Minder stress young professionals (werk in 2022) | VDS

BLOG – Huib Broekhuis

Resultaat van je werk in 2022 (en zo help je young professionals daarbij)

Over absorptievermogen en individuele performance

In ‘2 weken’ maakten we een werktransformatie door waar de meeste organisaties 2 jaar over doen – met dank aan de coronapandemie. En het hybride werken bevalt werknemers en organisaties zo goed, dat we gerust kunnen spreken van een blijvertje.

Maar omdat het zo snel is gegaan, is er ook nog veel te leren. En dan hebben we het niet alleen over hoe je werkt, maar ook het effect van deze nieuwe werkwijzen op de langere termijn. Dus hoe doe je dat nu eigenlijk; efficiënt hybride werken, terwijl je óók oog houdt voor het team en de collega’s? Hoe zorg je dat het voor iedereen werkt?

In dit artikel de highlights uit onze online masterclass ‘Individuele performance en hybride werk’ (167 deelnemers, gemiddelde score 8,4).

Hybride leidinggeven

Het zal je niet verbazen dat het hybride werken nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Dit zijn de komende tijd de 6 belangrijkste:

1. Leidinggevende representeert het bedrijf

De band tussen manager en medewerker is belangrijker dan ooit. Voor medewerkers die hybride of op afstand werken is de leidinggevende namelijk de belangrijkste connectie met het bedrijf. Medewerkers zijn minder op kantoor aanwezig, waardoor ‘even langslopen’ niet altijd mogelijk is.

2. Zitten is het nieuwe roken

En nu we het over dat ‘lopen’ hebben… Wist je dat 35% van de mensen actiever is geworden door het hybride werk, maar dat 40% veel meer is gaan zitten? De vitaliteit van je team gaat dus achteruit en dit heeft direct invloed op de teamprestatie. Waar we voorheen vooral keken naar tevredenheid en engagement, staat in 2022 voornamelijk gezondheid centraal (mentaal én fysiek). Hier komen we verderop in dit artikel op terug.

3. Je talent vertrekt

Het verloop binnen organisaties waar hybride gewerkt wordt is hoger. Een belangrijke reden daarbij is als je hybride werkt, je minder vrienden maakt op het werk en dus minder verbinding hebt met je werkplek. De verbinding maken en houden is belangrijk in de ‘war on talent’.

4. Oog voor de young professionals

De young professionals in het team hebben een sterke behoefte aan persoonlijke verbinding en begeleiding. Als je hierin investeert, ontwikkel je hun talent. Verderop lees je meer over hoe je dit faciliteert.

5. Ping, piep, blaf, blablabla

We werden natuurlijk altijd al gestoord tijdens ons werk. Een collega die langsloopt, pingetjes van berichten, een mail die binnenkomt, een telefoontje, collega’s die naast je bureau gaan staan praten. En nu we thuis werken zijn daar ook de was, de deurbel, de kinderen en de hond bijgekomen. Wist je dat we iedere 40 seconden gestoord worden? Dit heeft effect op ons werk. Ons absorptie-vermogen wordt stevig op de proef gesteld. Verderop in dit artikel lees je hoe je absorptievermogen vergroot.

6. Eerlijke groeikansen

En alhoewel het bewezen is dat professionals die (deels) op afstand werken hetzelfde of beter presteren dan de collega’s op kantoor, is de kans dat zij promotie maken minder. Daarnaast blijkt ook uit onderzoek dat vrouwen vaker dan mannen ervoor kiezen om (deels) op afstand te werken. Dit samen betekent dat het niveauverschil tussen mannen en vrouwen op de werkvloer zou vergroten.

We geven je in deze blog niet overal antwoord op. Maar wil je graag ergens over sparren, bel ons gerust. We delen graag onze ervaring en denken met je mee. 

Afleiding, iedere 40 seconden…

Als je voldoende wordt uitgedaagd, absorbeer je veel informatie. Maar prikkels van buitenaf zorgen voor afleiding, waardoor de absorptie afneemt. Of je nu thuis, op kantoor of ergens anders zit te werken, het risico op afleiding (offline én online) is groot. Uit onderzoek is gebleken dat we gemiddeld iedere 40 seconden gestoord worden.

Die afleidende prikkels kun je onderverdelen in drie typen:

  • Zakelijke afleiding. Denk hierbij aan een continue stroom van zakelijke e-mails, chatberichten via Teams of verzoeken om meetings en updates. Die ‘tussendoortjes’ kunnen je flink uit je concentratie brengen als je net bezig bent met het lezen of opstellen van een belangrijk document.
  • Online-afleidingen. Een groot gevaar bij hybride werken is dat de grens tussen werk en privé vervaagt. Dit betekent dat je soms ook wordt afgeleid door persoonlijke notificaties als e-mails, berichten op sociale media of WhatsApp-berichten.
  • Privéaangelegenheden. Als je vanuit huis werkt, gaan ook de huishoudelijke taken gewoon door. En misschien heb je een partner die ook thuiswerkt of kinderen die nog niet naar school gaan en een deel van je aandacht opeisen. En vergeet ook de pakketbezorger niet…

Stress bij young professionals

Zeker young professionals zijn niet altijd stressbestendig. Ze hebben in hun levensfase te maken met veel belangrijke levenskeuzes, keuzes die vaak ook een stuk ingewikkelder zijn dan de vraagstukken waar vroegere generaties mee te maken hadden. Maar ook social media zorgt voor veel druk. Tel daar technostress, FOMO, keuzestress en de eigen – vaak torenhoge – verwachtingen bij op en je begrijpt waarom jonge professionals vaak weinig hersteltijd hebben.

Een andere belangrijke factor is de opvoeding die de huidige generatie young professionals heeft genoten: hun ouders hebben hen het idee gegeven dat geluk maakbaar is en waren tegelijkertijd druk doende om zoveel mogelijk obstakels voor hun kroost uit de weg te ruimen. Young professionals hebben daardoor vaak onvoldoende geleerd om met uitdagingen en teleurstellingen om te gaan. En dat heeft impact op de werkvloer.

En dan nu praktisch:
zo ondersteun je prestaties

1. Oprechte gesprekken over toewijding

Zorg ervoor dat medewerkers zich emotioneel veilig en prettig voelen, want dit zorgt voor toewijding. Het is vooral belangrijk om met medewerkers in gesprek te gaan over hun persoonlijke ‘why-how-what’. Daarvoor is een veilige omgeving nodig waarin de medewerker zonder terughoudendheid kan spreken over wat hem of haar drijft, maar ook over problemen waar hij of zij tegenaan loopt.

Zo’n omgeving creëer je door LSD (Luisteren, Samenvatten en Doorvragen), maar ook door je als manager of leidinggevende zo nu en dan kwetsbaar op te stellen. Daarnaast is het verstandig om medewerkers te betrekken bij de visie van het bedrijf of de afdeling én actief aan talentmanagement te werken. Ontdek wat je medewerkers nodig hebben om tot bloei te kunnen komen binnen jouw organisatie.

2. Stimuleer absorptie

Door het stimuleren van absorptie zorg je ervoor dat de mensen in je team minder vatbaar worden voor afleiding en niet overweldigd raken door een overdaad aan prikkels. Hier help je je team mee:

  • Minimaliseer taakveranderingen (themadagen);
  • 60 procent in plaats van 100 procent van de werkdag inplannen;
  • Stimuleer dat ze taken zoveel mogelijk in één keer afhandelen;
  • attendeer ze erop om meldingen uit te zetten;
  • stimuleer dat mensen duidelijk aangeven wanneer ze beschikbaar zijn en dat er focustijd (niet bereikbaar) gereserveerd wordt;
  • zorg dat iedereen voldoende pauzes neemt.

3. Persoonlijke support en stressbegeleiding

Vitaliteit is een belangrijke eigenschap van een tevreden en productieve medewerker. En ja, iedereen is daarin anders. Maar sturen op vitaliteit en stressvermindering in het team is zeker mogelijk.

Bijvoorbeeld door het thema ‘werkdruk’ regelmatig op de agenda te zetten bij vaste overleggen. Geef je medewerkers daarnaast het gevoel dat zij invloed hebben op de manier waarop ze hun werk uitvoeren. Maak afspraken over de werkomstandigheden en zaken als overwerk of de manier waarop jullie communiceren. Natuurlijk kun je ook extra aandacht besteden aan andere werkomstandigheden, zoals voldoende beweging en het nemen van pauzes.

4. En, heb je young professionals in je team?

Wees alert op hun signalen en check regelmatig even bij hen in over hun gemoedstoestand. Help met het ontwikkelen van skills zoals prioriteren, omgaan met feedback, planning, projectmanagementvaardigheden en persoonlijk leiderschap. Geef ze eerlijke feedback, maar ook inzicht in hun eigen potentie en grenzen. Ten slotte hebben young professionals ook behoefte aan verantwoordelijkheid. Kun jij deze medewerkers een omgeving bieden waarin zij zich veilig voelen en zich verder kunnen ontwikkelen? Dan brengen ze een frisse blik en fijne energie in je team.

Tot slot, outputmanagement en ‘trust-based leadership’

Hybride werken verloopt meestal het beste als je kiest voor outputmanagement. Dit betekent dat je samen met de medewerker het ‘wat’ vaststelt, maar hem of haar veel ruimte en vrijheid biedt bij het bepalen van het ‘hoe’. Bij zo’n aanpak past een leiderschapsstijl die te boek staat als ‘trust-based leadership’. Dit betekent dat je mensen vertrouwen schenkt en beoordeelt op resultaat en impact in plaats van op hun zichtbaarheid op kantoor.

Wil je echt een succes maken van hybride werken binnen jouw bedrijf? Realiseer je dan dat het concept niet nieuw is, maar dat we nog een lange weg te gaan hebben voor het ‘perfect’ is. Kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Dan zijn wij er voor je.

10 maart 2022
Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Vak expert

Huib Broekhuis 

Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw organisatie? Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Vak expert

Huib Broekhuis

Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.

SW whitepaper generatie Z

Over generatie Z, diversiteit en het verbinden van generaties