Talentprogramma

Talentprogramma als katalysator voor groei

“Talent bepaalt wat je kunt bereiken; inzet bepaalt of je het bereikt”, Lou Holtz, beroemd American Football coach met deze uitspraak slaat de spijker op z’n kop. Dit is ook de gedachte achter talentontwikkeling.  Maar hoe transformeer je dit buzzwoord naar een werkende strategie? Welkom in de wereld van talentprogramma’s, een universum waar potentieel wordt omgezet in actie!

Wat is een talentprogramma en waarom is het zo belangrijk?

Een talentprogramma is geen one-size-fits-all oplossing. Het is een zorgvuldig gestructureerd proces dat talenten identificeert, koestert en ontwikkelt, afgestemd op de kernwaarden en doelen van jouw organisatie. Maar waarom zou je investeren in zo’n programma?

 • Groei en behoud van talent
  Het talentprogramma  helpt je niet alleen bij het identificeren en ontwikkelen van high-potential medewerkers, maar het bevordert ook de loyaliteit. Medewerkers voelen zich gewaardeerd en uitgedaagd en blijven daardoor langer in dienst. 
 • Verhoogde productiviteit
  Getalenteerde medewerkers die hun vaardigheden ontwikkelen, dragen direct bij aan de productiviteit en innovatie binnen het bedrijf.

Aantrekken van talent
Een sterk talentprogramma is een magneet voor nieuw talent; het positioneert je bedrijf als een gewilde werkgever die investeert in haar medewerkers.

Klinkt elitair, klopt dat?

Talentontwikkeling is niet elitair, ondanks wat sommigen misschien denken. Integendeel! Het erkent dat iedereen unieke capaciteiten heeft. Begeleiding door middel van een talentprogramma draait allemaal om het vinden van de juiste rol, ondersteuning, en ontwikkelingsmogelijkheden die nodig zijn om iemands volledige potentieel te benutten. Dit versterkt het idee dat ‘iedereen een talent is’, wat een diverse en inclusieve cultuur bevordert. Wel is het zo dat je pas kunt excelleren als je intrinsiek gemotiveerd bent om te groeien. Is die drive er niet, dan wordt het potentieel nooit volledig benut. 

Hét talentprogramma bestaat niet, jouw talentprogramma wel

Iedereen is een talent, maar ieder individu heeft andere talenten en daardoor andere ontwikkelbehoeften. Wil je het meeste halen uit je talentprogramma, dan moet je kiezen. Kiezen wat de organisatie nodig heeft, wat je wilt bereiken en wie in aanmerkingen komen voor een talentprogramma. Bovendien verandert een talentprogramma met de tijd. Wat nu belangrijk en relevant is, was 5 of 10 jaar geleden heel anders. Tegenwoording zijn bijvoorbeeld maatschappelijke betrokkenheid, innovatiekracht en wendbaarheid factoren die talentontwikkeling raken. Samen stellen we het talentprogramma voor jouw organisatie vast en maken we programma’s op maat die resoneren met de unieke cultuur, behoeften, en zakelijke doelstellingen van elke organisatie.  

Samen sterker: co-creatie en resultaatgerichtheid

Bij het opzetten van een talentprogramma geloven wij sterk in co-creatie. Door samen te werken, kunnen we een duidelijke Return on Investment (ROI) en zakelijke betrokkenheid garanderen. Onze talentprogramma’s zijn daardoor breed gedragen en hebben écht impact.

Een voorbeeld van zo’n succesverhaal is het Talentprogramma dat we voor Athora hebben ontwikkeld. Door onze krachten te bundelen en voortdurend te evalueren, konden we een programma creëren dat niet alleen meetbare resultaten opleverde, maar ook een positieve en blijvende impact had op de organisatie.

Op gedragsniveau konden we aantonen dat de essentiële gedragingen van de talenten daadwerkelijk ontwikkeld waren wat een positieve impact had op de resultaten van de organisatie. Download ook de whitepaper Talentprogramma voor meer details. 

Wat zijn de bouwstenen van een krachtig talentprogramma in 2024?

Van start tot finish bouwen we een uniek talentprogramma waarin we werken met sprints. Dit zorgt voor een logische basis en wendbaarheid tijdens het programma. We leggen niet alles vooraf vast, maar spelen in op wat nodig is. 

We maken gebruik van bouwstenen waarin tussen kop en staart altijd ruimte en aandacht is voor motiverende bijeenkomsten, persoonlijke coaching en professionele ontwikkeling. 

Bouwstenen van zo’n programma zijn:

Start & finish

 • Een enthousiasmerende kick-off: waarom doen we dit als organisatie, wat willen we bereiken en wie zijn de actoren naast de deelnemers zelf? Hierbij zijn bij voorkeur de leidinggevenden en mentoren aanwezig.
 • Een feestelijke afsluiting waarin de leeruitkomsten worden gedeeld en de strategische opdrachten worden gepresenteerd. 

Continue begeleiding & groei

 • Een 3-gesprek aan het begin en het einde van het programma waarin de deelnemer, leidinggevende en onze facilitator samen bespreken wat de doelen zijn en ieders rol en bijdrage hierbij.
 • Strak projectmanagement: een talentprogramma is een intensief en langdurig programma waarin alles moet kloppen. Die bal ligt bij ons.  
 • Meetinstrumenten waarmee op diverse niveaus de impact van het talentprogramma is vast te stellen (reactie- en gedragsniveau).

Persoonlijke en professionele ontwikkeling

 • Versterken van persoonlijk leiderschap: diepgaan in zelfkennis, reflectie en het (her)ontdekken van talenten, bezieling en inspiratie.
 • Ontwikkelen van verandercompetenties in de ‘change labs’: hier wordt actief gewerkt en geëxperimenteerd met de opdrachten. 
 • Intervisie: een van de favoriete onderwerpen die tussen de change labs door plaats vindt en waar veel kennisdeling en reflectie plaats vindt.
 • Individuele keuzemogelijkheid en verdieping door middel van bijvoorbeeld de ‘sportscholen’ waarin we een keuzemenu van korte, krachtige oefensessies bieden rondom actuele thema’s als bijvoorbeeld storytelling, omgaan met weerstand, vitaliteit en/of inclusiviteit.
 • Optioneel: persoonlijke coaching voor deelnemers die daar behoefte aan hebben.

Experiences

 • Werken aan relevante (strategische) opdrachten: dit vormt de rode draad
 • Voor ons vanzelfsprekend maar toch zeer bepalend: zeer goede trainers/facilitators die het leerproces begeleiden en doelstellingen (prestaties) en ontwikkeling bij elkaar kunnen brengen
 • Learning experiences die raken en bijblijven. We integreren een ijsbad, bootcamp, schapen drijven of boksclinic om niet alleen met je hoofd te leren maar diep in de ervaring te stappen.

Talentontwikkeling is een noodzaak

Talentontwikkeling is geen luxe. Het is een noodzaak in de snel evoluerende bedrijfswereld. Door te investeren in een talentprogramma, investeer je in de toekomst van je organisatie. Het gaat niet alleen om het verbeteren van individuele vaardigheden, het gaat om het versterken van je organisatie als één geheel, het aansturen van verandering en het voorbereiden op wat er komen gaat.

 

Meer informatie of van gedachten wisselen?

Benieuwd wat werkt voor jouw organisatie? Bel gerust even om van gedachten te wisselen. We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital. Plan gemakkelijk een belafspraak met Huib Broekhuis of neem contact met hem op via 06 – 53 78 66 27.

  “Met impact verandering creëren.”

  Marina Reemer, Trainer

  Vds training en coaching huib broekhuis 2021 150x150

  Vak expert

  Huib Broekhuis

  Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.

  SW whitepaper talent programma

  Download de Whitepaper voor de programma details

  In deze whitepaper vind je alle details over het talentprogramma van VDS

  “De start van het programma is heel sterk. Eerst inzicht in jezelf en daarna pas naar je omgeving kijken.”

  “We doen al jarenlang zaken met VDS. We doen ieder jaar opnieuw een analyse aan de hand van feedback. Eens in de drie jaar hebben we een tender met grote providers. Daar komen ze steeds doorheen.”

  “Er is tussentijds altijd even contact om te vragen of wij aanpassingen willen. Van hun kant trekken ze ook
  aan de bel als ze vinden dat er bijgestuurd moet worden”

  Gerelateerde blogs

  In deze blog geven we tips hoe je de betrokkenheid van jouw medewerkers vergroot en bespreken we hoe het Talentprogramma van VDS hier ook bij kan helpen. 

  Het versterken van de betrokkenheid van werknemers met een Talentprogramma 

  Het ontwikkelen van talent is essentieel voor het succes van een organisatie

  Top 5 talentontwikkelingsstrategieën voor hoogpresterende teams

  Trainees willen zo snel mogelijk, zo veel mogelijk meters maken. Maar wat trainees willen staat niet altijd gelijk aan wat ze nodig hebben…

  Benut het potentieel van jouw bedrijf met een Talentprogramma