Hoe a.s.r. van werken op afstand een succesverhaal maakt

Verzekeringsmaatschappij a.s.r. wordt al jaren geprezen om haar vooruitstrevende HR-beleid. Wendbaarheid, eigen regie en duurzame inzetbaarheid zijn daarin belangrijke pijlers die goed van pas kwamen tijdens de lockdown. “Vanaf de eerste dag werkten we met vierduizend man thuis,” vertelt Manager HR Development Manon van der Lely. “Dankzij eerdere investeringen pakte dat goed uit, al moet je wel in beweging blijven.”

Vooruitkijken is iets waar de afdeling Human Resources van a.s.r. oog voor heeft. Ruim voordat een pandemie de wereld op z’n kop zette, signaleerde HR diverse veranderingen die op komst waren. Denk aan digitalisering en robotisering, maar ook aan het ontstaan van andere wensen en behoeften bij medewerkers.

“Medewerkers van onder de veertig veranderen bijvoorbeeld vaak liever om de paar jaar van plek, dan dat ze een levenslange baan nastreven. Binnen ons bedrijf zie je dat zij ook frequenter doorstroombehoeftes hebben, dan hun veertig plus collega’s die eerder geneigd zijn om langer een functie aan te houden om resultaten te kunnen voelen en zien. Daarnaast merken we dat er de laatste jaren steeds meer behoefte is aan hybride arbeidsrelaties, waarbij medewerkers deels in vaste dienst zijn en deels voor zichzelf werken als zelfstandig ondernemer. Regelmatig in totaal andere functies dan zij binnen a.s.r. vervullen.”

Bang dat de focus op hun baan bij a.s.r. afneemt als medewerkers ook als zelfstandige aan de slag gaan, is Manon van der Lely  niet. “Ik zie het eerder als een win-winsituatie omdat deze groep een ontwikkeling doormaakt als zelfstandig ondernemer. Alles wat deze medewerkers van hun ondernemerschap leren, nemen ze mee naar a.s.r. en die kennis voegt wat toe aan hun functie hier.” 

Vooruitkijken

Ondertussen kijkt Van der Lely ook alweer naar de toekomst. Ze schat in dat mensen veel meer op afstand blijven werken en straks voornamelijk voor meetings en brainstormsessies naar kantoor komen. “Waar we ongetwijfeld nog doorheen moeten, is dat een deel van de medewerkers fysiek op kantoor komt, terwijl een ander deel vanaf een andere locatie aanwezig is. Hoe verbind je die twee groepen op een efficiënte en plezierige manier? Dat wordt onze volgende uitdaging. Ik kijk er nu al naar uit om daarmee aan de slag te gaan.”

Benieuwd naar het hele interview? Je leest het hier

Tekst: Claudia Lagermann
Portretten Manon van der Lely: Maartje Brockbernd Fotografie

 

Web banner mobiel 400x600 let'slearn

Manager HR Development Manon van der Lely houdt zich bij a.s.r. vooral bezig met het vooruitstrevende HR-beleid van de organisatie. Hierin zijn wendbaarheid, eigen regie en duurzame inzetbaarheid belangrijke pijlers die goed van pas kwamen tijdens de lockdown.

A.s.r 1