Vds training consultants blog zelfleiderschap autonoom werken

BLOG – Huib Broekhuis

Zelfleiderschap aanwakkeren? Stimuleer autonoom werken!

Een medewerker of teamlid die zelf de regie neemt is proactief, komt tot oplossingen, kan zich beter concentreren en heeft meer plezier in het werk. Niet onbelangrijk: hij of zij krijgt meer gedaan en draagt dus meer bij aan de organisatiedoelstellingen. Reden genoeg om zelfleiderschap te stimuleren.

Volgens de zelfdeterminatietheorie van Edward Deci en Richard Ryan heeft een mens drie psychologische basisbehoeften die de intrinsieke motivatie en de eigen regie aanwakkeren en die ervoor zorgen dat iemand het beste uit zichzelf haalt:

  1. Behoefte aan autonomie;
  2. Behoefte aan sociale verbondenheid;
  3. Behoefte aan competentie.

In deze blog gaan we in op de behoefte aan autonomie. De volgende twee blogs in deze serie vertellen we je meer over de behoefte aan sociale verbondenheid en competentie.

Autonomie als bron voor intrinsieke motivatie en zelfregie

De meeste mensen hebben van nature de drive om zelf de touwtjes in handen te nemen en mee te willen beslissen, anderen hebben een extra zetje nodig. Om iemand zelf in beweging te krijgen is het belangrijk dat de motivatie van binnen komt. Intrinsieke motivatie gaat over drijfveren: vanuit je eigen verlangens, dromen en kernwaarden sturing te geven aan jouw (werk)leven.

Medewerkers zijn eerder intrinsiek gemotiveerd als ze zich ergens eigenaar van voelen en er verantwoording voor dragen. Autonomie is dan ook een belangrijke bron voor intrinsieke motivatie en voor zelfregie. Geef je teamleden de ruimte om zelf beslissingen te nemen en de verantwoordelijkheid voor de resultaten. Laat ze meedenken over de processen en plannen en zelf aan de slag gaan met de uitvoering – eventueel aan de hand van de kaders die je als leidinggevende schetst.

Heb vertrouwen in je mensen

Dit heeft ook effect op jou als leidinggevende. Eigenaarschap en autonoom werken stimuleren betekent namelijk ook dat jij de touwtjes los moet (leren) laten. Veel managers zijn ooit aangenomen voor hun daadkracht, voor hun talent om de controle over situaties te nemen en te houden en voor hun focus op het behalen van kpi’s. Laten dit nu nét allemaal competenties zijn die een manager tegenhouden om medewerkers meer autonomie te geven, om ze het gevoel te geven er helemaal bij te horen en om een warme en sociaal veilige omgeving te creëren.

Om zelfleiderschap te stimuleren is het belangrijkom je team de ruimte te geven om fouten te maken en ervan te leren. Vertrouwen is de belangrijkste voorwaarde. Vertrouw erop dat je medewerkers doen wat nodig is en het beste van zichzelf geven. Vertrouw op hun kennis en kunde en sta klaar als ze hulp nodig hebben. Trap niet direct op de rem als het mis dreigt te gaan. Ga het gesprek aan, geef feedback en stel de juiste vragen. Dat mag ook confronterend en kritisch zijn, maar wel met als doel om ervan te leren en te groeien.

Ervaar je uitdagingen in het stimuleren van zelfleiderschap binnen jouw organisatie? Laten we sparren! Ik laat je graag zien hoe je mensen helpt patronen te doorbreken en een werkvloer creëert waar lekker gewerkt wordt vanuit zelfleiderschap. Want elk individu heeft het in zich. Plan hier een koffie moment in mijn agenda. Meer lezen over het aanwakkeren van zelfleiderschap? Download nu ons gratis whitepaper.

21 juni 2021
Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Vak expert

Huib Broekhuis 

Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw organisatie? Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Huib Broekhuis

Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.

vds training consultants whitepaper zelfleiderschap

In dit whitepaper delen we tips, inzichten en adviezen om het thema zelfleiderschap beter te kunnen doorgronden en bij medewerkers aan te wakkeren.