Blog secure base leadership, 9 gedragingen voor een fijne werkvloer

BLOG – Huib Broekhuis

Secure Base Leadership wint terrein. En dat is in de huidige complexe en concurrerende markt niet vreemd! Thema’s als psychologische veiligheid en diversiteit & inclusiviteit vragen om een veilige, ondersteunende werkomgeving waarin iedereen kan excelleren. Secure Base Leadership biedt dit, maar hoe breng je dit in de praktijk?

Wat is Secure Base Leadership?

Secure Base Leadership vindt zijn wortels in hechtingstheorie, oorspronkelijk ontwikkeld door John Bowlby en verder uitgewerkt door onder meer Mary Ainsworth. Deze theorie benadrukt het belang van sterke emotionele verbinding tussen verzorgers en kinderen, en stelt dat deze verbinding de basis is voor een gezonde emotionele groei. 

Maar, hoe vertaalt deze theorie zich naar de werkvloer? Ook op de werkvloer heb je een emotionele verbinding nodig om te excelleren.

Succes wetenschappelijk bewezen

Secure Base Leadership is bewezen effectief! Uit een studie van de Journal of Applied Psychology (2006) blijkt dat medewerkers meer tevreden en betrokken zijn én betere prestaties leveren. Pas je deze vorm van leiderschap toe binnen de hele organisatie dan kun je flinke stappen maken in het creëren van een positieve werkcultuur, een betere samenwerking en een hogere mate van innovatie!

Care to dare

Zoals alles draait ook Secure Base Leadership om balans. In “Care to Dare” (2012) legt professor George Kohlrieser uit dat leidinggevenden meer succes boeken door eerst een veilige en zorgzame omgeving (Care) voor hun team te creëren. Tegelijkertijd krijgen ze de vrijheid om lef te ontwikkelen, te experimenteren en uitdagingen te zoeken (to Dare). Herinner jij je die fijne, uitdagende werkplek? Beide elementen waren waarschijnlijk aanwezig!

9 kenmerken van een Secure Base Leader in de praktijk

Een leider die Secure Base Leadership succesvol in de praktijk brengt, laat het volgende gedrag zien: 

 1. Is altijd kalm, hoe hoog de druk ook is. Deze houding zorgt op de werkvloer voor een gevoel van veiligheid, toegankelijkheid en voorspelbaarheid. 
 2. Oog voor de persoon. Deze leider ziet jou écht en waardeert alles aan jou: wie je bent, wat je doet en kunt en zelfs je beperkingen. 
 3. Ziet potentie. Verder kijken dan je neus lang is, daar is deze leider goed in. Hij kijkt verder dan je huidige functioneren en ziet je potentie op de lange termijn. 
 4. Luistert en vraagt door. Door open dialogen te voeren helpt deze leider je op weg. Hij ondersteunt je, maar laat je vrij om oplossingen te vinden en deze in de praktijk te brengen.
 5. Communiceert met impact. Deze leider draait niet om de hete brij heen. Zijn boodschappen zijn duidelijk, direct en op tijd. 
 6. Is positief. Al staat de wereld in brand, deze leider ziet altijd kansen en een positieve kant. 
 7. Moedigt risico’s aan. No risk, no gain: dat snapt deze leider. In een veilige omgeving kun je risico’s nemen, je talenten ontwikkelen en je volledige potentieel benutten. 
 8. Motiveert intrinsiek. Deze leider wakkert jouw vlammetje aan, zodat jij vanuit jezelf kiest voor je persoonlijke groei en ontwikkeling.
 9. Heeft een open deur. Bij deze leider kun je altijd binnen lopen en dat doen mensen graag. En is hij niet aanwezig, dan is er altijd wel een manier om hem te bereiken.

Hoe ontwikkel je Secure Base Leadership?

Sommige leiders hebben deze kenmerken van nature, maar er valt altijd wel iets te verbeteren. En heb je als leider het gevoel dat Care to Dare nog helemaal niet voor jouw teamleden is ingericht, treur dan niet: alles is te leren! 

Je kunt Secure Base Leadership ontwikkelen door bijvoorbeeld: 

 • Secure Base Leadership Training en workshops: verbeter je vaardigheden in trainingen of workshops die zich richten op empathie, coaching, effectieve communicatie en conflictresolutie. 
 • Feedback en zelfevaluatie: leer je gedrag en impact beter begrijpen door regelmatig feedback te ontvangen van collega’s en teamleden. Probeer ook eens te kijken of jouw sterke en zwakke punten nog aandacht nodig hebben. Daarvoor moet je af en toe kritisch naar jezelf kunnen kijken.
 • Mentorschap en coaching: zoek een coach of mentor die je helpt bij je persoonlijke ontwikkeling en groei als Secure Base Leider.
 • Praktijkervaring: gewoon doen. Als leider moet je actief Secure Base Leadership in de praktijk brengen en jezelf uitdagen om voortdurend te verbeteren. Hoe langer je het doet, hoe makkelijker het wordt. 
 • Leer- en leesmateriaal: pak er eens een boek, case study of wetenschappelijk artikel over Secure Base Leadership bij. Dit kan je helpen om meer inzicht te krijgen in de principes en toepassingen van deze benadering. 

Wat maakt dit type leiderschap anders?

Secure Base Leiderschap heeft wel wat gemeen met andere leiderschapsstijlen zoals Transformationeel en Dienend Leiderschap, waarbij de focus ligt op groei, ontwikkeling en inspiratie. Het unieke van Secure Base Leadership zit ‘m in de specifieke focus op het creëren van een emotioneel veilige basis voor groei. 

In tegenstelling tot de veranderingsgerichte aanpak van Transformationeel Leiderschap en de dienstbaarheid van Dienend Leiderschap, zoomt Secure Base Leiderschap in op het opbouwen van emotionele verbinding en ondersteuning.

Een werkvloer om jezelf te kunnen zijn

Secure Base Leadership verankert stevige leiderschapstechnieken in hechtingstheorie en boost een sfeer die veilig, ondersteunend en inspirerend is. Dit type leiderschap blinkt het uit door te focussen op een emotioneel veilige groeibasis. Hoe breng je dit in de praktijk? Combineer empathie, vertrouwen, en ondersteuning met inspiratie en dialoog. Focus op positieve energie, coachende vaardigheden, waardering en zelfreflectie. Biedt jouw medewerkers een werkvloer waarin zij zichzelf kunnen en durven zijn. 

Daar worden jij, je teamleden en je organisatie alleen maar beter van! Hulp nodig? Bekijk onze ontwikkeltrajecten!

11 oktober 2023
Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Vak expert

Huib Broekhuis 

Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw organisatie? Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Huib Broekhuis

Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.

sw whitpaper trust based leadership vds

Over leiderschap, vertrouwen en hoe je dat bereikt.