Vds training consultants blog tools mentale kracht ontwikkelen energiemanagement spanningsregulatie

BLOG – Huib Broekhuis

Tool 3 voor mentale kracht: Energiemanagement en spanningsregulatie

Lukte het met het visualiseren van je doelen? Zag je het voor je hoe je ze gaat behalen? In de tweede blog in deze 6-delige serie over 6 onmisbare tools voor het ontwikkelen van je mentale kracht, werd het belang van visualisatie duidelijk. We vertelden je hoe je er je hersenen mee kan trainen en dat het belangrijk is om vooral positief te visualiseren.

De volgende onmisbare tool voor het ontwikkelen van je mentale kracht is energiemanagement en spanningsregulatie. Deze tool heeft alles te maken met stress. Bij mentale kracht gaat het om dat schild dat je om heen creëert om met stressoren van buitenaf om te gaan, zowel in de werksfeer als privé. Maar wat is stress eigenlijk?

Wat is energiemanagement en spanningsregulatie?

Om goed te kunnen presteren heb je adrenaline nodig. Niet te veel, maar ook zeker niet te weinig. De juiste hoeveelheid adrenaline noemen we de optimale zone. In de optimale zone ligt je adrenaline ongeveer tussen de 40 en 70 procent. Om een taak te volbrengen, heb je dus voldoende adrenaline nodig.

Maak je te veel adrenaline aan omdat je stress hebt, bijvoorbeeld over een naderende deadline? Dan zit je zomaar op 80 procent. Dat is te hoog om goed te presteren. Die spanning moet je dan terugdringen. Het kan ook zijn dat je te weinig adrenaline ervaart en onder de 40 procent zit. Dan ben je niet scherp genoeg om een taak te volbrengen en is het nodig om de spanning op te bouwen.

Wat is stress?

Bij stress ervaar je een onprettig gevoel en maak je adrenaline aan. Je hartslag gaat omhoog en je voelt een vecht- of vluchtreactie of continue inspanning. Hierdoor kan je niet meer goed presteren en verlies je energie. De vraag is natuurlijk hoe je stress onder controle kunt krijgen, zodat je weer ontspanning ervaart. Een simpele ademhalingsoefening kan daar heel goed bij helpen.

De volgende ademhalingsoefening kennen we onder de naam Heart-focused breathing en is gebaseerd op het wetenschappelijk onderbouwde HeartMath® gedachtegoed (ademhalingstechnieken waarbij je werkt aan je hartcoherentie – gelijkmatigheid tussen je ademhaling, hartritme en bloeddruk). Heart-focused breathing is een ademhalingstechniek waarbij je je handen op je hart legt en je ogen sluit. Je focust je op je hart en komt daarmee uit je hoofd. Adem rustig 5 seconden in en 5 seconden uit en stel je daarbij voor dat je adem door je hart- of borstgebied stroomt, terwijl je iets langzamer en dieper ademt dan gewoonlijk. Zo adem je frisse energie in en laat je op je uitademing alle spanning en negativiteit los.

HeartMath® en energiemanagement

Doe je de HeartMath Heart-focused breathing ademhalingsoefening elke keer als je stress ervaart of voordat je aan een belangrijke taak begint, dan kom je in de optimale zone en kun je weer helder nadenken en ervaar je veel meer creativiteit.

Op de lange termijn merk je dat je minder moe en uitgeput bent en dus meer energie hebt voor andere dingen. Ook ben je minder angstig en maak je je minder zorgen. Daarnaast lukt het je beter om ontspanning te vinden. Van jongs af aan leren we vooral hoe we onze moeten inspannen, waardoor ontspanning voor velen eigenlijk heel lastig is. Terwijl dat voor je spanningsregulatie wel heel belangrijk is.

Aan de slag met energiemanagement en spanningsregulatie?

Wil je actief aan de slag met doelen stellen, visualiseren en energiemanagement? Bekijk dan eens onze training Mentale kracht voor jezelf, open voor iedereen die wel wat meer mentale veerkracht, stressregulatie of regie kan gebruiken. Uiteraard bieden we deze training ook incompany aan. Hier lees je meer over het programma Mentale kracht voor je organisatie.

Na energiemanagement volgt Tool 4. Aandachtscontrole die we bespreken in de vierde blog van deze 6-delige blogserie.

12 mei 2021
Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Vak expert

Huib Broekhuis 

Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw organisatie? Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Vak expert

Huib Broekhuis

Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.

VDS training consultants sidebar mentale kracht online programma

Werken is topsport. Na deze training weet jij precies hoe je onder alle omstandigheden blijft presteren.

Sw3 stap budget

Ontdek of jij in aanmerking komt voor de overheidssubsidie op leren en ontwikkelen en met welke programma's je aan de slag kunt.