Website header

BLOG – Huib Broekhuis

Leiderschapsstijlen hebben veel invloed op hoe medewerkers functioneren in je organisatie. Daarbij moet je ook rekening houden met het archetype van de medewerker. Het is belangrijk dat leiders kiezen voor situationeel leiderschap en iedere medewerker individueel begeleiden. Situationeel leiderschap onderscheidt zich in vier verschillende typen leideschap: delegeren, steunen, coachen en sturen. Elk archetype vraagt dus een eigen benadering.

De 6 archetypes medewerkers 

McKinsey voerde een grootschalig onderzoek uit naar de verschillen tussen medewerkers. Op basis van het onderzoek zijn zes archetypen medewerkers opgesteld, van zeer ontevreden en gedemotiveerd tot betrokken en florerend. Zij scoren heel verschillend op factoren zoals tevredenheid, motivatie, prestaties en vitaliteit. Het begrijpen van deze verschillende soorten medewerkers is belangrijk voor het verbeteren van de tevredenheid, betrokkenheid en prestaties in de hele organisatie. Hoe kunnen leiders meer medewerkers tevreden, gemotiveerd en betrokken houden? Voor ieder archetype zijn verschillende manieren te benoemen.

1. De vertrekkers

De groep vertrekkers presteert misschien niet het minste, maar ze zijn vaak ontevreden en tonen weinig betrokkenheid. Het grote risico is dat de gevoelens van ontevredenheid en onverschilligheid hun prestaties gaan beïnvloeden én ervoor zorgt dat ze de organisatie verlaten.

Hoe kun je hen opnieuw betrekken bij de organisatie? Organisaties moeten inzetten op talentmanagement, de medewerkers identificeren en gerichte talentprogramma’s opzetten. Zo houd je de high potentials binnen je organisatie. Ook de leiders spelen een grote rol in het bieden van voldoende waardering en het behouden van een positieve werkcultuur.

2. De demotiverende verstoorders

De verstoorders hebben de meeste negatieve invloed op je teams. Ze zijn ontevreden en niet gemotiveerd en brengen dit over op andere teamleden door een contraproductieve houding. Dat is natuurlijk gevaarlijk voor je hele organisatie. Veroordeel deze medewerkers niet direct. De mens zelf is niet ‘toxisch’, het probleem ligt bij het gedrag.

Wil je deze medewerkers opnieuw betrekken bij je organisatie? Zorg dat leidinggevenden hun behoeften erkennen en hen mogelijkheden bieden voor talentontwikkeling en groei. Training in persoonlijk leiderschap kan deze groep medewerkers helpen. Zo krijgen ze zelf de tools om richting te geven aan hun ontwikkeling.

3. De lichtgedemotiveerden

De lichtgedemotiveerden zijn misschien wat onzichtbaar in je organisatie. Ze doen precies genoeg, maar presteren wel onder het gemiddelde en zijn minder betrokken. Hoe zet je deze medewerkers in hun kracht, zodat ze er vol voor gaan? Je leidinggevenden spelen hierin wederom een grote rol. Denk aan talentprogramma’s , situationeel leiderschap en individuele begeleiding.

Maar de demotivatie komt deels uit een andere hoek. In veel organisaties wordt gemicromanaged, terwijl deze groep licht gedemotiveerden juist op zoek is naar autonomie. Het is belangrijk dat leidinggevenden niet te veel controle nemen, maar medewerkers voldoende eigen verantwoordelijkheid geven, ook als ze merken dat iemand minder gemotiveerd is. Onze training over hybride leiderschap helpt je leidinggevenden hierbij.

4. Medewerkers met meerdere banen

Door het hybride werken zijn er steeds meer medewerkers die twee of meer banen combineren. Vaak weet de werkgever hier niets vanaf. Het nadeel hiervan is dat de aandacht verdeeld moet worden tussen verschillende opdrachten. Sommige medewerkers kunnen dit heel goed, terwijl anderen hierdoor minder gemotiveerd raken.

De oplossing hiervoor lijkt misschien simpel: verplicht werken op kantoor. Maar dit is in de huidige maatschappij vaak niet meer mogelijk, flexibiliteit hoort er nu eenmaal bij. Vraag je eens af waarom je medewerkers twee of meerdere banen hebben. Is de beloning niet genoeg of krijgen ze te weinig doorgroeimogelijkheden? Zet hier als organisatie meer op in.

5. De betrouwbare medewerkers

Betrouwbare en toegewijde medewerkers zijn de kern van je organisatie. Ze zijn tevreden, betrokken en bereid om een stapje extra te zetten voor hun team. Leidinggevenden stimuleren hen met betekenisvol werk, het bieden van extra flexibiliteit en het bevorderen van een positieve werksfeer. Natuurlijk wil ook deze groep zich blijven ontwikkelen: goed talentmanagement is hierbij onmisbaar. Een maatwerkprogramma dat afgestemd is op deze groep kan goed werken.

6. De sterren van je organisatie

De laatste groep zijn de toptalenten. Ze leveren goede prestaties, motiveren anderen en hebben een grote waarde voor je organisatie. Het gevaar is dat je hen te weinig aandacht geeft. Zorg dat je hun prestaties beloont en bescherm hen tegen een burn-out door hen niet te veel verantwoordelijkheden te geven. Zo houd je de vitaliteit van deze groep hoog.

Vergroot prestaties met situationeel leiderschap

Leiderschap moet afgestemd worden op de medewerker en het archetype. Zo hebben organisaties meer invloed op hoe hun medewerkers presteren. Zet in op talentmanagement, bied loopbaanbegeleiding aan en bevorder een positieve werkcultuur in je organisatie. Dat alles begint bij goede leiders en leiderschapsontwikkeling. Bied leidinggevenden een programma aan om zich te ontwikkelen, zodat ze hun teams beter kunnen begeleiden.

Meer weten over leiderschapsstijlen en talentmanagement? Download onze whitepaper Trust Based Leadership of plan een afspraak in met Huib.

 

 

20 maart 2024
Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Vak expert

Huib Broekhuis 

Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw organisatie? Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Huib Broekhuis

Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.

sw whitpaper trust based leadership vds

Over leiderschap, vertrouwen en hoe je dat bereikt.