Nieuws –

Op kleine schaal bijdragen aan een betere wereld

Onlangs spraken we Chris Court, één van de persoonlijke coaches die zich belangeloos inzet voor ons Let’s work programma. Chris is gekoppeld aan twee Let’s work deelnemers. Samen met haar coachees heeft ze een persoonlijk plan van aanpak opgesteld – uiteraard afgestemd op de individuele behoeftes van de deelnemer zelf. We zijn benieuwd naar haar eerste ervaringen en waarom zij het zo belangrijk vindt om een bijdrage te leveren aan Let’s work.

Chris: “Alle deelnemers hebben dezelfde beweegreden waarom ze zich hebben opgegeven voor Let’s work, namelijk het vinden van een nieuwe baan. Echter, achter deze beweegreden zitten mensen met individuele behoeften: terwijl het voor de één belangrijk is om beter in zijn vel te zitten, is het voor de ander belangrijk om nog eens stil te staan bij keuzebeslissingen die van invloed zijn geweest op hun loopbaan. Ook mijn twee coachees hebben zo hun eigen individuele behoeften. Aan mij, als coach, de belangrijke taak om de vraag achter de vraag te achterhalen. Zo komen we achter de echte behoeftes van mijn coachees en kunnen we aan de hand daarvan het persoonlijk traject verder bepalen. Ook hebben we in de eerste intake gezamenlijk bepaald naar welk doel we willen werken en wanneer de coaching dus geslaagd is. Zo’n coachingstraject is dus echt maatwerk: dit geldt voor zowel de opdrachten die ik geef, als de frequentie van gesprekken die ik met mijn coachees voer.

Persoonlijk leiderschap

Ik doe echt een beroep op de individuele verantwoordelijkheid van mijn coachees en de kwaliteit van hun persoonlijk leiderschap. De opdrachten die mijn coachees tussen de gesprekken door van mij meekrijgen, worden door mijn coachees dan ook als intensief ervaren, even als de gesprekken zelf. Door de opdrachten leren ze om echt bewust op zoek te gaan naar zichzelf en dat kan soms erg verwarrend zijn. Ik hou dan ook de energie van mijn mensen continue goed in de gaten, zodra ik merk dat er behoefte is aan bijvoorbeeld een extra gesprek, dan plan ik deze in. Soms is het ook goed om eventueel via de telefoon of mail even een tussentijds interventiemoment te hebben. Belangrijk is dat mijn coachees gemotiveerd blijven.

Hoge intrinsieke motivatie

Wat mij overigens direct raakte, was dat niet alleen mijn coachees, maar alle deelnemers van Let’s work een ontzettend hoge intrinsieke motivatie hebben: ze willen er echt iets van maken vanuit het hart. Deelnemers zijn – na soms vele afwijzingen – ontzettend blij dat ze nu wél voor Let’s work geselecteerd zijn. Ze zien Let’s work dan ook als een echte kans en hebben het gevoel er niet meer alleen voor te staan. Bij aanvang van de bootcamp heerste direct veel saamhorigheid binnen de groep.
Ik haal dan ook veel energie en voldoening uit mijn werk voor Let’s work. Ik vind de combinatie van VDS en mezelf een mooie formule: deelnemers hebben niet alleen de keuze om begeleiding te krijgen vanuit VDS met de gehele groep, maar ook individueel vanuit de persoonlijke coaches. Ik vind het belangrijk dat ik echt van betekenis kan zijn voor mensen die daar echt behoefte aan hebben. Mijn bijdrage leveren aan het Let’s work programma is voor mij dan ook een logisch gevolg. Het past erg bij de wijze waarop ik naar de wereld kijk: op kleine schaal bijdragen aan een betere wereld. Daar sta ik ook voor.“

vds-logo-insearchofmeaning

Let’s work is één van de projecten in het kader van ons 25-jaar jubileum ‘In Search of Meaning’

1 mei 2014
Meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met: