Drie redenen voor persoonlijk leiderschap

BLOG – Huib Broekhuis

Je hebt vast wel eens gehoord van persoonlijk leiderschap of zelfleiderschap. Het is in elk geval het uitgangspunt voor VDS: “Iedereen een leider”. Wat zijn eigenlijk de effecten hiervan op je organisatie? En waarom is dit een essentieel onderdeel van succesvolle organisaties? 

Reden 1: Persoonlijk leiderschap is leiding nemen over je eigen leven 

Persoonlijk leiderschap maakt medewerkers sterker. Ze nemen de leiding over hun eigen (werk)leven en krijgen daardoor meer zelfvertrouwen.  

Denk hierbij bijvoorbeeld aan verlegen medewerkers die over hun grenzen heen stappen door hun ideeën te delen in een vergadering, of een drukbezette medewerker die tijd voor zichzelf inplant om te werken aan mindfulness.  

Persoonlijk leiderschap zorgt ervoor dat medewerkers zich beter voelen, beter presteren en gemotiveerder zijn. Ze zijn gelukkiger en voelen zich gezien.  

Reden 2: Het leiden van anderen begint met het leiden van jezelf 

Bij persoonlijk leiderschap geef je leiding aan jezelf. Je stelt doelen, maakt bewuste keuzes en bent voortdurend op zoek naar leermogelijkheden. Men zegt weleens: je moet eerst goed voor jezelf kunnen zorgen, voordat je voor een ander kunt zorgen. Zo is het ook met persoonlijk leiderschap.  

Persoonlijk leiderschap is de basis voor een geweldige leider. Bereid je medewerkers voor op een toekomst als leidinggevende met een talentprogramma. Want met een talentprogramma richt je je op de potentiële leiders van je organisatie.  

Reden 3: Zet in op persoonlijk leiderschap en ontwikkel talenten 

Wanneer je een nieuwe medewerker binnenhaalt, wil je natuurlijk dat deze lang in je organisatie blijft werken. De nieuwe generaties op de werkvloer hebben een grote behoefte aan persoonlijke ontwikkeling. Ze willen leren en hun talenten ontwikkelen.  

Kortom: ze willen werken aan hun persoonlijk leiderschap. Laat deze kans niet voorbijgaan en stimuleer de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap. Hier leren medewerkers verantwoordelijkheid te nemen over hun (werk)leven en om te gaan met hun hickups. Ze leren de regie te nemen en te houden.

Dus, hoe stimuleer je persoonlijk leiderschap in je organisatie?

Nu denk je vast: dit wil ik ook in mijn organisatie! Maar hoe stimuleer je persoonlijk leiderschap in je organisatie? Het staat vast dat leidinggevenden hierin een cruciale rol hebben.

Het is belangrijk dat je een veilige organisatiecultuur hebt en het is belangrijk dat leidinggevenden bewust handelen. Hiermee bedoelen we dat ze de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap onder hun teamleden stimuleren, bijvoorbeeld door coaching en persoonlijke gesprekken te voeren. Leidinggevenden en hun teamleden worden dan ‘partners’. Ze werken samen richting doelen en de teamleden voelen zich vrij om ideeën te uiten. 

Het is logisch dat leidinggevenden dit moeilijk vinden. Het vraagt om een andere aanpak, waarin de teamleden veel vrijer worden gelaten. Gelukkig is deze nieuwe aanpak aan te leren. Kijk eens naar onze trainingen voor teams, waarin we samen werken aan een goede organisatiecultuur. 

Meer informatie of van gedachten wisselen? 

Ben je benieuwd naar wat persoonlijk leiderschap voor jouw organisatie kan betekenen? Plan een vrijblijvende belafspraak met Huib Broekhuis en laat je inspireren.  

 

3 mei 2024
Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Vak expert

Huib Broekhuis 

Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw organisatie? Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Huib Broekhuis

Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.