Teamontwikkeling en persoonlijk leiderschap: hoe zorg je voor meer psychologische veiligheid?

BLOG – Huib Broekhuis

Psychologische veiligheid is van grote invloed op de teamontwikkeling, is de conclusie uit het onderzoek van Google. Google deed tien jaar geleden een grote studie naar teamontwikkeling onder de naam Project Aristotle, en de conclusie is nog steeds relevant. Hoe ontwikkel je psychologische veiligheid? Psychologische veiligheid ontwikkel je met een fijne en open bedrijfscultuur, waarin medewerkers zich mogen en willen uiten. In deze teams waarderen medewerkers nieuwe ideeën, nemen ze risico’s en communiceren open naar elkaar. Teams die geen veilige cultuur hebben, ervaren eerder problemen zoals wantrouwen en een lage motivatie. 

De link tussen psychologische veiligheid en persoonlijk leiderschap 

Dat er een link is tussen een veilige werksfeer en persoonlijk leiderschap, is niet te ontkennen. Zonder veiligheid is zelfleiderschap niet mogelijk. In een veilige werksfeer is er ruimte voor eigen initiatief, wat zorgt voor eigen ontwikkeling.  

Wil je de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap stimuleren? Dan is een veilige bedrijfscultuur de eerste voorwaarde. Als leidinggevenden zich richten op vertrouwen, betrokkenheid en waardering in een team, voelen medewerkers zich vrij om hun talenten in te zetten. Ze voelen zich gehoord en zijn daardoor extra gemotiveerd. 

Succesfactoren voor een sterke teamontwikkeling 

Dus, een veilige teamsfeer helpt voor een sterke teamontwikkeling. Maar hoe creëren leidinggevenden deze psychologische veiligheid? We delen graag een paar tips met je: 

  • Vertrouwen in elkaar. Sterke teams tonen veel vertrouwen in elkaar. Teamleden nemen eigen verantwoordelijkheid en vinden een goede balans tussen controle en vrijheid. 
  • Structuur en duidelijkheid. Leidinggevenden stellen duidelijke doelen, rollen en verantwoordelijkheden. Zo weten de teamleden wat ze moeten doen en dit verhoogt de productiviteit. Natuurlijk bespreken de leidinggevenden ook de individuele doelen, zodat teamleden werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. 
  • Duidelijke communicatie. Effectieve communicatie is belangrijk voor de teamontwikkeling. Door eerlijke en open communicatie voelen alle teamleden zich gehoord en gewaardeerd. Het is ook van belang dat leidinggevenden teamleden aanmoedigen om ideeën en meningen te delen. 
  • Vier successen samen. Waardeer, beloon en vier alle successen en bijdragen, zowel grote als kleine, van teamleden of van het hele team. 
  • Ontwikkel soft skills. Investeer in soft skills, zoals empathie, actief luisteren, effectieve communicatie en conflictoplossing. Deze vaardigheden zijn essentieel voor het opbouwen van een sterk team. 

Een oproep aan alle leiders: geef ruimte aan innovatie 

Natuurlijk zijn al deze succesfactoren belangrijk, maar je medewerkers hebben de grootste behoefte aan ruimte. Zet creativiteit en innovatie op nummer 1 en geef je teamleden de vrijheid die ze nodig hebben. Want samen kun je meer en bereik je meer dan alleen! 

Wil je direct aan de slag binnen je organisatie? Geef je teams op voor onze Team Booster en zet de verandering in gang. Liever eerst wat meer weten? Plan een vrijblijvende belafspraak in met Huib Broekhuis. 

16 april 2024
Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Vak expert

Huib Broekhuis 

Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw organisatie? Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Huib Broekhuis

Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.