HeartMath® voor veerkracht en energie

Technologische, culturele en economische veranderingen zorgen ervoor dat de werkomgeving in een hoog tempo verandert. Organisatieverandering vraagt veel van medewerkers. Toegenomen werkdruk en het aantal onzekerheden bij veel werknemers zorgen voor stress en een afgenomen motivatie. In deze moderne tijd van drukte en gejaagdheid, wordt werken steeds meer topsport. Dit vraagt om de juiste aandacht en energie.

Ieder mens gaat op zijn eigen manier om met prikkels uit zijn omgeving. Stress wordt niet veroorzaakt door de prikkels zelf, maar door onze mentale en emotionele reactie daar op. De manier waarop je hier mee omgaat heeft direct invloed op je gezondheid, je relaties en op hoe je je aan het eind van een dag voelt. Daarnaast beïnvloedt het je capaciteit om in te spelen op veranderingen, helder te denken, adequaat te reageren en optimaal te presteren en je doelen te bereiken. Om je energiek en vitaal te voelen en je capaciteit voor groei en transformatie te vergroten, is een goede balans tussen inspanning en ontspanning cruciaal. Dit betekent dat medewerkers net als een topsporter wel in de gelegenheid moeten zijn om voldoende te herstellen om de uitdagingen op het werk effectief aan te blijven gaan.

Wat gaan we doen?

In twee keer één dagdeel (met een tussenperiode van één maand tussen de twee dagdelen) gaan deelnemers aan de slag hun alledaagse stress. De basis van het programma wordt gevormd door HeartMath®.

HeartMath® is een wetenschappelijk bewezen en ‘evidence based’ trainingsmethode voor stressreductie en prestatieverbetering met inzet van bekroonde biofeedback software voor optimale zelfregulatie van het persoonlijke welbevinden door het genereren van zogenaamde hartcoherentie, een gezondheidsbevorderende en prestatieverhogende toestand van innerlijke balans in het autonome zenuwstelsel.

Deelnemers krijgen een serie (stressverlagende) wetenschappelijk bewezen technieken aangeleerd. Het doel van deze technieken is om het stress niveau in het lichaam direct te neutraliseren en de deelnemers weer in de juiste flow te laten komen. Via een infrarood oorsensor worden de signalen van het lichaam realtime vertaald naar het beeldscherm. Het effect van de oefeningen op het lichaam is dus direct zichtbaar, waardoor deelnemers optimaal in staat worden gesteld om hun aanwezige stress te reduceren.

Inhoud programma

 • Wetenschappelijke resultaten: bewezen case voorbeelden uit de organisatiepraktijk.
 • Theoretische achtergrond: autonome zenuwstelsel, hormoonstelsel, bloeddruk, hartslag, hartslagvariabiliteit (hartritme), 3 breinen, coherentie.
 • Verband werkdruk, spanning, stresshantering en prestatie.
 • Effect van negatieve en positieve emoties op het hartritme: de belangrijkste gezondheidsindicator voor de mens.
 • Trainen op de computer met de infra-rood sensor en biofeedback software ‘Emwave®’ en het meten van de progressie: meten is weten!
 • Praktische toepassingen van de HeartMath® technieken in communicatie, brainstormen, conflictmanagement en vergaderen.

Waarom het werkt

De aanpak HeartMath® is ontwikkeld door cardiologen en neurologen van het HeartMath® Instituut op basis van inmiddels 20 jaar wetenschappelijk onderzoek.

Hieruit is gebleken dat we optimaal functioneren als ons hart zogezegd ‘coherent’ functioneert. Er is dan evenwicht tussen de zogenaamde sympaticus (‘gaspedaal’) en parasympaticus (‘rem’) van het autonome zenuwstelsel. Het krachtige eendaags HeartMath® programma ‘The Resilience Advantage’ leert deelnemers de technieken om deze coherentie in het hart te genereren zodat zij hun veerkracht en vitaliteit kunnen vergroten en hun prestatievermogen meteen op een hoger niveau kunnen brengen. Het wordt wereldwijd toegepast door miljoenen professionals in organisaties, topsporters, piloten, astronauten, etc.

HeartMath® is gebaseerd op een bio/neuro feedback systeem. Biofeedback wil zeggen dat deelnemers met behulp van technologie op een scherm terugzien wat er gebeurt in hun lichaam en geest. Het rendement van het programma is dus meetbaar en inzichtelijk:

 • HeartMath® heeft een bewezen Return on Investment (ROI) van minimaal 250%. Elke in HeartMath® trainingen geïnvesteerde euro levert de organisatie dus 2,5 euro op.
 • De gemiddeld gemeten stressreductie in organisaties door toepassing van de HeartMath® training bedraagt 40% (75 tot 90% van het doktersbezoek is stressgerelateerd, werknemers met stress hebben gemiddeld 46% hogere ziektekosten).
 • Onderzoek naar het effect van HeartMath® trainingen in multi-nationale organisaties in Noord-Amerika, Europa en Azië laten zien dat er zelfs gemiddeld een 69% significante reductie is van deelnemers met hoge stress na het volgen van de HeartMath® training. Dit is de doelgroep met het hoogste risico op uitval en prestatievermindering.

Het resultaat

 • Deelnemers hebben inzicht verkregen in het effect van stress op hun lichaam en zijn in staat om krachtig en direct stress te neutraliseren, waardoor de aanmaak van schadelijke stresshormonen (cortisol) wordt gestopt.
 • Deelnemers ervaren na afloop meer energie en verhoogde vitaliteit en zijn in staat om dit in de praktijk zelf te activeren.
 • Deelnemers zijn in staat om ‘energie lekken’ te voorkomen die uitputten gedurende de dag.
 • Deelnemers zijn beter in staat om in te spelen op veranderingen doordat belemmerende patronen worden doorbroken door het genereren van nieuwe neurale netwerken in de hersenen.

Duur en gecertificeerde trainers

Deze training duurt twee keer één dagdeel met een tussenperiode van één maand tussen de twee  dagdelen in. VDS werkt voor deze training samen met HeartMath® Benelux. Zij leiden trainers op die deze door HeartMath® gecertificeerde trainingen mogen geven.

Zelf deelnemen aan een HeartMath® training?

Wil je zelf een HeartMath® training volgen, schrijf je dan in bij HeartMath® Benelux  voor de open trainingen die zij organiseren.

Wie gingen je voor

logo abn-amro

Ook interessant

Achmea Zilveren Kruis ontvangt Gouden Certificaat voor Vitaliteitsprogramma

 

Meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met:
Madeleine Blok
06 15 14 92 79