Vds training consultants blog tools mentale kracht ontwikkelen visualiseren

BLOG – Huib Broekhuis

Visualiseren: de 2e tool voor het ontwikkelen van je mentale kracht

Om je doelen te realiseren moet je wel kunnen visualiseren. Daarmee eindigde we de eerste blog in deze 6-delige serie over 6 onmisbare tools voor het ontwikkelen van je mentale kracht. Om je geheugen even op te frissen: doelen stellen was de eerste tool voor het ontwikkelen van je mentale kracht.

Door doelen te stellen weet je waar je naartoe werkt en geef je richting aan je leven. Dit is een belangrijke manier om meer controle en regie te krijgen over je eigen waarnemingen, gevoelens, gedachten en reacties. Want daar gaat het om bij je mentale kracht. Het is dat schild dat je om je heen creëert om met stressoren van buitenaf om te gaan, zowel in de werksfeer als privé.

Wat is visualisatie?

Dan gaan we nu verder met tool 2: ‘Visualiseren’. Maar wat is dat eigenlijk? Kort gezegd: visualiseren is iets voor je zien waarbij je alle zintuigen gebruikt. Je simuleert een gebeurtenis of actie in je geest waarbij je je horen, zien, voelen, ruiken en proeven allemaal gebruikt.

Denk aan een voetballer die voorafgaand aan een vrije trap of penalty een soort filmpje in zijn hoofd afspeelt en zo volledig visualiseert wat er moet gebeuren om te scoren. Of een schaatser of korteafstandloper die voor een wedstrijd tot in detail zijn race kan visualiseren en het ook precies zo uitvoert.

Hoe werkt visualisatie?

In ons brein hebben we allemaal neuronen die met elkaar communiceren. Ons brein reageert precies hetzelfde op verbeelding als dat het doet op de realiteit. Stel dat je nu terugdenkt aan die fijne vakantie naar een tropisch eiland en je inbeeldt hoe je aan het strand ligt, dan lichten in je brein precies dezelfde gebieden op als gebeurde toen je echt aan dat strand lag.

Daarmee is visualiseren ook iets waarmee je jouw hersenen kunt trainen. Denk aan fietsen: dat verleer je nooit. Dat komt omdat er voor elke beweging een schema of neuraal netwerk in de hersenen is opgeslagen. Heb je dat neuraal netwerk nodig (als je op de fiets stapt), dan wordt het geactiveerd.

Hersenen trainen door visualisatie

Door te visualiseren verfijn je de neurale netwerken in je hersenen. Wat je dus eigenlijk doet is je hersenen trainen. Daarom kun je visualiseren ook gebruiken om nieuwe vaardigheden te leren, maar ook om je voor te bereiden op toekomstige gebeurtenissen.

Stel dat je binnenkort een presentatie moet geven. Dat kan best een beetje spannend zijn. Visualiseer je dan vooraf eens welke kritische vragen je allemaal kunt krijgen of wat er allemaal mis kan gaan. En beeld je in hoe je in zo’n situatie kalm blijft. Zo bereid je je hersenen voor op wat er kan gebeuren. Het mooie daarvan is dat je niet overvallen wordt door de situatie en er beter mee om kan gaan.

Even terug naar de eerste zin van deze blog: om je doelen te realiseren moet je wel kunnen visualiseren. Om het voor jezelf makkelijker te maken om je doelen te behalen, kun je visualiseren dus heel goed gebruiken. Zo train je je hersenen voorafgaand aan het realiseren van je doel, waardoor dat een stuk makkelijker wordt.

Positief visualiseren

Bij visualiseren is het belangrijk om dat altijd positief te doen. Je hersenen denken in beelden. Visualiseer altijd wat je wel wilt en niet wat je niet wilt. Een bekend gezegde is: je zorgen maken is het visualiseren van een niet gewenste toekomst. Elke keer dat je je ergens zorgen over maakt, visualiseer je een scenario die je niet wilt meemaken. Met die scenario’s wil je je hersenen natuurlijk niet trainen.

Voor je mentale kracht is het daarom heel belangrijk om je bewust te zijn van wat je allemaal denkt op een dag. Probeer je zorgen daarom altijd om te buigen naar iets positiefs.

 Aan de slag met visualiseren?

Wil je actief aan de slag met doelen stellen en visualiseren? Bekijk dan eens onze training Mentale kracht voor jezelf, open voor iedereen die wel wat meer mentale veerkracht, stressregulatie of regie kan gebruiken. Uiteraard bieden we deze training ook incompany aan. Hier lees je meer over het programma Mentale kracht voor je organisatie.

Na visualiseren volgt Tool 3. Energiemanagement die we bespreken in de derde blog van deze 6-delige blogserie.

 

3 mei 2021
Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Vak expert

Huib Broekhuis 

Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw organisatie? Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Huib Broekhuis

Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.

VDS training consultants sidebar mentale kracht online programma

Werken is topsport. Na deze training weet jij precies hoe je onder alle omstandigheden blijft presteren.

Sw3 stap budget

Ontdek of jij in aanmerking komt voor de overheidssubsidie op leren en ontwikkelen en met welke programma's je aan de slag kunt.