Trust based leadership

BLOG – Huib Broekhuis

Vertrouwen: een onmisbaar ingrediënt voor succesvol leiderschap

De rol van werk in ons leven wordt steeds belangrijker. Doordat de grenzen tussen privé en werk vervagen, heeft de nieuwe generatie werknemers een grote behoefte aan voldoening en werkgeluk. Werk is niet alleen een manier om geld te verdienen, maar geeft ook identiteit aan de werknemer. Werknemers willen gewaardeerd worden en zich veilig voelen. Goed leiderschap speelt hierin een grote rol. Medewerkers hebben behoefte aan een warme leider die ze vertrouwen. 

Hybride werken en vertrouwen

Zeker nu we steeds meer thuis werken, op afstand van elkaar, is het belangrijk dat er een wederzijds vertrouwen is. Tegelijkertijd wordt het hierdoor voor een leider moeilijker om dit op te bouwen. Hij ziet zijn teamleden niet werken en moet afgaan op wat ze hem in een teamoverleg vertellen. Soms gaan leiders hierdoor micromanagen om de controle te behouden.

Het is de kunst om niet continu te controleren, maar de focus te leggen op autonomie en eigen verantwoordelijkheid van de medewerker. Hiervoor is vertrouwen nodig vanuit de leider en de teamleden.

Vertrouwen is belangrijk bij leiderschap

Heb je wel eens een lijstje met eigenschappen voor een goede leider gezien? Vaak staan hier competenties op als daadkrachtig, charismatisch en doeltreffend. Oog houden voor de KPI’s en goed planmatig kunnen werken, zijn volgens velen belangrijke eigenschappen van een leider.

Natuurlijk zijn deze eigenschappen belangrijk, maar medewerkers hebben behoefte aan een warme leider. Iemand die hen veiligheid, empathie en vertrouwen kan bieden. Medewerkers hechten meer waarde aan een lieve en vertrouwde leider dan we denken.

Een leidinggevende met een warme persoonlijkheid krijgt eerder het vertrouwen van de medewerkers. Iemand die zijn tekortkomingen kent, deze durft uit te spreken en zich hierin kwetsbaar opstelt. Iemand die eerlijk is en hulp durft te vragen als het nodig is. Een leider die het goede voorbeeld geeft. Want als leidinggevende wil je ook dat je team aan elkaar om hulp vraagt en eerlijk is over hun tekortkomingen.

Deze manier van werken zorgt voor een cultuur van vertrouwen en voor verbondenheid in je team. Vertrouwen is iets wat wederzijds hoort te zijn. Als een leider zijn team niet vertrouwt, gebeurt dit andersom ook niet.

Welke positieve effecten heeft vertrouwen op het team?

Vertrouwen is belangrijk voor een goede leider. Maar wat is vertrouwen? Het is een ongrijpbaar gevoel. Iets wat zomaar ontstaat en ook zomaar weer weg kan zijn. Het duurt lang om het op te bouwen en is kostbaar als je het hebt.

Iedereen wil anderen vertrouwen en zelf vertrouwd worden. Het is een basisbehoefte van de mens. Vertrouwen biedt veiligheid, waardering en zelfvertrouwen. Het heeft een positief effect op onze gezondheid en functioneren als we positief over anderen denken. Uit onderzoek blijkt dat vertrouwen een grote invloed heeft op het effect van leiderschap. Hieronder een overzicht van de positieve effecten:

Meer productiviteit

Vertrouwen in een leider zorgt ervoor dat je harder voor deze persoon wilt werken. Uit onderzoek blijkt dat een cultuur van vertrouwen zorgt voor 50% meer productiviteit. Logisch, want voor een gewaardeerde leider wil je meer werk verzetten.

Minder stress en burn-out

Als je continu het gevoel hebt dat je leidinggevende op je vingers zit te kijken, zorgt dit voor een gevoel van stress. In een cultuur van vertrouwen help je elkaar en is er ruimte om hulp te vragen. Dit zorgt voor minder werkstress. Daarnaast zorgt vertrouwen ervoor dat er bij problemen eerder aan de bel wordt getrokken. Zo ontstaan er minder snel burn-out klachten. In een hoge vertrouwenscultuur profiteer je van 40% minder burn-outs.

Magie en flow

Vertrouwen is iets magisch. Als er vertrouwen is, zijn medewerkers tot meer in staat. Soms lijkt het wel alsof ze ineens bergen verzetten! Dit effect noemen ze de flow. Je komt in een staat van flow als je iets doet wat je leuk vind en jezelf hier helemaal in verliest. Ook in de samenwerking kan deze flow voorkomen als er voldoende wederzijds vertrouwen is.

Gevoel van verbondenheid

Medewerkers voelen zich eerder verbonden met je als leider, het team en het bedrijf. Dit komt terug in de samenwerking en de behoefte om problemen samen op te lossen. Medewerkers voelen zich veilig op de werkvloer en dit zorgt ervoor dat creativiteit, ontspannen werken, sociale verbindingen en gedrevenheid centraal staan.

Meer werkplezier

Vertrouwen zorgt voor een gevoel van verbondenheid. Verbondenheid met je collega’s en leidinggevende. Hierdoor gaan medewerkers met meer plezier aan het werk. Ze voelen zich gewaardeerd en gezien. Medewerkers krijgen de kans om zich te ontwikkelen en hebben ook meer vertrouwen in zichzelf.

Vertrouwen is meetbaar

Wist je dat vertrouwen meetbaar is in ons bloed? We maken dan het stofje oxytocine aan, wat je misschien kent als het knuffelhormoon. Dit stofje zorgt voor minder stress, snel herstel en een groter gevoel van verbondenheid. Supergoed voor de samenwerking in een team!

Dus laat je elke dag een bloedonderzoek doen bij je team? Dat is natuurlijk een grapje. Je merkt ook op andere manieren of er wederzijds vertrouwen is. Stel jezelf eens de volgende vraag: heb je vertrouwen in je team? Voel je dat er verbondenheid is?

Heb vertrouwen in je mensen

Het opbouwen van vertrouwen is de belangrijkste taak voor een leider. Maar hoe doe je dat? Onze belangrijkste tip is: heb vertrouwen in je mensen. Geef je team eigen verantwoordelijkheid, waardeer ze voor wat ze doen en zorg voor een open en eerlijke communicatie.

Creëer een warme, sociale en veilige omgeving waarin medewerkers zich thuis voelen. Het duurt misschien langer dan je verwacht, maar na een tijdje merk je dat je dit vertrouwen terugkrijgt. Geduld is hierbij een schone zaak!

Na een tijd merk je veranderingen op. Je team voelt zich meer verbonden met jou, met elkaar en met de organisatie. Hierdoor stijgt de productiviteit en efficiëntie. Je team werkt fijner samen. En dat maakt jou dan weer gelukkig als leidinggevende.

Wil je meer weten over hoe je als leidinggevende een cultuur van vertrouwen maakt? Lees dan ons whitepaper over trust-based leadership.

5 oktober 2022
Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Vak expert

Huib Broekhuis 

Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw organisatie? Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Huib Broekhuis

Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.

sw whitpaper trust based leadership vds

Over leiderschap, vertrouwen en hoe je dat bereikt.