Vds training consultants blog nieuwe gewoontes aanleren

BLOG – Huib Broekhuis

5 tips die je helpen met het aanleren van nieuwe gewoontes

Veel van wat we dagelijks doen, doen we op de automatische piloot. Het zijn gewoontes waar we niet over nadenken terwijl we ze doen. Maar wat nou als sommige dingen niet zo automatisch gaan als dat je zou willen? Dingen die onze (mentale) gezondheid kunnen verbeteren terwijl we thuis werken, zoals regelmatig bewegen en voldoende ontspannen bijvoorbeeld. Hoe kun je jezelf nieuwe gewoontes aanleren?

Routines versus gewoonten

Gedrag dat met weinig of zonder nadenken wordt gedaan, noemen we een gewoonte. Om nieuwe gewoontes aan te leren, is het belangrijk om hier eerst een routine van te maken. Je wilt bijvoorbeeld aan je mentale weerbaarheid werken door vaker te mediteren. Om hier routine in te krijgen ga je bewust iedere ochtend 10 minuten mediteren.

Dat is in het begin misschien moeilijk vol te houden. Maar hoe langer je dit volhoudt, hoe vreemder het aanvoelt om het niet te doen. Je hebt dan een routine gecreëerd. De routinefase overslaan klinkt misschien aantrekkelijk, maar als je écht verschil wilt maken in je gewoontes zul je er de tijd voor moeten nemen. Je kunt vooraf lastig inschatten hoeveel tijd het je kost om een nieuwe gewoonte aan te leren. Het is een kwestie van volhouden en ervaren.

Daarnaast kun je ook niet alles doen zonder erbij na te denken. Denk dus goed na over het gedrag waar je een gewoonte van wilt maken en wees realistisch over het proces. Deze 5 tips kunnen je helpen met het aanleren van nieuwe gewoontes:

1. Waarom wil je dit?

Stel dat je meer wilt sporten. Wil je dit omdat het goed is voor je lichaam en geest? Is het om de acceptatie of liefde te krijgen van iemand om wie je geeft? Of is het omdat je het leuk vindt en er plezier uithaalt? Als je beseft waarom je iets als nieuwe gewoonte wilt, blijf je langer gemotiveerd om je doel te bereiken.

2. Bereid je voor op obstakels

Wat heeft je in het verleden tegengehouden om van je gewenste gedrag een gewoonte te maken? Staat angst of schaamte in de weg? Of een gebrek aan tijd? Word bewust van je eigen blokkades, zodat je ze kunt herkennen en ermee om kunt gaan als ze de kop op steken.

3. Een stok achter de deur

Deel je doelen met iemand die dichtbij je staat; een vriend, partner of een familielid. Door je ambities met iemand te delen kan hij/zij je steunen als het even moeilijk is en je eraan herinneren waarom je dit eigenlijk wilde.

4. Maak een schema

Blok vaste tijden in je agenda om je nieuwe routine op te bouwen tot een gewoonte. Overdrijf het niet. De gedachte ‘hoe sneller en vaker ik dit doe, hoe sneller resultaat’ gaat niet op. Het vergroot zelfs de kans dat het tegenvalt en je ontmoedigd raakt. Gun jezelf de tijd om er routine in te krijgen.

5. Wees lief voor jezelf

Elke verandering op de lange termijn kost tijd, zeker als het gaat om gedrag. Er zullen ups en downs zijn. Wees daarom ook lief voor jezelf. Je bent gestart, je heb de eerste stap gezet in het aanleren van nieuwe gewoontes.

Hopelijk helpen deze stappen om aan de slag te gaan met nieuwe gewoontes en doen ze je beseffen dat je zelf de regie in handen hebt. Begin vandaag! Nog een zetje nodig? We bieden je graag de helpende hand om meer in controle zijn van je eigen leven en vitaliteit met het online programma Zelf in de regie. Hierna heb je meer grip op wat je wilt en weet je wat daarvoor nodig is.

14 april 2021
Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Vak expert

Huib Broekhuis 

Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw organisatie? Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Huib Broekhuis

Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.

vds training consultants maatwerk programma zelf in de regie

Wil jij meer in controle zijn van je eigen leven en vitaliteit? Neem de regie in eigen hand!