TeamingUp

Organisatiestructuren veranderen snel waarin de tendens naar meer zelfsturing en minder hiërarchie evident is. Werken aan complexe uitdagingen en presteren vindt steeds meer in teams plaats. Of het nu gaat om agile/scrum, zelfsturing, projectteams, virtuele teams of ‘gewoon nog’ traditionele teams bestaande uit een manager met medewerkers, in vrijwel alle gevallen zien we dat er wat betreft teamontwikkeling aan effectiviteit te winnen is.

Met TeamingUp focussen we ons niet op de leidinggevenden of de individuele medewerkers, maar op de ontwikkeling van het team in zijn geheel. En hoe de effectiviteit en productiviteit van de teams binnen een organisatie kunnen worden verbeterd.

Vaak wordt bij teamontwikkeling relatief veel aandacht besteed aan de instrumentele ontwikkeling van teams, zoals scrum en agile. Aan de zachte kant, de gedragskant, wordt echter relatief weinig aandacht besteed. Het gaat dan om elementaire zaken als vertrouwen, openheid, veiligheid, gezamenlijkheid, gebruik maken van de aanwezige kwaliteiten, feedback op elkaars werkzaamheden en de mate waarin het team energie opbouwt en een inspirerende werkomgeving creëert.

En juist die elementen maken uiteindelijk een heel groot deel uit van de effectiviteit van teams en de prestaties van de teams. Wij ontwikkelden TeamingUp om te zorgen dat de zachte kant van teams op orde is.

Inhoud programma

 

In samenwerking met Integron hebben we de TeamingUp scan ontwikkeld. Deze uitgebreide scan bestaat uit 40 vragen die over de volle breedte van de teambeleving en het ontwikkelpotentieel van het team gaat. De scan geeft het team snel inzicht in het functioneren en de prioriteiten van het team. Een goed startpunt om te bepalen welke thema’s belangrijk zijn voor het team en welke workshops het meest effectief is voor het team.

Voorbeeldrapportage TeamingUp scan bekijken

 

 

Een uitgebreid keuzepallet aan workshops van één dagdeel

Wij hebben 20 teamversnellers ontwikkeld die zijn ingedeeld in vijf teamschakelaars. De eerste vier teamschakelaars hebben een bepaalde mate van afhankelijkheid van elkaar. Je kunt pas effectief communiceren als er veiligheid is. Je kunt pas doelgericht werken als er een goede samenwerking is. Je zou kunnen zeggen dat elke schakelaar verder bouwt op het in voldoende mate aanwezig zijn van de kwaliteiten en vaardigheden van de voorgaande schakelaars. De vijfde schakelaar geeft de verdere verdieping van teamprestaties. Samen met de opdrachtgever wordt tijdens het analysegesprek een keuze gemaakt voor één teamversneller die het meest effectief bijdraagt aan het ontwikkelpotentieel van het team.

TeamingUp - teamschakelaars en teamversnellers

Bekijk hier de teamversnellers

 

 

Het resultaat

Teamingup brengt inzicht, gemeenschappelijkheid, focus, versnelling en doelgerichtheid.

De opbrengsten van TeamingUp zijn meervoudig en dienen zowel de individuele teamleden als de team manager of teamlead. De directe opbrengst is dat de blokkades die het effectief functioneren van het team in de weg zitten worden opgeruimd en dat de krachten en kwaliteiten van de teamleden veel beter benut worden. Werkplezier, enthousiasme en de energie om met elkaar doorbraken te realiseren, krijgt een sterke impuls.

Meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met: