Hybride werken

Hybride werken is tegenwoordig de norm, waardoor teams flexibel kunnen schakelen tussen thuis en kantoor. Met deze vrijheid voor medewerkers, ontstaan nieuwe uitdagingen voor leidinggevenden en teams. Lees verder hoe dit in de praktijk gaat.

Wat is Hybride werken?

De betekenis van hybride werk is dat medewerkers de locatie waar ze werken flexibel kunnen bepalen; op kantoor, thuis of ergens anders. Dat betekent ook dat teamleden in wisselende samenstelling op kantoor kunnen zijn, als ze daar voor kiezen. Dat zorgt voor nieuwe uitdagingen voor leidinggevenden, teams en medewerkers. Het is belangrijk voor teams om te zorgen voor begrip, behouden van saamhorigheid en het bereiken van doelen op afstand en werken vanuit vertrouwen. Lees ook onze teamontwikkelingpagina voor nog meer informatie.

 

 

vds training en coaching huib broekhuis 2021

Huib Broekhuis

Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen over dit thema

Voordelen hybride werken op basis van zelfleiderschap

De impact van hybride werken is groot. Maar hybride werken, hoe doe je dat?

Het vraagt om het ontwikkelen van een aantal skills die eerder niet (of minder) nodig waren. Het begint wat ons betreft allemaal bij zelfleiderschap. Hiermee staat ieder persoon zelf in de regie. Het activeert de intrinsieke motivatie en energie die nodig is voor ontwikkeling en groei.

Bij VDS onderscheiden we zeven vormen van intelligentie die iedereen in meerdere of mindere mate in zich heeft. Zelfleiderschap (PQ) wordt pas écht geactiveerd wanneer mensen zichzelf kennen op deze gebieden en keuzes maken die voortkomen uit henzelf.

Als de zeven vormen van intelligentie afzonderlijk en in samenhang met elkaar in balans zijn, is het makkelijker om je aan te passen aan de veranderingen die hybride werken met zich meebrengt.

 

We creëren bewuste leiders, sterke teams en gezonde organisaties. Samen met onze trainers, coaches en adviseurs zorgen we op deze manier voor een versnelde, positieve verandering binnen organisaties.

Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Kom met ons in contact!

 

Waarom hybride werken?

Veel mensen werken thuis op dezelfde manier zoals ze voorheen op kantoor deden. De computer iedere dag rond dezelfde tijd opstarten, vaste koffie- en lunchpauzes en iedere dag rond dezelfde tijd weer afsluiten. Dit wordt vooral als positief ervaren. De voordelen van thuiswerken zijn minder reistijd, meer flexibiliteit en autonomie. Uit onderzoek van Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid blijkt dat 50% van de medewerkers aangeeft dat hun productiviteit is toegenomen sinds zij thuiswerken.

Toch heeft het ook een keerzijde. De huidige manier van thuiswerken zorgt voor meer stress, de neiging tot lange werkdagen en dat geeft een verstoorde werk-privé balans (38%). Uit eerder genoemd onderzoek blijkt ook dat bijna 50% van de mensen met een kantoorbaan of managementfunctie zijn collega’s mist. Vooral minder feedback (61%), minder kennisdeling (35%) en minder samenwerking (33%) worden als grote nadelen ervaren.

De oplossing is hybride werken, een werkvorm waarin je het moment en de werklocatie kiest die het beste past bij de taken die je moet uitvoeren. Een verandering die voor zowel de medewerker, de teamdynamiek en de leidinggevende even wennen kan zijn.

Succesvol hybride werken valt en staat met vrijheid en vertrouwen. Geen micromanagement van de leidinggevende, maar teamleden die de ruimte en verantwoordelijkheid hebben om zelf het beste doen voor de klanten en de organisatie. Medewerkers moeten wel weten wat leidinggevenden van ze verwachten; welke resultaten ze moeten behalen en op welke termijn. De leidinggevende heeft in een hybride organisatie vooral een faciliterende rol. Bij hem/haar ligt de taak om ervoor te zorgen dat alle teamleden zo goed mogelijk kunnen presteren,  door contact van  teamleden te stimuleren, te zorgen voor verbinding met het team én de organisatie en oog te houden voor het resultaat.

Meer informatie of van gedachten wisselen?

Benieuwd wat werkt voor jouw organisatie? Bel gerust even om van gedachten te wisselen. We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital. Plan gemakkelijk een belafspraak met Huib Broekhuis of neem contact met hem op via 06- 53 78 66 27.

Deze incompany trajecten bieden wij aan op het gebied van Hybride werken:

 

Vds training consultants open inschrijving joe dispenza

Hybride leiderschap

Hybride teams