Vds training consutants blog hybride leiderschap

BLOG – Huib Broekhuis

Wat is hybride werken?

In sommige bedrijven is het al jaren de standaard, anderen hebben in het afgelopen jaar ongepland het remote en hybride werken ervaren. Wat we inmiddels uit alle hoeken horen: hybride werken is de toekomst. Maar wat is hybride werken eigenlijk en waarom is het zo populair?  

Hybride werken betekent dat medewerkers de locatie waar ze werken flexibel kunnen bepalen. Anders dan bij remote werken, waarbij er meestal helemaal niet vanuit kantoor gewerkt wordt, gaat het bij hybride werken om de variatie tussen werken op kantoor en in een andere omgeving, bijvoorbeeld thuis. Het is een begrip dat jaren toeneemt in populariteit, mede dankzij digitale ontwikkelingen.  

De voordelen van hybride werken 

Een van de voordelen van hybride werken is dat medewerkers meer autonomie ervaren. Door zelf de regie over hun werkritme te nemen is het mogelijk werk gedaan te krijgen op de momenten waarop de persoonlijke concentratiepiek het hoogst is. Een bijkomend voordeel is dat het ophalen van de kinderen, sporten of de was doen op deze manier makkelijker te combineren is met professionele werkdoelen. Ook wordt er efficiënter met tijd om gegaan: korte online meetings in plaats van eindeloze overleggen en geen woon/werkverkeer. De focus ligt op resultaten, in plaats van het aantal aanwezige uren. Dit stimuleert de productiviteit en betrokkenheid van medewerkers. Daarbij is remote of hybride werken voor de nieuwe generatie een belangrijke arbeidsvoorwaarde.  

Voor hen kan hybride werken ‘the best of both worlds’ zijn: enerzijds structuur, gezelligheid en onafhankelijkheid en anderzijds flexibiliteit. Toch zijn er ook veel mensen die het niet zo positief ervaren. 

De negatieve kant van hybride werken 

Een korrelige internetverbinding, geen ruimte om fatsoenlijk thuis te werken en een partner die in hetzelfde schuitje zit; daar hebben we het niet eens over. Hybride werkpatronen passen lang niet bij iedereen en kan zorgen voor behoorlijke uitdagingen. Medewerkers die een vaste routine waarderen, kunnen het moeilijk vinden om heen en weer te pingelen tussen werkomgevingen. Ook het sociale aspect van werken kan in het geding komen. Angst, depressie, stress en eenzaamheid kwamen het afgelopen jaar meer dan ooit voor onder mensen die vanuit huis moesten werken. Het toekomstbeeld om wekelijks één of meerdere dagen niet op kantoor maar vanuit huis of een andere locatie te moeten werken is voor hen geen stip op de horizon.  

Dat hybride werken voor veel mensen de “nieuwe normaal” blijft is wel duidelijk. Als leidinggevende ligt de uitdaging er om ieder teamlid te faciliteren zijn of haar werk zo goed mogelijk te laten doen. Minder te sturen op inhoud en juist meer op verbinding. Te motiveren, betrokkenheid te stimuleren en een luisterend oor te bieden wanneer nodig. Op kantoor, thuis of waar ze ook werken. Dat is niet anders dan in de oude normaal. 

De komende tijd zullen we regelmatig aandacht besteden aan dit onderwerp. Houdt hiervoor onze website en LinkedIn pagina in de gaten. Liever gelijk aan de slag? Bereid je voor op een situatie waarin er straks weer gedeeltelijk op kantoor gewerkt wordt met ons programma Hybride leiderschap.

27 mei 2021
Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Vak expert

Huib Broekhuis 

Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw organisatie? Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Huib Broekhuis

Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.

vds training consultants hybride whitepaper

Is jouw organisatie klaar voor de hybride toekomst? Ontdek waardevolle tips om van (het werken binnen) een hybride organisatie een succes te maken.

Vds training consultants webinar hybride is de toekomst

Hybride is de toekomst! En wat dat betekent voor leiderschaps- en teamontwikkeling? In dit webinar vertellen we je er meer over!