Pink Pastel Gradient Twitter Header 21
Pink pastel gradient twitter header (21)

Webinar

Trust Based Leadership

Van controle naar vertrouwen 

We hebben onze collega Rowan van ’t Hoogt overgehaald (dat kostte geen enkele moeite :-)) om haar verhaal over Trust Based Leadership als webinar te geven voor HR business partners. Voor HR professionals die strategisch meedenken en slimme ontwikkelprogramma’s in elkaar zetten.  

Dus bij deze de uitnodiging voor ons gratis webinar Trust Based Leadership.

Een energiek, moedgevend, ‘aha’-webinar over leiderschap. Tsja, denk je misschien weer zo’n verhaal. Maar, ik beloof je deze is anders. We zijn namelijk in een enorme stapel onderzoeken over leiderschap en vertrouwen gedoken, de uitkomst maakt je blij – echt waar. Het verhaal is positief, gaat over de shift naar vertrouwen, de shift naar vitaliteit en zorgen voor jezelf en de rol van HR daarin.

En dan nu wat ons verhaal anders maakt. Dat wat er nodig is om deze kans te kunnen pakken, is redelijk eenvoudig te ontwikkelen. Het zit al in de kern van ons mens zijn – we hebben het alleen (om heel veel redenen) jarenlang weggedrukt. Het vraagt om een nieuw perspectief op leiderschap. Deze kennis willen we graag met jou delen. 

Op donderdag 2 februari 2023 om 20:00 en vrijdag 3 februari om 10:00 geeft Rowan van ‘t Hoogt haar talk. Ze deelt achtergrond, bewijs uit onderzoeken en haar professionele gut-feeling met jou. Dit is wat jouw leidinggevenden nodig hebben om zich te ontwikkelen naar rol van verbinder, hoe ze de shift maken naar vertrouwen. 

Reserveer hier gratis je digitale plek,
dan ben je erbij.

 

Pink pastel gradient twitter header (15)

Wat is een team zonder vertrouwen?

Vertrouwen is de basis voor elk team en dit vertrouwen start bij de leidinggevende. Een harde, competente leider krijgt minder vertrouwen dan een warme, betrouwbare leider. 

Maar we doen toch zo ons best om competent te zijn? Dat is dus niet zo belangrijk als we denken. Leiders moeten zich vriendelijk en betrouwbaar opstellen naar teamleden. Hoe doen ze dat? En hoe zorg jij vanuit HR dat hier steun voor is in je organisatie? 

Vertrouwen zorgt voor betere prestaties

Is vertrouwen echt zo belangrijk? Ja, want in bedrijfsculturen met vertrouwen zie je het volgende:

  • 50% meer productiviteit
  • 50% meer retentie
  • 40% minder burn-out
  • 56% meer job satisfactie
  • 60% meer plezier
  • 76% meer engagement

Dus laat de controle los

Vertrouwen begint bij het loslaten van de controle. Leidinggevenden die vertrouwen geven, krijgen dit terug. Maar zoals je wel weet, is dit een stuk lastiger geworden. Je medewerkers werken vaker thuis en daardoor hebben leidinggevenden minder zicht op wat er gebeurt. Dit geeft soms een gevoel van onmacht, waardoor ze gaan micromanagen.

Ze controleren dan iedere kleine taak tot in de puntjes. Hoe zou jij je in die situatie voelen als teamlid? Waarschijnlijk word je minder creatief en betrokken, doordat je minder vertrouwen hebt in de leider. Je neemt geen risico’s meer en bent minder gemotiveerd. Kortom: controle nemen is het tegenovergestelde van vertrouwen geven. Het zorgt ervoor dat een leidinggevende minder geliefd is. 

Kwetsbaarheid, zelfvertrouwen en mensbeeld

Stellen de leidinggevenden in jouw organisatie zich kwetsbaar op? Vertellen ze hun team over moeilijke beslissingen, knelpunten en hun zwakke kanten? Je wilt natuurlijk dat je teamleden om hulp vragen, delen hoe ze zich voelen en zichzelf zijn. Daarom moeten leiders dit ook doen. Een goede leider geeft zelf het voorbeeld. 

Hoe komt het dat de ene leider dit makkelijk doet en de andere niet? Het start bij zelfvertrouwen en mensbeeld. Als je negatief denkt over mensen, vertrouw je alleen op jezelf. Je wilt continu de controle hebben. Heb je veel zelfvertrouwen en een positief mensbeeld, dan ga je uit van het positieve. Je vertrouwt erop dat het ook goed gaat als je zelfstandigheid geeft aan je team. 

Leiding geven vanuit vertrouwen

We gaan het even hebben over oxytocine. Misschien ken je dit wel als knuffelhormoon. Dit stofje komt vrij als je vertrouwen geeft en zorgt er ook voor dat je meer vertrouwen in anderen hebt. Hoe zet je dit in voor jouw organisatie? Leidinggevenden moeten zich zo gedragen dat dit stofje vrijkomt bij de teamleden. In het webinar vertellen we hier natuurlijk meer over. 

Doorbreek het traditionele leiderschapsverhaal

Een nieuwe generatie komt op de werkvloer. Zij werken voor salaris, maar ook voor voldoening en persoonlijke ontwikkeling. Met het traditionele leiderschap maak je hen niet gelukkig. Verandering is nodig voor toekomstbestendig leiderschap. En deze verandering begint met vertrouwen geven. Want vertrouwen begint niet bij jezelf, maar bij de ander. Het begint bij zelfleiderschap, autonomie en ruimte voor groei.

Wij weten het zeker: Trust Based Leadership kan een grote impact hebben op je organisatie. Leidinggevenden in een nieuwe rol als verbinder, vertrouwen wordt het nieuwe fundament. Dit is wat jij vanuit HR kan doen. 

Over Rowan van ‘t Hoogt

Rowan van ‘t Hoogt vertelt je met enthousiasme en energie over Trust Based Leadership. Ze werkt bij VDS als creatief directeur en weet als geen ander hoe je mensen in beweging krijgt. Als organisatiepsycholoog inspireert ze HR en leidinggevenden tot verandering. Luister jij naar haar verhaal over vertrouwen, kwetsbaarheid en controle?

Meer inspiratie

De 10 best gelezen blogs van het afgelopen jaar 

De 10 best gelezen blogs van het afgelopen jaar 

Ikigai is een Japans woord wat onvertaalbaar is in andere talen. Je hebt er in ieder geval meer woorden voor nodig. Iki betekent levend en kai betekent resultaat. Vrij vertaald betekent het je reden om te leven. Een Japanse kijk op zingeving, dat een woord geeft aan (on)grijpbaar geluk.

19 oktober 2022