Header veranderen met draagvlak | VDS

BLOG – Sofie Braamse

Veranderen met draagvlak, zo ga je van weerstand- naar meewerkmodus

Dat het gaat veranderen is eigenlijk het enige waar je in organisaties écht op kunt rekenen. Het hoort er nu eenmaal bij. Maar hoewel die verandering eigenlijk altijd zorgt voor een verbetering op de werkvloer, gaat het meestal toch gepaard met een flinke portie weerstand bij je professionals. Maar hoe zit dat? En belangrijker nog, hoe krijg je een verandering met iets minder weerstand of zelfs met een voorzichtige meewerkmodus over de bühne?

Waarom weerstand?

Voor nieuwe kleding of een keertje uit eten in plaats van thuis zijn de meeste mensen wel te porren. Maar zodra het gaat om veranderingen die worden opgelegd vergaat het plezier. En dat heeft alles te maken met onze evolutie. Tot een paar generaties geleden was een mensenleven van begin tot eind vrij voorspelbaar. Als je vader bakker was, dan werd jij dat ook. Je leerde van je ouders en grootouders en dat bracht je ook weer over op je eigen kroost. Iedere verandering was een verstoring of een gevaar voor wat je wist en deed.

Vandaag de dag ligt de wereld aan je voeten. Google vertelt je wat je wilt weten en we veranderen met meer regelmaat en grotere snelheid dan ooit tevoren. Maar ons reptielenbrein is nog niet echt aangepast op deze verander-mindset. En juist doordat we met één klik of swipe op alle fronten worden geïnformeerd, zijn opgelegde en ondoorzichtige veranderingen zo moeilijk te verteren. Zodra je een verandering voorstelt beginnen je hersenen met het in kaart brengen van risico’s en gevolgen. Wat verandert er? Waarom? En wat brengt het mij? Zijn de vragen die je dan direct terug krijgt.

Op naar de meewerkmodus

In het artikel “Change is hard. Here’s how you make it less painful” beschrijft Erika Andersen hoe je van weerstand naar meewerkmodus gaat bij veranderingen. Het aankondigen van veranderingen is het verstandig om juist de primaire vragen voor te zijn. Beantwoordt die daarom als eerste in je bericht naar je mensen. Vervolgens kun je de weerstand uit het veranderproces halen door:

  1. te verhelderen én te prioriteren
    Veranderingen kunnen best rauw op je dak vallen, maar veranderingen hebben treffen meestal een klein gedeelte van medewerkers, werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Voorkom dat de mug een olifant wordt en benoem wat specifiek verandert en wat dus hetzelfde blijft. De mensensoort houdt van duidelijkheid, dus help ze dit te geven.
  2. controle te geven
    Door je medewerkers invloed te geven op hoe veranderingen worden geïmplementeerd kun je draagvlak creëren. Dit kun je zo groot maken als het resultaat van de verandering toelaat. Maar iedere strohalm geeft het gevoel niet als een marionet naar de pijpen van het management te hoeven dansen. En dat kan heel veel doen in de mindset van professionals.
  3. ondersteuning te bieden
    Heel belangrijk tijdens de hele verandering is support. Onthoud dat jij als manager waarschijnlijk al een langere tijd bekend was met de verandering en de impact daarvan en dat je medewerkers pas veel later met dit voldongen feit worden geconfronteerd. Luister naar je medewerkers en wuif bezwaren of gevoelens niet weg. Want die opgekropte of ongehoorde emoties kunnen het proces namelijk aanzienlijk vertragen en een stuk minder prettiger maken voor alle betrokkenen.

Door meer rekening te houden met duidelijkheid, controle en ondersteuning creëer je niet alleen draagvlak, maar ontwikkel je ook gezamenlijk vaardigheden om beter met veranderingen om te gaan. Op een neutrale en open manier. En dat is hard nodig in een wereld waarin verandering de enige constante is.

28 april 2022
Vds sofie braamse

Vak expert

Sofie Braamse 

Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw organisatie? Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Vds sofie braamse

Vak expert

Sofie Braamse

Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.