Vds blog zelfleiderschap sociale verbondenheid

BLOG – Huib Broekhuis

Zet je medewerkers in bloei: stimuleer sociale verbondenheid

Planten hebben zonlicht, water en mineralen nodig om te kunnen bloeien. Voor mensen geldt dat het gevoel van autonomie, betrokkenheid en competentie ervoor zorgt dat ze hun intrinsieke motivatie stimuleren, de eigen regie aanwakkeren en dus tot bloei kunnen komen. Dat ze gemotiveerd zijn, lekker in hun vel zitten en goede prestaties leveren.

Dit zelfleiderschap stimuleren kan volgens professoren Edward Deci en Richard Ryan aan de hand van drie psychologische basisbehoeften. In de eerste blog van deze 3-delige serie gingen we in op de behoefte aan autonomie. Dit keer nemen we de behoefte aan sociale verbondenheid onder de loep.

Sociale dieren

Mensen zijn sociale dieren die van nature behoefte hebben aan verbondenheid met anderen. Zowel introverte als extraverte mensen, maar beide op hun eigen manier. Waar een extravert persoon veel behoefte heeft aan veel verschillende contactmomenten en prikkels van buitenaf, heeft een introvert persoon de voorkeur voor een kleiner, bekend gezelschap en meer diepgang in gesprekken. De kunst is om het werk zo in te richten dat de voordelen van het karakter het meest tot hun recht komen.

Iedere medewerker wil zich verbonden voelen met collega’s en leidinggevenden in de organisatie, erbij horen en een teamgevoel ervaren. Ze functioneren het best als ze deel uitmaken van een hecht team en hun persoonlijke gevoelens en gedachten kunnen delen met collega’s. Als dat sociale contact dan ook nog eens betekenisvol en diepgaand is, zijn ze extra gemotiveerd.

Een echte connectie maken

Vooral door een persoonlijke band met elkaar op te bouwen wordt het gevoel van sociale verbondenheid versterkt. Door te weten wat er bij de ander speelt, er voor iemand te zijn en steun te ervaren, zowel zakelijk als privé, zorg je voor een wij-gevoel. Direct schakelen naar de inhoud tijdens een gesprek is hierin een valkuil. Neem de tijd om het ook te hebben over wat er speelt bij de persoon, de plannen voor het weekend etc.

Medewerkers moeten wel de vrijheid voelen om zaken en gevoelens te bespreken en gehoord te worden. Met het afspreken van teamnormen en -waarden zorg je ervoor dat iedereen binnen het team zich veilig voelt en weet dat ze er niet alleen voor staan. Dat betekent ook dat je als leidinggevende open kaart speelt; openheid creëert openheid.

Gezamenlijke doelstellingen

Voor het bevorderen van geaccepteerde en gewaardeerde relaties tussen en met medewerkers, kun je de aandacht leggen bij gezamenlijke doelstellingen. Met elkaar doelen behalen en weten waar je voor werkt, zorgt voor meer draagvlak en betrokkenheid van medewerkers.

Een manier om onderling vertrouwen te creëren, zelforganisatie te stimuleren en beter gebruik maken van ieders talenten is onze Team Booster. Een data driven, on the job maatwerkprogramma waarin je jouw team in 5 stappen naar teamsucces leidt.

Welke uitdagingen ervaar jij binnen jouw organisatie als het gaat om het stimuleren van zelfleiderschap? In ons gratis whitepaper delen we tips, inzichten en adviezen om het thema zelfleiderschap beter te kunnen doorgronden en bij medewerkers aan te wakkeren. Van gedachten wisselen over de kansen binnen jouw organisatie? Plan hier een koffie moment in mijn agenda.

2 augustus 2021
Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Vak expert

Huib Broekhuis 

Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw organisatie? Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Vak expert

Huib Broekhuis

Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.

Mailing 350x210 2

Voor teams die meer uit zichzelf willen halen.