verantwoordelijkheid, maar je staat er niet alleen voor.

Waar werken we aan?

  • Eigen regie;
  • Naar elkaar luisteren.

Focus op resultaten

Veel mensen focussen vaak op het individuele resultaat. Je zet jezelf op de eerste plaats. Het is heel moeilijk om het teambelang boven je eigen belang te plaatsen. Maar binnen een sterk team focus je op collectieve resultaten. Heb je een belangrijk resultaat behaald? Dan vier je dit ook samen. Zo blijf je prestatiegericht en zorg je voor een goede teamsfeer.

Waar werken we aan?

  • Toekomstgerichte visie;
  • Wendbaarheid van het team.

Teamprestaties verbeteren in zes stappen

In dit programma werken we in zes stappen. Natuurlijk kijken we hierbij altijd wat nodig is voor jouw organisatie. Teamtraining is altijd op maat, want ieder team is anders.

Stap 1: De nulmeting van het team

We willen eerst weten hoe het ervoor staat met jullie team. Jullie vullen een digitale teamscan in over de samenwerking. Ieder teamlid doet dit individueel, waardoor we een goed beeld krijgen van hoe het ervoor staat.

Stap 2: Online intake met de leidinggevende

De tweede stap is de bespreking met de leidinggevende. Samen bespreken we aan gaan werken in de cursus. We bespreken de uitkomst van de scan en bepalen de thema’s voor de eerste teamsessie.

Stap 3: De eerste teamsessie

We gaan aan de slag met de thema’s die naar voren kwamen in de 0-meting. We werken aan het vertrouwen in het team en verhelderen de doelen. Zo gaan we versnellen. Aan het einde van de sessie is het duidelijk wat we gaan verbeteren en hoe we dit in gaan zetten.

Stap 4: Praktijkchallenge

Nu hebben we met elkaar gesproken en weten we op papier wat we willen doen. Maar leren doe je het beste in de praktijk. Laten we dit daarom omzetten naar een praktijkchallenge. Deze formuleren we samen en hierna gaan we aan de slag.

Stap 5: Teamsessie

Er is vertrouwen in het team, de werksfeer verbetert en jullie hebben samen in de praktijk het nieuwe gedrag geoefend. Hoe ging dat? En waar ligt de ruimte voor versnelling? In deze sessie van drie uur kijken we naar de methode van Lencioni.

Stap 6: Herhaalmeting

Wij willen onze resultaten meten. Daarom laten we het team nog een keer de online test invullen. Wat is er veranderd in de resultaten? Dit bespreken we met jou in een onlinemeeting. Wat zijn de volgende stappen voor jouw team?

Meer informatie

Ga jij de uitdaging aan? Geef jouw team de ruimte voor groei en beweging.

Wil je direct aan de slag? Neem dan contact met ons op.

vds training en coaching huib broekhuis 2021

Huib Broekhuis specialist

Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.

Kleuren voor knoppen 2

Deelnemers beoordelen deze training gemiddeld met een 9,2