Vds training consultancy samenwerken leidinggeven op afstand

BLOG – Grietje Bruijntjes

Quick wins voor een goede samenwerking binnen teams

In mijn vorige blog ‘Er valt veel te winnen in teamontwikkeling!’ schrijf ik over teams die veel effectiever kunnen werken dan ze vaak doen. Het is belangrijk om in het functioneren van teams te investeren aangezien de bedrijven die het beste weten te halen uit hun teams een flinke ‘winst’ hebben op hun concurrenten.
In deze blog aandacht voor een paar quick wins voor een betere samenwerking binnen teams.

Belemmerende factoren

Wat zijn nu precies die factoren die maken dat het ene team wél en het andere niet goed functioneert? Om te beginnen ontbreekt in teams niet zelden een gezamenlijk doel. En wanneer het doel waaraan een groep medewerkers moet werken niet helder en concreet is, verandert een team, met bijbehorende potentiële kracht en passie, in een groep losse individuen. Van synergie is dan geen sprake meer.

Een volgend probleem dat maakt dat teams vaak niet effectief zijn, is een gebrek aan diepgang. Veel overleg in teams gaat over mensen en processen. Wie doet wat? Wie had wat moeten doen? En hoe kunnen we sneller en beter werken? Deze focus op efficiency leidt echter af van de daadwerkelijke inhoud. Daar is vaak onvoldoende tijd en aandacht voor.

Een andere belemmerende factor is het feit dat de onderlinge communicatie vaak gebrekkig en oppervlakkig is. Mensen zijn niet altijd geïnteresseerd in het overleg, stellen niet de juiste vragen en begrijpen elkaar verkeerd. Ook op dit punt kan menig team nog grote slagen maken. Bovendien hebben de individuele teamleden vaak geen idee hebben wie de anderen zijn en over welke competenties zij beschikken. Hierdoor blijven kwaliteiten onnodig onbenut.

Quick wins

Omdat de persoonlijke interactie en synergie tussen teamleden traditioneel weinig aandacht krijgt in bedrijven, leiden kleine inspanningen op dit gebied al snel tot ‘quick wins’. Door bijvoorbeeld de tijd te nemen om teamleden écht kennis met elkaar te laten maken, leren ze elkaars kwaliteiten kennen. Dit intensiveert de samenwerking en maakt het werken met elkaar leuker, makkelijker en effectiever.

Wanneer leidinggevenden in staat zijn de blokkades die het effectief functioneren van een team in de weg zitten op te ruimen, worden de krachten en kwaliteiten van de teamleden als vanzelf veel beter benut. En wanneer dit gebeurt, zo blijkt telkens weer uit de praktijk, neemt ook de mate van doelgerichtheid toe.

Wanneer voor een ieder het gezamenlijk doel weer helder is, en men van elkaars capaciteiten gebruik kan maken om er samen tegenaan te gaan, wordt het werkplezier en enthousiasme van de teamleden groter en krijgt men weer energie om met elkaar doorbraken te realiseren. En dat maakt het werken in teams voor iedereen een stuk leuker en zinvoller.

Ben je benieuwd naar praktische interventies om de effectiviteit van teams te vergroten. Neem dan eens een kijkje bij onze programma’s Team Insights en Team Booster of neem vrijblijvend contact met mij op!

15 maart 2021
Grietje

Vak expert

Grietje Bruijntjes 

Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw organisatie? Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Grietje

Grietje Bruijntjes

Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.

vds training consultancy maatwerkprogramma samenwerken op afstand

Hoe ga je om met de ‘struggles’ van jezelf en je mede-teamleden nu jullie samenwerken op afstand? Leer grip te krijgen op al deze zaken in deze digitale context.