Mirjam hirsch vodafoneziggo impact leiderschapsontwikkeling
Mirjam hirsch vodafoneziggo impact leiderschapsontwikkeling

Wat is de impact van leiderschapsontwikkeling?

Van fundament tot vooruitgang

Hoe transformeer je leiderschap na een complexe fusie? VodafoneZiggo stond voor de ambitieuze uitdaging: haar volledige leiderschapspopulatie verder te ontwikkelen, afgestemd op de strategie, kernwaarden en het nieuwe leiderschapsprofiel. Zo ontstond de behoefte aan een meer duurzame aanpak van leiderschapsontwikkeling. VodafoneZiggo schakelde VDS in om hierbij te helpen. Door de intensieve samenwerking is leiderschap nu stevig verankerd in de organisatiecultuur.

Mirjam Hirsch, Manager Leadership Development bij VodafoneZiggo, en Huib Broekhuis, directeur van VDS, kijken terug op 5 jaar samenwerking.

Het fundament: Learning to Lead

Het eerste programma dat door VDS is ontwikkeld, is het programma ‘Learning to Lead’. Dit programma richt zich op de essentiële leiderschapsvaardigheden, zoals feedback geven, coaching en het versterken van teamverbinding. Ruim 250 leidinggevenden hebben inmiddels het programma gevolgd.

Verder bouwen aan leiderschap

Learning to Lead is nu hét basis-leiderschapsprogramma. Vanuit deze basis werkt VDS samen met VodafoneZiggo aan de verdere ontwikkeling van leiderschap. Mirjam: “We wisten al snel dat VDS de ideale partner was. Onze culturen sluiten op elkaar aan. We delen onze visie op leiderschap en zijn resultaatgericht. Dat zie je terug in de inspirerende en effectieve trainingen die we hebben gerealiseerd.”

“VDS is meer dan een ontwikkelpartner, ze zijn een strategische sparringpartner. Hun kennis van onze cultuur en visie versterkt de impact van trainingen”. – Mirjam Hirsch

Een strategische aanpak

Leiderschapsontwikkeling bij een organisatie met zo’n 7.000 medewerkers en bijna 600 leidinggevenden, vraagt om een steeds sterker en uitgebreider curriculum. Dit is gefaseerd ontwikkeld, waarbij het curriculum elke twee jaar is vernieuwd op basis van strategische thema’s en organisatiebehoeften. Mirjam: “Het was nooit het plan om zo’n omvangrijk curriculum op te zetten. Door steeds af te stemmen op actualiteiten en organisatiebehoeften, zijn we waar we nu staan.”

De gefaseerde aanpak werkt: “Stapsgewijs bereiken we alle lagen van de organisatie en brengen we iedereen naar de kern van leiderschap.” De aanpak biedt bovendien flexibiliteit bij onverwachte veranderingen: tijdens de coronapandemie heeft VDS bijvoorbeeld razendsnel het programma ‘Leidinggeven op afstand’ ontwikkeld. “Plotseling werd het essentieel om verbinding te maken en aan te sturen op afstand,” aldus Mirjam.

Een toonaangevend curriculum

Na 5 jaar samenwerking heeft VodafoneZiggo al meerdere fases achter de rug, waarbij het curriculum steeds wordt aangevuld, aangepast en verbreed gebaseerd op de actuele situatie binnen het bedrijf.

Fase 1: Together we grow

De eerste fase legt de basis voor leiderschapsvaardigheden met sterke focus op teamcohesie en samenwerking binnen de organisatie. Onderdeel hiervan is de Team Booster, een op maat gemaakt programma geïnspireerd op het model van Patrick Lencioni. Dit programma helpt teams om effectiever samen te werken en prestaties te verbeteren. De focus ligt op praktische toepasbaarheid, waarbij leiderschap niet alleen wordt versterkt, maar ook direct wordt gekoppeld aan het behalen van organisatiedoelstellingen.

Fase 2: Connected we flow

In deze fase staat het thema verbinding en het stimuleren van talenten centraal. De programma’s richten zich op het versterken van leiderschapsvaardigheden en het ontwikkelen van talenten en informele leiders die klaar zijn voor de volgende stap.

Fase 3: Exceptional Leadership (huidige fase)

De derde fase richt zich op het balanceren van vertrouwen en moed in leiderschap. Deze thema’s worden in praktijk op unieke manier in de praktijk gebracht, bijvoorbeeld door te zekeren aan een klimmuur. Leiders leren niet alleen hun teams te ondersteunen, maar ook zichzelf verder te ontwikkelen als een krachtig voorbeeld binnen de organisatie.

Archipel: het leerplatform dat leiderschap tot leven brengt

Hoe laat je een curriculum écht tot leven komen in de organisatie? VodafoneZiggo gebruikt Archipel, een platform met meer dan 15.000 leermogelijkheden – van artikelen en podcasts tot maatwerktrainingen. Als eerste in Nederland introduceerde VodafoneZiggo hiermee Unlimited Learning, wat een sterke impuls geeft aan de leercultuur.

Op het platform van Archipel, dat binnen VodafoneZiggo Progress for You wordt genoemd, hebben medewerkers toegang tot een persoonlijk dashboard met ontwikkelpaden die aansluiten bij hun functie en competenties. Zo kunnen  zij gerichter kiezen uit het uitgebreide leeraanbod. Dit heeft de samenwerking met VDS verdiept. Naast het standaard aanbod Hebben VodafoneZiggo en VDS in co-creatie maatwerktrainingen toegevoegd, zoals leiderschapstrajecten, talentprogramma’s en de succesvolle Team Booster. Het curriculum combineert verschillende trainingsmethoden; van ervaringsgericht leren met trainersacteurs, tot coaching en intervisie. Altijd met een sterke focus op praktische toepasbaarheid en het duurzaam verbeteren van prestaties.

Leiderschap in een dynamische organisatie

VodafoneZiggo hecht veel waarde aan ontwikkeling en is tegelijkertijd een snelle, prestatiegerichte organisatie. De missie – plezier en vooruitgang met elke verbinding – vraagt om voortdurend aandacht voor leiderschap. “In de hectiek van de dag verschuift de focus al snel van leiderschap naar inhoud,” legt Mirjam uit. “De trainingen van VDS helpen onze leiders om focus te houden. Ze bieden inzicht, geven rust en creëren ruimte voor reflectie, wat enorm waardevol is in een dynamische omgeving.”

De impact van zelfontwikkeling in een zakelijke context

Het programma ‘Learning to Lead’ is met recht het meest populaire programma. “Deelnemers ontdekken en ontwikkelen hun persoonlijke leiderschapsstijl. Het brengt mensen dichter bij zichzelf en elkaar, wat veel voldoening geeft.” Ook de Team Booster wordt inmiddels breed omarmd. “In plaats van enkel vaardigheden te trainen, worden teamleden uitgenodigd om zichzelf te laten zien. Dat creëert ruimte voor echte verbinding.” Huib vult aan: “Vaak wordt er vooral op inhoud gewerkt en gecommuniceerd. Maar wanneer ook verbinding vanuit het hart ontstaat, leidt dat tot meer begrip, enthousiasme, een gezamenlijke drive en bundeling van krachten. Prestaties verbeteren dan vanzelf.”

Programma’s die resultaten laten zien

De resultaten spreken voor zich: de Manager Index steeg van 70 naar 83, een significante verbetering in leiderschap. Managers geven duidelijker en frequenter feedback, coachen effectiever en communiceren vanuit gelijkwaardigheid. Ze stimuleren medewerkers om zelf beslissingen te nemen, wat het persoonlijk leiderschap binnen de organisatie versterkt. Ook de groei van intervisiegroepen – inmiddels zijn dit er 78 – toont hoe reflectie en zelfontwikkeling verweven raken in de organisatiecultuur. Mirjam: “Mensen delen persoonlijke cases met elkaar. Dit helpt heel erg om het geleerde toe te passen in de praktijk.”

De kracht van co-creatie

De samenwerking tussen VodafoneZiggo en VDS illustreert hoe een gedeelde visie en co-creatie resulteren in duurzame resultaten. Mirjam: “De trainers zijn inmiddels vertrouwde gezichten bij ons. Met hun input over wat er speelt bij medewerkers, worden de trainingen continu aangescherpt en verbeterd.” Dat er een sterke verbinding is tussen de trainers en deelnemers, ziet ook Huib terug. De trainers van VDS komen graag bij VodafoneZiggo. Mirjam: “Het is een wisselwerking. VDS brengt een unieke mix van mensgerichtheid, stevigheid én praktijkgerichtheid. Dat raakt precies de juiste snaar bij onze mensen”.

Met leiderschapsontwikkeling als stevig fundament blijft VodafoneZiggo groeien. Wil je ontdekken wat VDS voor jouw organisatie kan betekenen? Plan een vrijblijvend gesprek.

13 februari 2025