Leading like a multiplier banner

BLOG – Huib Broekhuis

In tijden dat iedereen schrijft, praat en denkt over nieuw leiderschap, omgekeerde piramides, het nieuwe werken, generatie Z en meer doen met minder, is er nu een doorbraak die prestatieverbetering vanaf morgen mogelijk maakt: Multipliers.

Waar gaat het in essentie om? Liz Wiseman, auteur van de bestseller Multipliers, how the best leaders make everyone smarter, deed jarenlang onderzoek naar succesvolle leiders en ontdekte dat de zogeheten Multipliers grofweg het dubbele uit hun mensen weten te halen in vergelijking met de zogeheten Diminishers.

Misschien heb je het zelf wel eens ervaren: de leider die het slechtste in jou naar boven haalde. Wat deed die dan? En andersom heb je misschien wel eens een leider gehad die jou deed groeien, bloeien en stralen. Wat maakt het verschil?

Herken de Diminisher

Diminishers hebben de overtuiging dat hun mensen niet in staat zijn te excelleren zonder hen. En dat vertaalt zich in gedragingen die in vijf typologieën worden beschreven. Best confronterend en ook herkenbaar bij mezelf. Wat denk je bijvoorbeeld van de ‘Know it all’? De manager die het ‘nog één keer zal uitleggen’. Of de herkenbare ‘Micro Manager’ die zich te pas en te onpas bezig houdt met de details en daarmee zonder het door te hebben de creativiteit, passie en energie neerslaat? En dan heb je ook nog de ‘Accidental Dimishers’, de leiders die soms in grote valkuilen stappen en daarmee het zelfde effect sorteren. De ‘Idea Guy’ bijvoorbeeld die continu met nieuwe en ook nog goede ideeën komt, maar daarmee de mensen voortdurend in verwarring brengt. “Gaan we nu opeens weer linksaf?” Of misschien herken je je in de ‘Rapid Responder’, de persoon die meteen alle antwoorden geeft en daarmee het denkvermogen van zijn team ondermijnt.

De Diminishers halen dus maar de helft van de energie, productiviteit, creativiteit en het talent uit hun mensen. En dan te bedenken dat in vrijwel alle bedrijven naargeestig gezocht wordt naar manieren om de productiviteit te verhogen…

Denk en doe als een Multiplier

Gelukkig is er een manier om dat te bereiken. Daarvoor wordt gevraagd om als Multiplier te gaan denken en doen. De Multiplier gaat er vanuit dat mensen slim zijn en zelf (beter) kunnen bedenken hoe dingen te doen dan hij zelf kan. Hij komt tot uiting in vijf andere types, zoals bijvoorbeeld de ‘Debate Maker’. Deze betrekt mensen in het oplossen van problemen en het nemen van besluiten om daarna tot uitvoering over te gaan (en daarvoor ownership nemen). Zo is er ook de ‘Challenger’, de leider die door middel van vragen het beste eindresultaat van zijn mensen weet te krijgen. Niet door het beter te weten, maar door voortdurend te challengen en dat ook van zijn mensen te vragen. Dan is er ook de ‘Talent Magnet’, de leider die talent aantrekt omdat mensen in zijn team willen werken omdat ze hebben gehoord en ervaren dat deze leider hen tot grote hoogtes weet te brengen.

Het goede nieuws is dat het relatief eenvoudig te leren is om een Multiplier te worden. Het vraagt een verandering van mindset en vooral een aantal praktische do’s en don’ts Dat spreekt me er persoonlijk zo in aan. Geen lange lijsten van kenmerken die een leider allemaal moet bezitten, het schaap met 16 poten. Een paar schijnbaar eenvoudige gedragsveranderingen maken direct een verschil.

 

 

 

15 september 2020
Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Vak expert

Huib Broekhuis 

Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw organisatie? Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Vds training en coaching huib broekhuis 2021

Vak expert

Huib Broekhuis

Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.