Vds training consultants blog lhoe je er voor zorgt dat samenwerken leuk blijft

BLOG – Huib Broekhuis

Als het niet lekker loopt in een team, wordt dat in tijden van crisis vaak pijnlijk duidelijk. Er zijn verschillende instrumenten om boven tafel te krijgen waar het mis gaat. Een daarvan die wij regelmatig inzetten om teamresultaten te verbeteren is de piramide van Lencioni. Benieuwd naar de vijf bouwstenen voor teamontwikkeling van deze Amerikaanse organisatieadviseur en bestsellerauteur?

De piramide van Patrick Lencioni

In zijn internationale bestseller De 5 frustraties van teamwork, zoomt Patrick Lencioni in op die aspecten van samenwerken waar teams het vaakst mee worstelen. Teamontwikkeling is volgens Lencioni ook echt ‘werk’: effectieve teamsamenwerking is niet vanzelfsprekend en vereist de betrokkenheid en inzet van alle teamleden. Het besef dat er iets moet veranderen is stap één.

 | VDS

Piramidemodel Patrick Lencioni

Vertrouwen

Lencioni verwerkte de 5 frustraties in een piramidemodel. De brede basis van zijn piramide wordt gevormd door vertrouwen, want dat is waar echt teamwork mee begint. Om vertrouwen te creëren is het belangrijk dat je je openstelt voor je teamgenoten en interesse in hen toont. Maar belangrijker nog is dat je je kwetsbaar durft op te stellen. Dat geldt ook – of misschien wel in de eerste plaats – voor de teamleider, die open moet zijn over de uitdagingen waar het team voor staat en over waar hij mee worstelt en hulp bij nodig heeft.

Confrontatie

Door de aanwezigheid van vertrouwen kunnen teamleden constructief andere zienswijzen of ideeën met elkaar bespreken. Als er geen vertrouwen is, durven mensen zich niet uit te spreken over wat er niet lekker loopt binnen het team. Ze zijn bang dat dit tot conflicten leidt. Terwijl conflicten juist heel constructief kunnen zijn: ze leiden tot duidelijke besluiten en daarmee tot betere resultaten. Conflicten ontstaan door de verschillen tussen mensen. Een sterk team waardeert die verschillen en moedigt mensen aan om hun mening te geven en ideeën te delen.

Betrokkenheid

Laag drie van de piramide van Lencioni is betrokkenheid. Een gebrek hieraan is het directe gevolg van een gebrek aan vertrouwen en angst voor conflicten. In een zwak team zeggen teamleden ja tegen een besluit of nieuwe manier van werken om de lieve vrede te bewaren; niet omdat ze het er werkelijk mee eens zijn. Een sterk team daarentegen luistert naar alle standpunten en neemt ze mee in de besluitvorming. Het resultaat: transparante besluiten waar het hele team achter staat en zich voor wil inzetten, ook de teamleden die in eerste instantie bezwaren hadden.

Verantwoordelijkheid

In een sterk team durven de teamleden elkaar ter verantwoording te roepen en aan te spreken op gedrag en/of resultaten die schadelijk zijn voor het team. Ze gaan lastige gesprekken niet uit de weg; een teken dat ze elkaar respecteren en hoge verwachtingen hebben van elkaars prestaties. Een zwak team merkt wel op dat een teamlid zich niet aan afspraken houdt of ondermaats presteert, maar zegt hier niets van. Het leidt niet alleen tot frustraties en irritaties, maar ook tot slechtere resultaten.

Resultaten

Op het moment dat teamleden verantwoordelijkheid dragen voor hun bijdrage aan het gezamenlijke doel, én ze werken daarin constructief samen op basis van vertrouwen, is de kans groot dat het team als geheel het gewenste resultaat boekt.

Volgens Patrick Lencioni zijn mensen van nature geneigd zichzelf op de eerste plaats te zetten. Als ze elkaar geen spiegel voorhouden, zullen teamleden zich meer op hun eigen doelstellingen (ego, erkenning, carrière) focussen dan op die van het team. Het maakt het team als geheel – en daarmee de organisatie – minder succesvol. Een sterk team is gefocust op het bereiken van de collectieve resultaten. Het laat zich niet makkelijk afleiden, viert successen en zorgt ervoor dat prestatiegerichte medewerkers voor het team behouden blijven.

Ook een sterk team worden?

Als het in een team niet lekker loopt, wordt dat in tijden van crisis vaak pijnlijk duidelijk. Andersom bewijzen sterke teams juist nu hun waarde. Ben je benieuwd hoe jouw team scoort op de verschillende niveaus van de piramide van Lencioni? Bel dan eens vrijblijvend met Margot voor een teamscan. Mocht dan blijken dat het op een van de niveaus in jouw team niet helemaal lekker loopt, dan kan ze gelijk met je verkennen of ons korte, maar krachtige programma Team Booster iets voor jouw team is. Wil je zelf aan de slag met het ontwikkelen van je team op basis van Lencioni, dan past Leidinggeven aan High Performance Teams wellicht goed bij je.

16 oktober 2020
Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Vak expert

Huib Broekhuis 

Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw organisatie? Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Vak expert

Huib Broekhuis

Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.