BLOG – Huib Broekhuis
Wat is je ikigai en hoe helpt deze bij zelfleiderschap?
Waarom kom je ‘s ochtends je bed uit? Doordeweeks waarschijnlijk voor je werk en in het weekend voor andere bezigheden (of helemaal niet). Maar dat is niet waar het om gaat. Voel je levenslust als de wekker gaat, of laat je de dag liever aan je voorbij gaan? En waarom is dat zo? In mijn vraagstelling gebruikte ik bewust Waarom. Je Ikigai is ook een beetje je innerlijke ‘waarom’. Je vraagt jezelf: waarom is het leven de moeite waard?
Het principe van Ikigai
Ikigai is afkomstig uit de streek in Japan waar de oudste en gelukkigste mensen wonen. Ze eten gezond, onderhouden hun sociale contacten en hebben een ikigai. Je ikigai is een combinatie tussen roeping, beroep, passie en missie. Ikigai bestaat uit vier onderdelen:
- Waar je van houdt
Waarvan word je blij? Wat wil je niet missen? Voor de één is dit muziek, terwijl dit voor de ander schilderen is. Of misschien voel je blijdschap als je anderen helpt, honden verzorgt of zingt. Als je doet wat je leuk vind, ben je gemotiveerd en wil je meer leren. Dat maakt je gelukkig. - Wat de wereld nodig heeft
Een vraag die steeds meer speelt in de wereld is: hoe lever ik een bijdrage aan deze wereld? Voor sommige mensen is dit heel duidelijk. Denk bijvoorbeeld aan klimaatactivisten of een mensenrechtenadvocaat. Wat draag je bij aan de samenleving? Denk hierbij niet alleen aan grote dingen, maar zoek het ook in het kleine. Denk bijvoorbeeld ook aan: wat draag ik bij aan de organisatie waar ik werk? - Waar je goed in bent
Sommige mensen weten al van kinds af aan waar ze goed in zijn. Anderen ontdekken dit pas later. Bedenk je bij dit onderdeel goed dat je je ook kunt ontwikkelen. Als je iets heel leuk vindt en ervoor betaald kan worden, waarom zou je het dan niet leren? Laten we dit onderdeel hernoemen naar: waar je goed in bent en wat je nog wilt leren. - Waarvoor je wordt betaald
Met een baan verdien je loon. We ruilen onze arbeidsuren in voor geld en aan het einde van elke maand ontvangen we ons salaris. Stel jezelf de vraag: waar zou je graag voor worden betaald?
Zoektocht naar ikigai
Als deze vier delen overlappen, ben je het gelukkigst. Sommige mensen hebben al ikigai zonder dat ze het weten, terwijl anderen hier jaren naar moeten zoeken. Soms is een ikigai niet in balans. Dit hoeft niet altijd erg te zijn, als er maar genoeg reden is om te doen wat je doet. Het hebben van een ikigai is geen einddoel, je kunt het beetje bij beetje ontdekken.
Bewustwording van je keuzes
Werk is een groot deel van ons leven en veel mensen halen hier voldoening uit. Stel jezelf daarom de vraag: waarom ga je naar je werk? Als je hier geen goed antwoord op hebt, wordt het lastig. Het hebben van een doel zorgt voor intrinsieke motivatie. Dit zorgt ervoor dat je leiding kunt nemen over je persoonlijke ontwikkeling, je werk goed uitvoert en lekkerder in je vel zit.
Betekent dit nu dat je bij alles Waarom moet vragen? Gaan we met ikigai weer terug naar de Waarom-fase van onze kindertijd? Ik denk van niet. Maar als je lange tijd niet weet wat het doel is van wat je doet, gaat er iets mis. Je luistert alleen nog naar je hoofd en niet naar je hart. Je staat niet meer in verbinding met je gevoel.
Daar behoedt Ikigai je voor. Het zorgt ervoor dat je op zoek gaat naar een doel. Deze doelen hoeven niet groot te zijn. Ook kleine doelen helpen je om gemotiveerd te blijven.
De voordelen van ikigai
Het hebben van een ikigai zorgt voor meer ontspanning, geluk en balans in je leven. Je was misschien al omringd door allerlei schoonheid, maar door er bewust bij stil te staan zie je het ineens. We richten ons van nature graag op het negatieve, maar ikigai richt je blik op het positieve. Ikigai zorgt ervoor dat je je bewust wordt van klein geluk. Dat is waardevol in het werkveld én in je privéleven.
Huib Broekhuis
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.
Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.
Huib Broekhuis
Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.