Leading High Performing Teams | VDS

PROGRAMMA: LEIDINGGEVEN AAN EEN HIGH PERFORMANCE TEAM

Full digital of offline programma
Plug & play
Team scan, groepsbijeenkomst & 2 sessies
Maatwerk ontwikkelprogramma voor leiders van een High Performance Team
Gebaseerd op de theorie van Lencioni
Bewezen effectief bij meerdere van onze klanten

In excellent presterende teams worden elkaars talenten volop gespot en benut, worden scherpe en constructieve discussies gevoerd, zijn ambities voelbaar en is er een natuurlijke flow in de manier waarop het team met elkaar samenwerkt. Kortom: werkelijk alles klopt.  

Het leidinggeven aan een High Performance Team vraagt om voorbeeldgedrag van de leider. Gedrag dat inspireert en de andere teamleden aanzet tot soortgelijk gedrag. Met het actief deelnemen aan dit programma gaat het de leidinggevenden in jouw organisatie zeker lukken om hun teams aan te steken met enthousiasme om samen de weg naar de top in te slaan.  

“Een mooie en open training waarin de praktische toepasbaarheid direct mij als Leidinggevende en mijn hele team heeft geholpen”.

- leidinggevende VodafoneZiggo

Het bouwen en leiden van een High Performance Team

Leiders van een High Performance Teams (HPT) zijn bewust bezig met die variabelen die leiden tot het beoogde resultaat. Dit vraagt om een goede analyse van het werk-, leer- en presteerklimaat van een team. Waar schort het nu echt en wat is daar de bron van? Leidinggeven aan een HPT vraagt een sterke wil, een inspirerende en heldere visie en veel doorzettingsvermogen.  

Deze resultaten je mag verwachten van dit programma

Na dit programma heeft de leidinggevende inzicht in en begrip van de kritische succesfactoren en knelpunten van het team. Ook heeft hij/zij inzicht in hoe efficiënt er in de teams samengewerkt wordt en weet hoe er van een groep mensen een echt en hecht team gemaakt wordt. Ze doorgronden de voorwaarden voor verbinding en betrokkenheid en:

 • kunnen beter bespreken en aanspreken
 •  weten hoe ze besluitvaardigheid kunnen stimuleren;
 • hebben hun faciliterende en coachende vaardigheden ontwikkelt;
 • kunnen moeiteloos  switchen tussen de rol als teammanager en coach voor het team;
 • dat alles leidt tot verbeterde teamprestaties!

“Ik ben veel bewuster gaan kijken naar mezelf als leider, maar ook bewuster geworden van mijn effect in faciliteren in het hier en nu”.

- leidinggevende VodafoneZiggo

Download de brochure voor een overzicht van alle informatie

We hebben alle informatie over dit plug&play programma voor je op een rij gezet. Download nu de brochure en ontdek wat het programma Leidinggeven aan een High Performance Team voor jouw organisatie kan betekenen.

Voor wie?

Dit leiderschapsprogramma is voor managers, leidinggevenden en projectleiders die beter willen leren bespreken, aanspreken en besluitvaardigheid wilt stimuleren. Voor leiders die hun faciliterende en coachende vaardigheden willen ontwikkelen en moeiteloos willen kunnen switchen tussen de rol als teammanager en coach voor het team. Voor iedereen die een high performance team wilt bouwen en leiden.

>De stappen naar succes

Zo ziet het programma eruit

Hieronder vind je de opbouw van het programma Leidinggeven aan een High Performance teams. Het programma is ook in zijn geheel of gedeeltelijk digitaal te volgen.

Programma Leading High Performing Teams | VDS

Voorbereiding

Het invullen van een digitale Teamscan.

Groepsbijeenkomst (blok) 1 en 2 (2 x 1 dag)

De deelnemers bepalen hun prioriteiten en leggen vast op welke lagen van het Lencioni model ze de teaminterventies willen oppakken en oefenen. In de veiligheid van de leeromgeving kunnen ze zich voorbereiden op uit te voeren teaminterventies, zichzelf trainen op facilitatorsvaardigheden en Tips en Tops ontvangen van de trainers en peers. 

Action Learning 1, 2 en 3 (3 x 4 uur)

Zelf uit te voeren activiteiten waarbij ze de teaminterventies in de praktijk brengt. Voorbeelden zijn: het maken van een SWOT analyse met he team of het faciliteren van een feedbacksessie.

Team Accelerator sessie 1, 2 en 3 (3 x 3 uur)

Met de trainer en peers reflecteren de deelnemers op de Action Learning en wisselen ze ervaringen uit.  

Goed om te weten

Hebben de deelnemers naast het volgen van deze training één of meerdere malen behoefte aan een professionele trainer van VDS die sámen met hen het team faciliteert, dan zijn onze Teamversnellers uit de Team Booster interessant om te bekijken. De Team Booster is bedoeld voor teams die meer uit zichzelf willen halen, en is de oplossing om teamprestaties te verbeteren.

Gedurende het gehele programma zijn de deelnemers gekoppeld aan een Buddy, die met ze meekijkt en een sparringpartner is tijdens het in praktijk brengen van de teaminterventies (Action Learning sessies).  

Belangrijkste ingrediënten voor goed presterende teams

Goed presterende teams leiden vereist van teamleiders dat zij hun teams kunnen diagnosticeren en een setting en manier van werken kunnen creëren die topprestaties leveren. De belangrijkste ingrediënten voor goed presterende teams en de ontwikkeling van het team zijn:

 • Verbindingen en doel tot stand brengen (waarom zijn we hier?).
 • Psychologische veiligheid, vertrouwen en het vermogen om moeilijke problemen aan te pakken.
 • Duidelijke doelen, rollen en verantwoordelijkheden.
 • Inzicht in en gebruik van elkaars talenten en drijfveren.
 • Gedisciplineerde uitvoerings- en besluitvormingsprocessen en commitment.
 • Wendbaarheid om om te gaan met (onverwachte) veranderingen.

“Deze training helpt vanuit een gestructureerd proces andere ideeën te laten ontstaan over mij, mijn aanpak en de teamdynamiek van mijn team”.

- leidinggevende VodafoneZiggo

Lencioni als basis voor Leidinggeven aan een High Performance Team

Het programma is gebouwd rond het piramidemodel van de vijf succesfactoren van teamwork van Patrick Lencioni. Dit model geeft inzicht in de basisvoorwaarden voor effectiviteit van een team. ​Het biedt praktische handvatten om gericht te werken aan een verbetering van de teamprestaties. Lencioni onderscheidt hierin vijf lagen, die onderling interacteren en elkaar versterken ​(of verzwakken).​ Onze collega Margot legt in dit blog over Lencioni graag uit wat het model precies inhoudt.

Leidinggeven aan een High Performance Team werkt goed in combinatie met ons programma Team Booster waarin er met het hele team aan de slag gegaan wordt met de vijf niveaus uit de piramide van Lencioni.

Piramidemodel Patrick Lencioni | VDS

Meer informatie

Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie? Neem contact op met Huib Broekhuis om vrijblijvend van gedachten te wisselen. Plan hier gemakkelijk een belafspraak of bel direct naar 0653786627.

Vds huib broekhuis contact mobile

Iedereen is een leider!

Leiderschap is het proces waarbij een individu anderen beïnvloedt om een bepaald doel te bereiken dat iemand niet snel vanuit zichzelf zou doen. Leiderschap is nodig om veranderingen te realiseren. Het kan op ieder niveau in een organisatie en in elke functie toegepast worden en beperkt zich niet tot de functie van leidinggevenden. Iedereen kan een leider zijn, sterker nog: iedereen is een leider! Ontdek meer over onze visie op leiderschap.

Vds training en coaching huib broekhuis 2021 150x150

Vak expert

Huib Broekhuis

Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.