VDS training consultants referentie ellen noordhof NIBC 3
Vds training consultants referentie ellen noordhof nibc 4

Interview

“Persoonlijk leiderschap is de basis”

Het succesvolle Talent Program van NIBC geeft de talenten een vliegende start en een zachte landing

Al jaren heeft NIBC de focus op talentontwikkeling binnen de organisatie. De laatste drie jaar door middel van het vernieuwde Talent Program. Ellen Noordhof, Talent Program Manager bij NIBC, is samen met de externe partijen VDS en Frisse Blikken verantwoordelijk voor de inhoud en de kwaliteit van dit programma. Ook houdt ze zich bezig met het aannemen van de talenten en zorgt ze ervoor dat de groep niets te kort komt in hun ontwikkeling. Het Talent Program is dan ook een belangrijk onderdeel bij de bank. “Niet alleen onze talenten hebben er baat bij, maar ook hun managers zijn blij dat hun analisten, de nieuwe medewerkers, zoveel kansen krijgen aangereikt om te groeien. Dat werkt door in de gehele organisatie”.

Van analisten klasje naar Talent Program

Talentontwikkeling binnen NIBC is al zeker 20 jaar een prioriteit, maar heeft de afgelopen jaren grote veranderingen doorgemaakt. “Het heette vroeger het Analyst Program. Dat is de functietitel waarop je bij ons binnenkomt als je net bent afgestudeerd van de Universiteit. Het was altijd het analisten klasje” vertelt Ellen. Waar vroeger vooral de nadruk lag op technische skills, is drie jaar geleden tijdens het re-design traject de focus verschoven naar soft skills. “Vroeger waren het met name mensen vanuit onze corporate bank die deelnamen aan het Talent Program, maar nu is het heel erg verspreid. Mensen van bijvoorbeeld IT, van finance, van compliance – en allemaal starters”. De insteek toen lag dan ook vooral op de technische inhoud. Nu spelen soft skills de hoofdrol. “Er zijn zoveel dingen die van de talenten, buiten hun inhoudelijke technische kennis, hele goede medewerkers maken en hen echt helpen vooruit te komen. Door zichzelf beter te leren kennen en anderen beter te leren begrijpen. Dingen waar je heel veel aan hebt tijdens de samenwerking. Dat is echt heel belangrijk”. 
Vds training consultants referentie ellen noordhof nibc 1
</>

Soft skills én hard skills

Een deel van het Talent Program is nu gericht op de leerbehoeften die te maken hebben met de startersfase waarin deze groep zit. De onderwerpen die voor hen allemaal van toepassing zijn komen tijdens de plenaire trainingssessies – met de volledige groep talenten – aan bod. Daarnaast hebben de talenten ook coaching in kleine groepen, één-op-één coaching en de mogelijkheid om trainingen te volgen die aansluiten bij hun technische skills. “Omdat de talenten uit verschillende werkvelden komen is het niet logisch hen dezelfde technische training aan te bieden zoals we voorheen deden. Het Talent Program is dus meer facultatief geworden. We faciliteren het aanbod, maar ze mogen zelf kiezen wat daarin bij hen past. De soft skills doorlopen ze gezamenlijk voor een vliegende start van hun carrière”. VDS is de partij die hier aan bijdraagt.

Een andere ontwikkeling binnen het Talent Program is de manier waarop de talenten leren. Voorheen gebeurde dat vooral door middel van colleges. Dat is sinds drie jaar grotendeels veranderd in action-learning; de talenten zelf aan het werk zetten en te laten leren door te doen. Zo werken de talenten in groepen aan twee Think Yes Challenges: oplossingen voor uitdagingen die NIBC signaleert. Hun ideeën en resultaten presenteren ze tot slot aan de board. Ook is er gamification toegevoegd om door middel van spel elementen het leerproces interactiever, leuker en effectiever maken.

Persoonlijk leiderschap is de basis

Het programma wordt ieder jaar afgetrapt met een knaller: de Onboarding Week. Volgens Ellen komen de talenten die week in een achtbaan terecht waarin ze zichzelf, elkaar en de bank beter leren kennen. “Daarna starten we met bepaalde thema’s die ze gedurende een jaar doorlopen. Dat begint eigenlijk altijd met persoonlijk leiderschap; ontdekken wie je bent, wat je wilt en hoe je dat voor elkaar gaat krijgen. Want je moet het zelf doen. Daarna volgen thema’s als communicatie, samenwerken, onderhandelen etc. Maar persoonlijk leiderschap is de basis”

Vds training consultants referentie ellen noordhof nibc 2

Schakelen naar online

Afgelopen jaar werd er veel flexibiliteit van iedereen gevraagd. Vanaf maart, toen het programma van de nieuwe lichting talenten net twee maanden van start was, is snel geschakeld om het programma vanuit huis toch draaiende te houden. Het online leren wordt zo interessant mogelijk gemaakt en is, in plaats van een 2-daagse, verdeeld over verschillende dagdelen. In de zomer waren de omstandigheden iets beter en kon er op 1,5 meter afstand nog wel iets op locatie plaatsvinden. Ellen is gelukkig heel positief over hoe het online programma ervaren wordt. “De geluiden na de online sessies zijn eigenlijk net zo enthousiast als die van de sessies op locatie. En er zijn ook nieuwe dingen te leren van het online werken, daar maken we gebruik van. Het is wel jammer dat we geen borrel kunnen doen erna”.

Het succes van de deels online variant is volgens Ellen het resultaat van goed teamwork. “Het is ook echt mede te danken aan de goede voorbereiding vanuit VDS en de enthousiaste coaches. Iedereen heeft zich natuurlijk moeten aanpassen, niet alleen onze talenten. Dat schakelen ging gewoon hartstikke goed. Als mensen optimistisch blijven en vooral denken in kansen en met energie, dan kun je nog steeds hele mooie dingen neerzetten”.

Re-design: meer regie aan de talenten

Elke trainingssessie die plaatsvindt wordt uitgebreid geëvalueerd en het programma scoort een dikke 8. Ellen is dan ook trots op de vorm die het programma nu heeft. Toch zijn er volgens haar altijd mogelijkheden voor verbetering. Daarom is ze sinds kort weer om tafel met VDS om het Talent Program met elkaar te evalueren en door middel van een re-design te blijven ontwikkelen. Een tipje van de sluier over de komende veranderingen wil ze voorzichtig geven. “We zitten in een vroeg stadium van het re-design, dus het is nog lastig. We denken er over om richting het einde van het programma iets meer de regie te geven aan de talenten zelf, iets meer zelfsturend. Bijvoorbeeld door hen kleine onderwerpen zelf voor te laten bereiden voor een training. Zo krijgen ze al meer het gevoel van ‘zo moet het straks als ik zelf helemaal aan het roer sta’. Deze aanpak past goed bij onze Grow to make a difference strategie, die bestaat uit alle tooling waarmee onze medewerkers werken aan hun ambities, talenten en drijfveren. ‘Employee in the lead’ is daar een belangrijk onderdeel van en door onze talenten hier vroeg mee in aanraking te laten komen, krijgen ze na het programma een zachte landing”.

Impact

Er wordt met heel veel interesse en belangstelling vanuit de rest van de bank naar het programma gekeken. De enthousiaste reacties maken dat Ellen zich beseft wat voor impact het programma heeft. “Zo’n jaar programma vliegt voorbij en dan is het soms goed dat je even stilstaat en denkt: wauw, we doen best wel veel en het gaat heel goed. Daar word ik echt heel blij van”. Je kunt natuurlijk op elk punt in je carrière werken aan je soft skills. Bij NIBC faciliteren ze dat vanaf het eerste moment voor het beste resultaat.

 

 

 

Tekst en beeld door Shannen van den Tempel

Vds training consultants traineeship van de toekomst

30 maart 2021