Vds training consultants blog leren en ontwikkelen onder de aandacht brengen

BLOG – Sofie Braamse

4 tips voor (HR-)managers om leren en ontwikkelen bij medewerkers onder de aandacht te brengen

Tijd vrij maken om te leren is lastig. Het ‘normale werk’ krijgt meestal voorrang op het ontwikkelen van persoonlijke competenties. Toch is het belangrijk dat je je medewerkers helpt met hun zoektocht naar de juiste training om te werken aan hun kennis en persoonlijke ontwikkeling.

Breng leren onder de aandacht

Organisaties waarbij de aandacht voor leren en het daadwerkelijk volgen van een training omhoogschiet, komen allemaal tot dezelfde conclusie: goede communicatie over het aanbod maakt het verschil. Laat regelmatig van je horen en leg je medewerkers duidelijk uit waarom je ze juist nu op trainingen attendeert.

1. Persoonlijk trainingsadvies

Een aantal medewerkers zal zelf eager zijn om te leren en op onderzoek uit gaan, maar voor veel medewerkers is leren een tijdrovend verhaal. Dat begint vaak al met het zoeken naar een passende training. De keuze maken voor een training is voor veel mensen lastig. Een ruim aanbod kan keuzestress teweeg brengen. Zonde als er daardoor geen keuze wordt gemaakt. Goede, persoonlijke begeleiding kan ze op weg helpen naar het juiste programma wat je medewerker én de organisatie uiteindelijk winst oplevert.

2. Echte ruimte voor ontwikkeling bieden

Laat zien dat jullie als organisatie de persoonlijke ontwikkeling van werknemers belangrijk vinden. Schets het beeld dat je als werknemer niet wilt achterblijven en dat er ruimte ligt om te werken aan ontwikkeling. Zorg er ook daadwerkelijk voor dat het volgen van een training niet als extra belasting ervaren wordt, maar dat medewerkers hier ook echt tijd en ruimte voor vrij kunnen maken.

3. Geef enthousiasme een podium

Geef enthousiaste collega’s een podium en deel succes ervaringen intern. Denk aan korte interviews of reviews van medewerkers, leidinggevenden of zelfs de CEO. Deel hierin vooral ook wat de training hen heeft opgeleverd. Deze ambassadeurs moet je een podium geven om hun enthousiasme aanstekelijk te laten werken.

4. Geheugensteuntje en gemak

Stuur regelmatig een update over de trainingsmogelijkheden en het aanbod. Zorg dat medewerkers op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen en weten wat hun mogelijkheden zijn. Daarnaast is het belangrijk dat medewerkers weten via welke route ze zich kunnen aanmelden. Hoe makkelijker dit kan, hoe eerder iemand geneigd is om zich daadwerkelijk in te schrijven.

Een mooi moment om ook ons aanbod nog eens onder de aandacht te brengen:

Vds training consultants maatwerk incompany
Vds training consultants trainingen
Vds training consultants talentprogrammas

13 december 2021
Vds sofie braamse

Vak expert

Sofie Braamse 

Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw organisatie? Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Vds sofie braamse

Vak expert

Sofie Braamse

Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.

Sw3 stap budget

Ontdek of jij in aanmerking komt voor de overheidssubsidie op leren en ontwikkelen en met welke programma's je aan de slag kunt.