BLOG –

Een meer van energie

Afgelopen weken sprak ik met meerdere relaties bij een grote financiële dienstverlener. Deze klant heeft een klantenprogramma aangekondigd welke behoorlijke impact heeft op de organisatie en de medewerkers. Door efficiencyslagen worden afdelingen opgeheven, heringericht of krijgen medewerkers andere rollen of verantwoordelijkheden. Alles teneinde de klant nog beter en in het licht van deze (virtuele) tijd te bedienen.

Onzekerheid en onrust

Een spannende tijd voor de gehele organisatie waar onzekerheid en onrust de boventoon lijken te voeren. Dit vraagt veerkracht, lef en moed van leidinggevenden en medewerkers om de stip op de horizon te blijven zien en vanuit eigen verantwoordelijkheid optimaal te blijven presteren. En dat ook nog vanuit verbinding met de ander, want dat staat immers in hun visie beschreven.

Waardering van je plussen (en minnen)

Maar hoe houd je je energie hoog in tijden van onzekerheid over je baan, over je toekomst? Als je verliefd bent, dan kun je op een roze wolk leven. Maar er is ook ineens onzekerheid. Ben ik wel leuk genoeg, worden mijn kwaliteiten wel gezien, voldoe ik aan verwachtingen? Daar tegenover krijg je enorm veel energie van de spanning, het ontdekken van nieuwe mogelijkheden, het feit dat je gezien wordt in al je plussen (en nog niet in de minnen). Maar worden die kwaliteiten ook gezien als je bedrijf besluit om een andere koers te varen? Het is dan de kunst om in mogelijkheden te blijven denken en niet in onmogelijkheden. Om de juiste energie in te zetten op de juiste momenten, zodat je gewaardeerd wordt om je plussen (en minder in de minpunten).

Dorien van Vlijmen schreef er een kinderlijk eenvoudig boekje over ‘Haas en Dientje op zoek naar Het meer van… Wat?’. Haas en Dientje, een dier en een klein meisje gaan op zoek naar oplossingen voor alledaagse dingen. Zo bedenken ze ook waar ze de energie vandaan halen als ze moe zijn. Een van mijn collega’s, Twan Bijsterveld, heeft hier een workshop voor ontwikkeld. Ingegeven door het feit dat steeds meer klanten vragen om de energie weer terug te brengen in teams.

Van energielek naar energiebron

Tijdens deze inspiration bite wordt gekeken naar jouw energieniveau en vooral welke energiebronnen en energielekken er zijn. Want hoe komt het toch dat we ons, zowel op het werk als privé, op het ene moment energiek, vrij en gelukkig voelen en op een ander moment gevangen en/of beperkt. Op basis van een aantal praktische handvatten ontdek je jouw energiebronnen en word je uitgedaagd om je energielekken te dichten.

Meer van Energie

Zo blijf je weg van een modderige vijver en creëer je je ‘Meer van Energie’. Dit biedt kansen om je energieniveau duurzaam in te zetten en op het door jou gewenste peil te houden. Ook als je bedrijf besluit een andere koers te varen. Ik sluit graag af met de quote: “Als je goed voor jezelf zorgt, stroomt er zoveel energie in jouw eigen meer, dat je het zelfs weg kunt geven.”

 

 

22 juli 2013
Meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met: