Vds training consultants blog tools mentale kracht ontwikkelen aandachtscontrole

BLOG – Huib Broekhuis

Tool 4 voor het ontwikkelen van je mentale kracht: Aandachtscontrole

Hoe gaat het met de ontspanning? Lukte het je om de ademhalingsoefening uit de derde blog in deze 6-delige serie over de onmisbare tools voor het ontwikkelen van je mentale kracht uit te voeren? Er ervaar je daardoor al meer ontspanning en creativiteit om met een taak aan de slag te gaan?

Om een taak te volbrengen en je mentale kracht verder te ontwikkelen, heb je ook aandacht en concentratie nodig. Dat is namelijk een uitstekende manier om de stressfactoren van buitenaf die je tijdens je werk maar ook privé ervaart, buiten de deur te houden. De volgende onmisbare tool is daarom: aandachtscontrole.

Wat is aandacht en concentratie?

Je aandacht is dat waar je focus op ligt. Je kunt het zien als het licht van een zaklamp dat ergens op schijnt. Op dit moment ligt je aandacht als het goed is op dit blog. Alles wat je aandacht geeft groeit. Stel je staat in de file en je windt je daarover op, dan heeft dat je aandacht en wordt je frustratie steeds groter.

Bewust of onbewust bepaal je zelf wat je aandacht geeft. Dat doe je met je concentratie. Je concentratie is het vermogen om je aandacht op iets te richten, en om je aandacht te verleggen naar iets anders als dat je focus nodig heeft. De zaklamp van eerder zit dus eigenlijk op je hoofd en die bestuur je zelf.

Cirkels van aandacht

Je aandacht of concentratie vasthouden is niet altijd makkelijk. Stel je neemt je voor om een uur lang al je e-mails in je inbox weg te werken. Dan kan het zijn dat je tussendoor wordt afgeleid. Door een nieuwe, urgente e-mail die binnenkomt bijvoorbeeld. Of omdat je wordt gebeld, er veel geluid is in de ruimte waar je werkt of je het koud of juist erg warm hebt.

Afleiding kan ook komen doordat je te veel bezig bent met slagen of falen of winnen en verliezen. Dat kan een enorme afleider zijn. Dan zien we ook in de sport. Als je tijdens een wedstrijd achterstaat, kan je zo bezig zijn met het verlies dat eraan zit te komen, dat focussen op je taak (een goede wedstrijd spelen) niet meer lukt.

Ten slotte kun je jouw aandacht verliezen doordat je je afvraagt wat je hier eigenlijk doet en of je dit eigenlijk nog wel wilt. Dat is een valide vraag, maar niet vlak voordat je een belangrijke taak moet uitvoeren. Zo’n reflectiemoment is voor later, op een moment dat het je niet in de weg zit bij wat je moet doen.

Wat is aandachtscontrole?

Bij aandachtscontrole is het de kunst om elke keer als je door wat voor reden dan ook afgeleid bent, terug te keren naar je taak. Er zijn mensen die dat van nature heel goed kunnen, maar voor de meeste zal het wat meer oefening vergen. Probeer dat de komende tijd gewoon een paar keer te doen. Dan merk je dat het steeds makkelijker wordt om je concentratie terug te krijgen.

Aan de slag met aandachtscontrole?

Wil je actief aan de slag met doelen stellen, visualiseren, energiemanagement en aandachtscontrole? Bekijk dan eens onze training Mentale kracht voor jezelf, open voor iedereen die wel wat meer mentale veerkracht, stressregulatie of regie kan gebruiken. Uiteraard bieden we deze training ook incompany aan. Hier lees je meer over het programma Mentale kracht voor je organisatie.

Na aandachtscontrole volgt Tool 5. Gedachtencontrole die we bespreken in de vijfde blog van deze 6-delige blogserie.

20 mei 2021
Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Vak expert

Huib Broekhuis 

Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw organisatie? Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Huib Broekhuis

Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.

VDS training consultants sidebar mentale kracht online programma

Werken is topsport. Na deze training weet jij precies hoe je onder alle omstandigheden blijft presteren.

Sw3 stap budget

Ontdek of jij in aanmerking komt voor de overheidssubsidie op leren en ontwikkelen en met welke programma's je aan de slag kunt.