Website header

BLOG – Huib Broekhuis

Betrokken medewerkers zijn de motor van je organisatie. Deze collega’s zijn over het algemeen productiever en loyaler en zorgen voor een positieve vibe op de werkvloer. Vergroot je het aantal betrokken medewerkers, dan kun je ook het vermogen van je motor vergroten en flink gas geven. Maar hoe doe je dat? Hoe kun je bij wijze van spreken de motor van je organisatie upgraden van een stadsauto met 75 pk naar een Ferrari met 1000 pk? In deze blog vind je 6 tips om de betrokkenheid te boosten met effectieve leiderschapsstijlen! Sneak preview: ons Talentprogramma verhoogt het aantal pk’s structureel! 

1. Creëer een inspirerende visie en doelen  

Zingeving weegt steeds zwaarder in de keuze voor een werkgever en als motivatie voor een functie. Waar werk je als organisatie naartoe en hoe kunnen medewerkers bijdragen aan dit doel? Transformationeel leiderschap speelt hier een rol. Dit type leiderschap inspireert medewerkers door een sterke visie en enthousiasme. Heb je als organisatie een heldere en inspirerende visie, dan is de kans groot dat dit je medewerkers motiveert om betrokken te zijn. Om in de metaforen te blijven: iedere roadtrip begint met een bestemming. Zorgt de bestemming van jouw organisatie ervoor dat je medewerkers aan boord springen en gas geven? 

2. Investeer in persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap 

Betrokken medewerkers hebben vaak het gevoel dat ze kunnen groeien en zich kunnen ontwikkelen binnen de organisatie. Door te investeren in persoonlijke ontwikkeling laat je als organisatie zien dat je om je medewerkers geeft en bereid bent om in hun groei te investeren. De ruimte voor persoonlijke en professionele groei moet net zo vanzelfsprekend zijn als het regelmatig onderhouden van je auto. Moedig persoonlijk leiderschap aan en bied kansen voor groei.  

3. Zorg voor open communicatie met situationeel leiderschap 

Een soepele rit vereist goede communicatie over je bestemming, de planning en mogelijke vertragingen. Situationeel leiderschap is hierbij essentieel. Dit leiderschapsmodel benadrukt het belang van aanpassing aan de behoeften van het team. Weet wat er speelt op jouw werkvloer en creëer een cultuur van openheid en eerlijkheid. Moedig je team aan om hun mening te delen, vragen te stellen en feedback te geven. Door open communicatie te stimuleren, creëer je een omgeving zonder ruis op de lijn en waarin medewerkers zich gehoord en gewaardeerd voelen. 

4. Geef je team erkenning en waardering 

Iedereen krijgt graag een schouderklopje. Erkenning en waardering zijn als de boost voor je motor: ze kunnen de betrokkenheid en motivatie van je team aanzienlijk verhogen. Of het nu gaat om een eenvoudig ‘goed gedaan’ of een meer formele beloning, het laat je teamleden zien dat hun harde werk wordt gezien en gewaardeerd. 

5. Laat het stuur los: bied flexibiliteit en autonomie  

Flexibiliteit en autonomie versterkt wat de betrokkenheid van medewerkers, maar hoe creëer je dat als leider? De beste leidinggevenden weten wanneer ze het stuur moeten vasthouden en wanneer iemand anders het stuur kan overnemen. Met situationeel leiderschap pas je de mate van controle en ondersteuning aan aan de behoeften van je medewerkers. Door je medewerkers de vrijheid te geven om het werk op hun eigen manier te doen, geef je ze meer zelfvertrouwen en verantwoordelijkheid, wat uiteindelijk leidt tot een hogere betrokkenheid en tevredenheid.  

6. Bouw een sterke organisatiecultuur  

Een sterke organisatiecultuur is metaforisch gesproken het chassis van je auto. De cultuur houdt alles bij elkaar. Een sterke cultuur zorgt ervoor dat iedereen zich verbonden voelt, en dat is essentieel voor het versterken van betrokkenheid. Hoe bouw je een sterke cultuur? Deel waarden, vier successen en ondersteun elkaar in uitdagingen. 

Ontwikkel jouw team met het Talentprogramma van VDS 

Het versterken van de betrokkenheid is net als chiptuning bij je auto: het vereist aandacht, zorg en expertise. Gebruik onze 6 tips om te beginnen met het versterken van de betrokkenheid van je medewerkers. Wil je structureel gas kunnen geven? Dan biedt het Talentprogramma van VDS de tools en ondersteuning om je organisatie te transformeren naar een krachtige, motiverende omgeving. Een omgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen en zich kunnen ontwikkelen. Het uitgebreide en gevarieerde programma behandelt alle tips en inzichten.  

Wil je meer weten over hoe ons op maat gemaakte Talentprogramma jouw team kan helpen? Plan een afspraak in met Huib 

 

14 februari 2024
Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Vak expert

Huib Broekhuis 

Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw organisatie? Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Huib Broekhuis

Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.

SW whitepaper talent programma

Alles over het opzetten en de impact van een Talentprogramma