Leiderschapsstijlen ontwikkelen, groeimindset

BLOG – Huib Broekhuis

Heb je al eens gehoord van een groeimindset? Dit is hét ingrediënt voor meer zelfleiderschap. Hoe dat werkt? Dat lees je in ons artikel. Dus pak een kop koffie en ga er lekker voor zitten. Na dit artikel kijk je zeker anders aan tegen leiderschap en groei

Geloven in groei en verandering

Wat is een groeimindset? Het antwoord vind je al in de naam. Het is leven met de gedachte dat je kunt groeien. Je bent in staat om je intelligentie, vaardigheden en capaciteiten verder te ontwikkelen. Sommige mensen zeggen weleens: “ik ben nu eenmaal zo”. Bij een groeimindset krijgen deze gedachten geen kans. Je houdt niet vast aan het idee dat je met bepaalde talenten geboren bent, maar gaat ervan uit dat je door inspanning, toewijding en doorzettingsvermogen nieuwe talenten ontwikkelt.

De groeimindset en zelfleiderschap

Wat heeft een groeimindset te maken met persoonlijk leiderschap? VDS gelooft dat deze twee onlosmakelijk verbonden zijn. Een groeimindset zorgt dat je continu wilt blijven leren. Dat is nodig in onze maatschappij, waar de wereld steeds weer verandert. Leiders met een groeimindset zijn niet bang voor verandering en hebben hierdoor meer succes. Zij zetten hun hakken niet in het zand, maar omarmen aanpassingen.

Hoe draagt een groeimindset bij aan succesvolle leiderschapsstijlen?

Een onstilbare honger naar nieuwe kennis en vaardigheden

Waarom is de groeimindset zo belangrijk voor succesvolle leidinggevenden? De groeimindset zorgt ervoor dat je telkens nieuwe dingen wilt leren. Een training of opleiding volgen wordt hierdoor een leuk uitje. Met een groeimindset krijgen leiders een open houding en zijn ze altijd op zoek naar nieuwe leermomenten. Wil je leidinggevenden die niet bang zijn voor feedback, maar openstaan voor reflectie? Zet dan in op het stimuleren van een groeimindset. Zo stimuleer je innovatie en creativiteit, wat zorgt voor leiders die in hun kracht staan en hun teams nog beter begeleiden.

Wil je meer bewuste en inspirerende leidinggevenden? Ontwikkel je leiderschap met ons maatwerk programma: leadership experience.

 

Veerkracht in een veranderende wereld

Een groeimindset is een belangrijk ingrediënt voor zelfleiderschap. Waarom zelfleiderschap relevant is? Omdat je jezelf continu bijstuurt. Ze laten zich niet ontmoedigen door mislukkingen of tegenslagen, maar zien deze als leermomenten. Ze durven fouten te maken en nemen graag risico’s.

Het draait niet alleen om zelfleiderschap, maar ook om vertrouwen in het team en vanuit de leider van en naar het team. Doordat we meer thuiswerken, is de behoefte aan hybride leiderschap ook steeds meer aanwezig. Ontdek wat past bij jouw leidinggevenden.

 

Een fijne bedrijfscultuur gericht op persoonlijke ontwikkeling

Leidinggevenden met een groeimindset geven deze door aan hun team. Ze creëren een cultuur van levenslang leren en persoonlijke ontwikkeling. Medewerkers durven hierdoor creatiever te zijn en te experimenteren. Ze krijgen een leidinggevende die gelooft in ontwikkeling van nieuwe talenten en daar de tijd, ondersteuning en kansen voor biedt.

Leiders met een groeimindset begrijpen dat een investering in persoonlijke groei zich terugbetaalt. Ze zijn ervan overtuigd dat hun team zich kan blijven ontwikkelen. Zij gaan niet voor stilstand, maar willen continu groeien.

Wil je een bedrijfscultuur waarin veel aandacht is voor persoonlijke ontwikkeling? Zet in op leiders die hun team doen groeien. Met behulp van ons programma Leidinggeven aan een High Performance Team krijg je een positieve organisatiecultuur, waarin waardering en positiviteit centraal staan.

 

Hoe ontwikkelen leiders een groeimindset?

Hoe ontwikkel je een groeimindset als leider? Wanneer je merkt dat je vastzit in je mindset, moet je uit je comfortzone stappen. Wees je bewust van je overtuiging. Ga uitdagingen niet uit de weg, maar zie deze als een manier om te groeien. Positiviteit, innovatie en creativiteit staan hierbij centraal. Je hebt zelf de leiding over je persoonlijke ontwikkeling.

 

Een positieve manier van denken

Maar let op: een groeimindset is geen magische formule die van iedereen een succesvolle leider maakt. Wat is het dan wel? Het is een manier van denken die leiders helpt om zelfleiderschap te bereiken. Deze mindset staat voor blijven leren, creativiteit en jezelf uitdagen. Wil jij de groei mindset centraal stellen in je organisatie? Je zult zien dat het de leidinggevenden, hun team en je hele organisatie verandert. Dus waar wacht je nog op? Ga ervoor en laat de groeimindset schitteren!

 

Groeimindset en hybride teams

Hoe bereik je die groeimindset in een hybride team? Onze online masterclass individuele performance leert leidinggevenden hoe ze de harde en zachte kanten van leiderschap op een goede manier kunnen combineren. Dat zorgt voor een goede teamsfeer, waarin balans is tussen vertrouwen en controle.

 

Meer weten over leiderschap en leiderschapsstijlen?

Wil je meer weten over het ontwikkelen van een groeimindset en welk effect dit heeft op je team en organisatie? Spar met Huib en ontdek je mogelijkheden. Plan hier direct een call in voor een inspirerend gesprek.

14 december 2023
Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Vak expert

Huib Broekhuis 

Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw organisatie? Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Huib Broekhuis

Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.