Vds training consultants blog tools mentale kracht ontwikkelen doelen stellen

BLOG – Huib Broekhuis

6 onmisbare tools voor het ontwikkelen van je mentale kracht

Tool 1: Doelen stellen

Goed in je vel zitten is in alles wat je doet ontzettend belangrijk, maar helaas niet vanzelfsprekend. Toch kun je er alleen zélf voor zorgen dat je goed in je vel zit. Daar heb je een mentale weerbaarheid – of mentale kracht – voor nodig. Om je dat eigen te maken, reiken we je bij VDS 6 onmisbare tools aan. In deze 6-delige blogserie gaan we al die tools bespreken.

De eerste tool is ‘Doelen stellen’. Maar voordat we daar dieper op ingaan, beginnen we bij deze eerste blog in deze 6-delige serie bij het begin. Want wat is mentale kracht eigenlijk?

Richting geven aan je leven

De eerste tool is ook meteen de meest onderschatte tool, terwijl die juist ontzettend belangrijk is. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat mensen die duidelijke doelen stellen in het leven, veerkrachtiger zijn. Dat komt omdat je altijd weet waar je naartoe werkt, ook als het onderweg even tegenzit. Je hebt altijd richting in je leven. Daarnaast zorgt het stellen van doelen ook voor:

  • meer energie;
  • een grotere motivatie;
  • minder stress;
  • een gevoel van succes als je jouw doel behaalt;
  • uitdaging;
  • en focus.

Door doelen te stellen kun je ook het leven creëren dat jij wilt leven. Zodat je later niet terugkijkt op een leven waarin je eigenlijk niet deed wat je leuk vond.

Durf te dromen en design your life

Veel mensen durven tegenwoordig niet meer te dromen. Dat is jammer, want van groot durven dromen kan veel goeds komen. Onder elk doel dat je stelt ligt een wens – of droom – verborgen; iets wat je wilt bereiken. Doelen stellen kun je daarom ook zien als een manier om je leven te ontwerpen.

Stel daarvoor doelen in verschillende categorieën, zoals je gezondheid, relatie, sociale leven, ouderschap, carrière en meer. Wat wil je op al deze gebieden bereiken? Waar droom je over? Zo kom je tot een soort levensboek. Heb je daar al je doelen in staan? Dan zijn er verschillende manier om met je doelen aan de slag te gaan:

De 1%-regel

Deze regel zegt dat je elke dag 1% beter wilt worden in één van de doelen die je stelt. Stel dat je meer wilt bewegen, dan kun je elke dag iets langer wandelen. Omdat 1% steeds maar een klein stapje meer is, is het goed te doen en krijg je er veel energie van.

De 50-50-regel

Deze regel is wat extremer. Het wil zeggen dat 50% van je doelen maximaal een 50% slagingskans hebben. Dat zijn doelen die je dus niet zo makkelijk haalt, maar die je extra veel voldoening geven als je het wel voor elkaar krijgt.

Grit: passie en doorzettingsvermogen

Om je doelen te bereiken, zeker de ambitieuze, moet je passie koppelen aan doorzettingsvermogen. Als je ergens passie voor hebt, kom je makkelijker door je uitdagingen heen. Stel daarom doelen die refereren aan iets wat je leuk vindt en waar je goed in bent.

Aan de slag met doelen stellen?

Wil je actief aan de slag met doelen stellen? Bekijk dan eens onze training Mentale kracht voor jezelf, open voor iedereen die wel wat meer mentale veerkracht, stressregulatie of regie kan gebruiken. Uiteraard bieden we deze training ook InCompany aan. Hier lees je meer over het programma Mentale kracht voor je organisatie.

Om je doelen te realiseren, moet je kunnen visualiseren. Daarover meer in de tweede blog in deze 6-delige serie: Tool 2. Visualiseren.

21 april 2021
Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Vak expert

Huib Broekhuis 

Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw organisatie? Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Huib Broekhuis

Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.

VDS training consultants sidebar mentale kracht online programma

Werken is topsport. Na deze training weet jij precies hoe je onder alle omstandigheden blijft presteren.

Sw3 stap budget

Ontdek of jij in aanmerking komt voor de overheidssubsidie op leren en ontwikkelen en met welke programma's je aan de slag kunt.