Blog 10 kenmerken van effectieve leiders in 2024

BLOG – Huib Broekhuis

Aan de horizon van 2024 ontvouwt zich een nieuw tijdperk van leiderschap, eentje die durf, passie en onwrikbare vastberadenheid vereist. De tijd dat de leiderschapsarena werd bevolkt door bevelvoerders is voorbij. Deze ruimte is nu gereserveerd voor visionairs zoals Arianna Huffington en Rosalind Brewer, die met sterke teams grote prestaties behalen. Maar hoe doe je dat dan? Wat kenmerkt een effectieve leider? Wanneer transformeert een leider van goed naar legendarisch? Vink met ons mee in het lijstje met dé 10 kenmerken.

1. Teamversterkers aan het roer

Een effectieve leider staat niet op zichzelf maar vormt de kern van zijn team. Dit gaat verder dan motivatie. Het gaat om relaties smeden, respect tonen en samen problemen tackelen. Wat telt, is dat teamleden zich gesteund voelen door een leider die hen vertrouwt en de branche door en door kent. Zo’n leider moedigt aan, inspireert na tegenslag en communiceert open en eerlijk, waardoor het team als geheel opbloeit. Als het team op elkaar vertrouwt, dan ontstaat er een omgeving waarin individuen excelleren.

Of zoals Justin Rosenstein, medeoprichter van Asana, zei: “Wanneer iedereen in een team de kracht en het vertrouwen krijgt om zijn of haar volledige potentieel te benutten, is elke persoon tot zoveel meer in staat, waardoor het bedrijf ook tot zoveel meer in staat zal zijn”

2. Aandacht voor teamontwikkeling

Een goede leider ontwikkelt niet alleen zichzelf, maar neemt ook de tijd om anderen te helpen groeien. Ze investeren in de ontwikkeling van hun team via trainingen, gezamenlijke leersessies en door samen uitdagingen aan te gaan. Ze zetten fouten om in lessen en stimuleren groei op een manier die ze zelf graag in hun carrière hadden gehad. Onthoud: individuele ontwikkeling levert ook groei op voor de organisatie als geheel. En het liefst ook iets voor de maatschappij.

3. Positieve communicatie

Goed leiderschap valt of staat met communicatie. Te veel of te weinig kan het team uit balans brengen. Het is dus cruciaal om te luisteren en helder, beknopt en op verschillende niveaus te communiceren, om zo duidelijkheid en een positieve sfeer te creëren. En die positiviteit, dat is waar een team écht bij gebaat is.

4. Veerkracht en duurzaam

Het vermogen om kalm te blijven te midden van chaos en verandering is cruciaal. Een effectieve leider blijft kalm, biedt oplossingen en houdt koers, zelfs in crisistijden. Veerkracht komt met moed, probleemoplossend vermogen en het zien van tegenslagen als kansen. En dat ook nog eens op een zo duurzaam mogelijke manier.

5. Visionair en wendbaar

Leiders moeten niet alleen meebewegen, maar hun teams sturen in de huidige tijd van nieuwe technologieën, snel ontwikkelende marktdynamiek en diepgaande teambehoeften. Dit betekent snel leren, openstaan voor nieuwe ideeën en durven improviseren. Een visionaire leider ziet kansen en gaat uitdagingen niet uit de weg. En door zijn wendbaarheid kan hij hierin snel schakelen.

6. Verbindend vermogen

Verbinding zoeken en houden, dat is de skill die teams tijdens en na covid-19 bij elkaar houdt. Dit laat zich onder andere uitdrukken door emotionele intelligentie, de vaardigheid om emoties te herkennen, begrijpen en beheersen, zowel bij jezelf als bij anderen. Effectieve leiders in 2024 met een hoge EQ bouwen sterke relaties, lossen conflicten op en brengen een positieve sfeer in het team, wat leidt tot een betrokken en inclusieve werkomgeving.

7. Innovatiekracht

Leiders van nu moeten frisse ideeën brengen, creatieve oplossingen vinden en een cultuur van innovatie bevorderen. Ze nemen risico’s, verkennen nieuwe paden en stimuleren hun team om hetzelfde te doen, waardoor groei en verandering ontstaan.

8. Integriteit en maatschappelijke betrokkenheid

Onmisbaar in elke leider. Een leider is eerlijk, leeft waarden na en heeft een intrinsieke motivatie om de wereld te verbeteren. Dat gaat om consistent zijn, verantwoordelijkheid nemen en alles en iedereen met respect behandelen. Maar ook om maatschappelijke betrokkenheid.

9. Inclusief leiderschap

Dit type leiderschap waardeert diversiteit en creëert een cultuur waar iedereen zich gewaardeerd voelt. Het gaat erom open te staan voor verschillende perspectieven en iedereen gelijke kansen te bieden. Inclusief leiderschap heeft een positieve impact op het hele bedrijf.

10. Zelfreflectie

Effectieve leiders kijken kritisch naar zichzelf, staan open voor feedback en zijn bereid te leren. Door zelfreflectie kunnen ze hun gedrag aanpassen en betere beslissingen nemen, om zo hun leiderschapskwaliteiten continu te verbeteren.

Effectief leiderschap in 2024 vraagt een mix van vaardigheden en eigenschappen. Het gaat om het versterken en ontwikkelen van teams, heldere communicatie, duurzaamheid, wendbaarheid, verbindend vermogen, innovatiekracht, maatschappelijk betrokkenheid, inclusie en zelfreflectie. Door deze aspecten te ontwikkelen, kunnen leiders anderen inspireren en verandering teweegbrengen in onze snel veranderende wereld.

25 oktober 2023
Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Vak expert

Huib Broekhuis 

Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw organisatie? Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Huib Broekhuis

Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.