
Leiderschap in het AI-tijdperk: van visie naar praktijk
De razendsnelle ontwikkeling van AI dwingt ons om leiderschap opnieuw uit te vinden. Voor L&D-professionals is dit een dubbele uitdaging – én een kans. Aan de ene kant moeten we ervoor zorgen dat leiders technologie begrijpen. Maar tegelijkertijd moeten de leiders ook hun mensen blijven meenemen in die verandering.
Uit een wereldwijd onderzoek van Gartner blijkt dat 77% van de CEO’s verwacht dat AI een nieuw bedrijfstijdperk inluidt, terwijl slechts 44% van de CIO’s door hun CEO als werkelijk “AI-vaardig” wordt gezien. Gartner waarschuwt dat AI geen geleidelijke verandering is maar een sprong, en dat organisaties hun leiders snel moeten bijspijkeren om concurrerend te blijven. Dit stelt ook L&D-professionals voor een uitdaging én een kans: hoe ontwikkelen we toekomstbestendige leiders die zowel visionair als mensgericht zijn?
In dit blog verkennen we vijf kernthema’s die cruciaal zijn voor leiderschap in het AI-tijdperk – van continu leren tot verandermanagement. Met inspiratie en praktische handvatten om jou als L&D-professional te helpen leiders in jouw organisatie aangehaakt te houden bij de snelle AI-ontwikkelingen. Het resultaat? Leiders die met vertrouwen en empathie navigeren in een wereld vol slimme technologie en menselijke complexiteit.
Huib Broekhuis
1. Leiderschap begint bij de leider: geeft zelf het AI-voorbeeld
In het AI-tijdperk is stilstaan geen optie. Want terwijl AI steeds meer instapbanen automatiseert, verdwijnen juist die functies waarin jong talent zich normaal ontwikkelt. De druk op ervaren leiders om het goede voorbeeld te geven, groeit.
Een moderne leider moet zichzelf continu blijven ontwikkelen, digitaal geletterd zijn en bereid zijn het goede voorbeeld te geven. Nieuwsgierigheid is daarbij cruciaal, zoals Microsoft-CEO Satya Nadella het verwoordt: de beste leiders zijn geen “know-it-alls” maar “learn-it-alls”. Dit betekent: nieuwe technologieën met open blik verkennen, fouten durven maken en daar openlijk van leren. Zó ontstaat een cultuur waarin leren en innoveren vanzelfsprekend is.
Digitale geletterdheid is daarbij cruciaal. Leiders hoeven geen AI-experts te zijn, maar ze moeten wél begrijpen hoe AI werkt en welke impact het kan hebben op mensen. Alleen dan kunnen ze geloofwaardig richting geven in een technologische transformatie.
Een leider die zelf actief experimenteert met AI laat zien: leren hoort bij de job. Onderzoek bevestigd dat leiders die zelf blijven leren om AI effectief te benutten, maken de organisatie wendbaarder en innovatiever.
Praktische tips voor L&D
Voor L&D-professionals ligt hier de sleutelrol. Ontwikkel programma’s om leiders te ondersteunen op het gebied van digital skills en AI-basiskennis. Denk aan workshops “AI voor Leiders” of intervisiesessies waarin leidinggevenden ervaringen uitwisselen over hun leerreis met nieuwe technologie.
Het belangrijkste is dat leiders beseffen: leidinggeven in het AI-tijdperk vergt een levenslang leerproces. Wie zich continu ontwikkelt en met nieuwsgierigheid vooropgaat, legt de basis voor een lerende organisatie.
2. Stimuleer in het team nieuwsgierigheid naar AI
Leiderschap in deze tijd draait niet alleen om de leider zelf, maar ook het aanjagen van leerenergie in het hele team. Want als AI sneller ontwikkelt dan de mensen die ermee werken, ontstaat er een gevaarlijke kloof – tussen technologie en talent.
Effectieve leiders doorbreken deze kloof. Ze bouwen aan een cultuur waarin leren bij het werk hoort en dat AI-vaardigheden worden gezien als een kans in plaats van een bedreiging. Dit begint bij het wegnemen van angst: AI is er niet om je werk over te nemen, maar kan het werk verrijken – bijvoorbeeld door repetitieve taken over te nemen.
Praktijkvoorbeeld – maak het zichtbaar: laat leiders concrete geregeld kennissessies of demo-dagen organiseren waar teamleden nieuwe AI-tools uitproberen. Wijs ook een “AI-ambassadeur” aan binnen teams: enthousiaste medewerkers die nieuwsgierig zijn en zich verdiepen in specifieke toepassingen (bijvoorbeeld een data-analist die experimenteert met machine learning) en hun kennis delen. En beloon wie pioniert, niet alleen presteert.
Harvard Business Review is duidelijk: reskilling en upskilling in het AI-tijdperk is niet alleen een HR-verantwoordelijkheid. Elke leidinggevende heeft de taak om leerplannen voor zijn team vorm te geven en uit te voeren. Met andere woorden: mensen ontwikkelen is leiderschap. Leiders kunnen leerdoelen integreren in functioneringsgesprekken en samen met L&D programma’s opzetten om skills gaps te dichten. Amazon laat zien wat mogelijk is: hun interne “Machine Learning University” maakt van bijscholing een speerpunt.
Maar, leren lukt alleen als het veilig voelt. Nieuwe dingen leren gaat nu eenmaal met vallen en opstaan. Geef daarom expliciet aan: fouten maken mag – sterker nog, dat het gezien wordt als waardevolle feedback op weg naar verbetering. Uit onderzoek weten we dat psychologische veiligheid een absolute randvoorwaarde is voor experimenteren en leren in teams. Wanneer medewerkers voelen dat ze mogen pionieren zonder afbreukrisico, zullen ze sneller nieuwe AI-vaardigheden oppakken en innovaties aandragen.
Praktische tips voor L&D
Een leider van nu is een leercoach. Iemand die continu blijft leren en die leergierigheid in zijn team aanwakkert. Als L&D-professional kun je helpen door leiders handvatten te geven voor het opbouwen van zo’n leercultuur. Een training in “leading by learning” en/of praktische toolkits voor team coaching en experimenteren met AI op de werkvloer kunnen de leiders hierbij ondersteunen.
3. Eigenaarschap in tijden van snelle verandering
Eigenaarschap is het nieuwe goud in een wereld vol verandering. De opkomst van AI gaat gepaard met snelle, soms disruptieve veranderingen in werk en organisaties. Medewerkers die het heft in eigen handen nemen, zijn productiever, tevredener en creatiever – stuk voor stuk kwaliteiten van onschatbare waarde voor iedere organisatie. Maar eigenaarschap ontstaat niet vanzelf. Leiders spelen hierin een sleutelrol.
- Begin met duidelijkheid. Vaak roepen we dat we “meer eigen regie” of “zelfleiderschap” willen, maar zonder concrete invulling blijft dat een containerbegrip. Leiders moeten helder zijn over hun verwachtingen: Welke besluiten mogen medewerkers maken? Waar ligt hun ruimte? Wat verwachten we in houding en gedrag?
- Bouw eigenaarschap stap voor stap op. Grote veranderingen komen zelden van de ene op de andere dag. Het is effectiever om in kleine stappen vooruitgang te boeken – een kleine verandering doorvoeren, daarvan leren, en dan opschalen. Geef vertrouwen, van low-risk situaties, naar volledige regie. Net als bij het leren fietsen eerst steun, dan vaart.
- Zorg voor een veilige cultuur. Fouten maken moet kunnen. Alleen dan durven mensen initiatief te nemen en te experimenteren. Leiders moeten actief ruimte creëren om mensen te laten experimenteren en erkenning geven onafhankelijk van het resultaat. Ze moeten ook het gesprek aangaan, “Wat heb je nodig? Waar loop je tegenaan? Hoe kunnen we dit samen verbeteren?”. Zo geven ze medewerkers het gevoel dat ze serieus genomen worden in hun ideeën en zorgen.

- Tot slot: wees empathisch. Onderzoek toont aan dat emotionele intelligentie bij leiders hand in hand gaat met zelfleiderschap bij medewerkers. Leidinggevenden die écht luisteren, ruimte geven en hun mensen laten schitteren, maken het eenvoudiger voor medewerkers om verantwoordelijkheid te nemen.
Praktische tips voor L&D
Leg in leiderschapsprogramma’s de nadruk op coachingsvaardigheden en empathisch vermogen. Leer leiders om vragen te stellen in plaats van direct oplossingen te geven. Daarnaast kunnen workshops rondom psychologische veiligheid en feedbackcultuur helpen om leidinggevenden bewust te maken van hun voorbeeldrol hierin. Uiteindelijk is het doel om een organisatie vol “ondernemende” medewerkers te creëren. In tijden van snelle verandering is dat het fundament onder wendbaarheid en innovatie.
4. Technologie én menselijkheid: het unieke menselijk kapitaal bewaren
AI mag dan revolutionair zijn, maar wat ons mens maakt, blijft onvervangbaar. In een wereld vol algoritmen wordt de menselijke maat belangrijker dan ooit. De beste leiders in het digitale tijdperk vinden een balans tussen technologie en menselijkheid. Machines kunnen veel, maar geen verbinding maken of moreel afwegen. Daar ligt de unieke waarde van mensen.

Medewerkers voelen dit aan. Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat medewerkers willen dat hun werkgevers méér prioriteit geven aan teamwork (65%), communicatie (61%) en leiderschapsvaardigheden (56%) dan aan technische skills zoals AI en data-analyse (54%). Organisaties doen er goed aan om niet door te schieten in technisch opleiden, maar juist een te kiezen: ja, stimuleer digitale skills, maar niet ten koste van vaardigheden als samenwerken, creatief denken en empathisch leidinggeven. te kiezen. Stimuleer digitale skills, maar niet ten koste van vaardigheden als samenwerken, creatief denken en empathisch leidinggeven.
Voor leiders betekent het dat zij bewust beide kanten moeten cultiveren. Zoals MIT Sloan Management Review stelt dat een leider bij elke technologische implementatie de vraag stelt: Wat betekent dit voor onze mensen? Denk aan aspecten als werkdruk, baaninhoud, benodigde training en ethische gevolgen.
Leiders kunnen het unieke menselijke kapitaal versterken door soft skills net zo serieus te nemen als een digitale training. Een leidinggevende in een AI-gedreven bedrijf zou evengoed workshops kunnen faciliteren over empathisch communiceren of creatief probleem oplossen, als over data-literacy. Daarnaast is het van belang dat leiders voorleven wat human-touch betekent. Dat kan iets eenvoudigs zijn als tijd vrijmaken voor persoonlijke gesprekken in een verder geautomatiseerd proces, of besluiten om bij delicate kwesties altijd “een mens in de loop” te houden in plaats van alles aan een algoritme over te laten.
Visie en wetenschap komen hier samen. Zo benadrukt Harvard-onderzoeker Raffaella Sadun dat leidinggevenden zich voortdurend moeten heruitvinden en aanpassen. Dat vraagt om menselijk adaptief vermogen, wat machines niet bezitten. AI kan routinewerk overnemen, maar juist daardoor komt menselijke creativiteit vrij voor complexere taken. Eén van de vijf pijlers van effectief AI-leiderschap is niet voor niets creativiteit – het vermogen om buiten gebaande paden te denken, nieuwe ideeën te omarmen en innovatie te leiden.
Praktische tips voor L&D
In jouw rol als L&D-professional kun je dit ondersteunen door programma’s te ontwerpen die zowel tech als touch omvatten. Door in leiderschapsontwikkeling net zoveel nadruk te leggen op menselijke vaardigheden als op technologische knowhow, help je leiders die holistische balans te vinden.
5. Verandermanagement: mensen meenemen naar de toekomst
Geen AI-transformatie is compleet zonder effectief verandermanagement. Technologie verandert processen, leiders veranderen gedrag. Zij moeten hun medewerkers veilig gidsen door onzekerheid en veranderingen in rollen. Dit vergt empathie, een duidelijke visie en een gedegen planning.
- Begin met het communiceren van een inspirerende verander-visie. Waarom AI? Wat levert het op, voor zowel de organisatie als voor henzelf? Transparantie is hier essentieel: wees eerlijk over welke werkzaamheden kunnen veranderen of verdwijnen én welke nieuwe mogelijkheden daarvoor in de plaats komen. Werknemers waarderen openheid en zullen eerder meegaan in de reis als ze zich serieus genomen voelen.
- Investeer in de transitie van oud naar nieuw. Dat betekent investeren in om- en bijscholing, herontwerp van functies en waar nodig persoonlijke begeleiding. Een recente Harvard-publicatie betoogt dat reskilling niet louter een trainingsprogramma is, maar een veelzijdig verandertraject: leidinggevenden moeten reskilling en verandering integraal benaderen – van werving tot loopbaanpaden – zodat medewerkers daadwerkelijk de sprong naar nieuwe competenties maken.
- Betrek medewerkers als actieve deelnemers in de verandering. Laat ze meedenken over implementatie, laat early adopters pilot-projecten draaien en feedback geven, organiseer townhall-bijeenkomsten waar zorgen en ideeën gedeeld kunnen worden, en richt “werkgroepjes toekomst” in waarin verschillende lagen van de organisatie meepraten over de vaardigheden die nodig zijn voor de strategie. Uit onderzoek blijkt dat werknemers sneller bereid zijn zich om- of bij te scholen wanneer ze inspraak krijgen in de vormgeving van die trajecten.
- Waak voor veranderstress. Te veel verandering in één keer? Mensen raken overweldigd en kunnen in de weerstand schieten. Doseer het tempo en biedt houvast. Check regelmatig in bij je team: Hoe ervaren zij de veranderingen? Welke ondersteuning hebben ze nodig om mee te komen? AI mag processen dan veranderen, de menselijke factor blijft essentieel. Een leider die open gesprekken voert over emoties, ervaringen en behoeften, bouwt veerkracht op in zijn team.
- Blijf vooruitdenken. Leidinggevenden in het AI-tijdperk moeten niet alleen managen wat vandaag speelt, maar bezig zijn met de ontwikkeling van morgen. Dit kan inhouden dat men al vooruitdenkt over de volgende golf van innovatie (bijvoorbeeld verdere automatisering, of nieuwe rollen die nu opkomen zoals AI ethicist of automation coach). Leiders die hier tijdig mee aan de slag gaan – door learning journeys uit te stippelen, talenten te rouleren tussen nieuwe projecten, en een cultuur van continuous improvement te bevorderen – zorgen dat hun organisatie wendbaar blijft, wat de toekomst ook brengt.
Praktische tips voor L&D
Ondersteun leidinggevenden met verander skills. Bied trainingen of coaching aan in effectief communiceren tijdens verandering (storytelling, omgaan met weerstand), in het ontwerpen van leertrajecten voor reskilling, en in het bevorderen van veerkracht bij teams. Je kan gebruik maken van bestaande kaders zoals ADKAR of Kotter’s 8 stappen, toegespitst op digitale transformatie. Het belangrijkste is dat leiders zich gesteund voelen in hun rol als change leader. Wanneer zij mensen succesvol weten mee te nemen de toekomst in, wordt AI van een abstracte uitdaging een gedeeld succesverhaal.
Mensgericht leiderschap:het kompas in het AI-tijdperk
AI verandert alles, en geeft de kans om werk zinvoller en mensgerichter te maken. Leiders spelen hierin de hoofdrol. Voor L&D-professionals ligt de opdracht én kans om deze leiders te helpen zich te ontwikkelen tot wendbare, empathische en visionaire “AI-age leaders”. Dat betekent: leiders die zich voortdurend blijven ontwikkelen en als rolmodel een leercultuur neerzetten; die in hun teams nieuwsgierigheid en eigenaarschap aanmoedigen; die technologie omarmen zonder de menselijke maat te verliezen; en die hun mensen met compassie en duidelijkheid door verandering loodsen.
Effectief AI-leiderschap draait om balans tussen hightech en high-touch. De organisaties die floreren, zijn diegenen waar leiders het potentieel van AI benutten én investeren in menselijk kapitaal. Uiteindelijk is AI slechts een middel; het zijn de mensen die het echte verschil maken.
Aan jou als L&D-professional de mooie taak om dit kompas te helpen kalibreren. In het snel ontwikkelende AI tijdperk kan de L&Der een belangrijke en zelfs een bepalende rol vervullen. Door ervoor te zorgen dat jouw organisatie niet alleen de technologie onder de knie krijgt, maar vooral ook het vertrouwen en engagement van de mensen behoudt. Want de toekomst is technologie, maar bovenal menselijk. Zet die mens centraal – dan komt de rest vanzelf.
Welke stap zet jij vandaag om jouw leiders klaar te maken voor AI?

Sparren over leiderschap in het moderne tijdperk? Onze consultants helpen je graag verder!
26 juni 2025
Stel je een werkplek voor waar niemand zich durft uit te spreken in vergaderingen. Mensen houden goede ideeën voor zich en innovatie stagneert. Nu, stel je eens een hele andere werkplek voor: één waarin …
Eigenaarschap is verantwoordelijkheid nemen over je eigen werk en problemen die er mogelijk ontstaan. Een medewerker die zich eigenaar voelt over …
Om succesvol te zijn in deze nieuwe realiteit moeten leiders beschikken over bepaalde eigenschappen die hen in staat stellen om optimaal gebruik te maken van de voordelen die AI biedt, terwijl ze tegelijkertijd kunnen inspelen op …
Bronnen: Deze blog is onderbouwd met inzichten uit o.a. Harvard Business Review, MIT Sloan Management Review, Deloitte-onderzoek en praktijkervaringen van VDS Training Consultants, vanzelsprekend met ChatGPT als schrijfcoach en hulpbron. Voor verdere verdieping, bekijk bijvoorbeeld de 5 eigenschappen van effectief leiderschap in AI-tijden, tips om eigenaarschap te vergroten in je team, en Harvard’s bevindingen over de verantwoordelijkheden van leiders bij reskilling. Door wetenschap te verbinden met praktijk kunnen we samen werken aan leiderschap dat klaar is voor de toekomst.