Vds training consultants blog topsport binnen organisaties

BLOG – Grietje Bruijntjes

Topsport binnen organisaties: elke dag in de EK-finale!

Ondanks dat het Nederlands elftal dit jaar niet meedoet, heeft iedereen die een beetje van sport houdt wel iets van het EK gezien of gehoord. De groepswedstrijden zijn achter de rug en de eerste achtste finales zijn afgelopen weekend gespeeld.
Volgens kenners zijn Gareth Bale (Wales) en Luca Modric (Kroatië) de sterren van de groepsfase. Wat is het geheim van deze spelers en hun teams? En niet alleen van de spelers van Wales en Kroatië, maar wat maakt dat deze teams op het hoogste niveau meespelen? Naast een flinke dosis talent, gaat het vooral om trainen, trainen en nog eens trainen!

(Top)sportteams trainen continu als team met elkaar op een trainingsveld. Permanent en gestructureerd. Dit altijd vanuit de overtuiging dat alleen met het samen trainen in een team topprestaties blijvend te halen zijn. Zij brengen focus aan door het trainen op gedrag dat er de komende wedstrijd toe doet. Continu trainen om in conditie te blijven en steeds beter te worden, want de tegenpartij zit ook niet stil…

Topsport binnen organisaties

Nu stel ik Petra aan je voor. Ook zij doet aan topsport. Als hypotheekadviseur bij een grote bank moet ze scherp, effectief, gefocust en professioneel handelen. En niet uitsluitend gedurende een periode van 90 minuten, maar iedere werkdag van de week. Over topsport binnen organisaties gesproken…

Nu is het echter de vraag wanneer Petra voldoende tijd heeft om te trainen, te oefenen en zaken uit te proberen om een echte topsportersmentaliteit te ontwikkelen? Dikke kans dat deze tijd er niet is. Tenzij er soortgelijke ‘Trainingsvelden’ worden georganiseerd in haar organisatie! Uiteraard altijd onder de begeleiding van een coach (in dit geval de leidinggevende). Dat klinkt misschien een beetje schreeuwerig, maar ik ben werkelijk als trainer met 30 jaar ervaring super enthousiast over deze vorm van continu leren in de praktijk die VDS heeft geadopteerd. Hoe ziet een trainingsveld er voor topsporter Petra uit?

Basic en simpel teamgericht trainen

Drie of vier keer per jaar komt Petra met haar team samen. Gedurende twee of drie uur wordt er onder leiding van haar coach (haar eigen leidinggevende) geoefend met een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld: ‘Hoe gaan we beter om met klachten?’, ‘Hoe geven we onze klanten een warm welkom bij binnenkomst?’ of ‘Hoe bellen we terug, nadat onze klanten een enquête hebben ingevuld?’

Heel vaak wordt voor de klantrol een acteur ingehuurd. Zo is het zeker dat het een realistische en vooral uitdagende oefening wordt. Want juist door dat extra stapje te zetten, blijft Petra zich ontwikkelen en wordt ze steeds beter in haar werk.

Om de beurt kort oefenen, tips en tops van de collega’s ontvangen en dan is het alweer tijd om de training te beëindigen. Als een echte coach sluit de leidinggevende de training af door samen te reflecteren: de leidinggevende vat de dag samen en vraagt wat zijn medewerkers morgen gaan toepassen. Einde trainingsveld. Geen dure trainingen van een paar dagen, geen conferentiekosten, geen reistijden, geen ingewikkelde draaiboeken of complexe testen of theorieën, maar heel basic en simpel teamgericht trainen op gedrag en vaardigheden. Dat is de kracht van Trainingsveld!

De leidinggevende in de rol als coach

Op papier klinkt het simpel. In de praktijk zijn er wel wat voorwaarden om zo’n trainingsveld echt te laten slagen. Want de leidinggevende mag dan wel zeggen dat ‘Fouten maken mag’, maar gaat hij/zij mij daar dan later op aanspreken? En stel dat ik als medewerker het maar griezelig vind om tegenover al mijn collega’s een oefening te moeten doen? Of de overtuiging van velen: ‘die rollenspelletjes zijn helemaal niet echt, de praktijk is héél anders!’

Om deze gedachten en gevoelens bespreekbaar te maken, heeft de leidinggevende een korte workshop gevolgd waarin hij/zij leert hoe dit te doen en hoe hij/zij er mee kan omgaan, zodat hij zich vertrouwd voelt om de rol als coach op zich te nemen. Eerlijkheid en transparantie hierbij zijn ‘key’.

Het is mijn ervaring dat medewerkers deze vorm van leren snel omarmen. Door continu met elkaar bezig te zijn, met elkaar te oefenen en kwetsbaar op te stellen binnen de teams, ontstaat er een sfeer van openheid en met elkaar groeien. Hierdoor zijn topprestaties binnen handbereik en is het voor Petra en haar team alsof ze dagelijks in de EK-finale staan!

27 juni 2016
Grietje

Vak expert

Grietje Bruijntjes 

Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw organisatie? Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Grietje

Vak expert

Grietje Bruijntjes

Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.

Mailing 350x210 2

Voor teams die meer uit zichzelf willen halen.