BLOG – Huib Broekhuis

De STAP-subsidie uitgelegd: € 1.000 voor een opleiding of training

De STAP-subsidie is er voor jóu. Krijg €1.000 budget om je volgende opleiding, training of cursus te volgen om je arbeidskansen te vergroten. Lees hier hoe.

De overheid heeft vanaf 2022 iets fijns voor jou: met het nieuwe STAP-budget krijg je namelijk een budget van €1.000,- per jaar dat je mag inzetten voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Jouw carrière, jouw beslissing. Of je nu het roer wil omgooien, beter in je werk wil worden, meer balans wil ervaren, met STAP blijf je interessant voor de arbeidsmarkt.

Nadat je jezelf bij de opleider (zoals VDS 🤓) hebt aangemeld, vraag je eenvoudig de subsidie aan bij het UWV en na goedkeuring wordt het budget op de rekening van je opleider gestuurd. En dan start je opleiding.

Hier lees je alles over hoe het STAP-budget precies werkt, wanneer je ervoor in aanmerking komt en hoe je het aanvraagt en gebruikt.

De STAP-subsidie in het kort

Het STAP-budget staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie en kent dus een budget van €1.000,- per persoon per kalenderjaar. Hiermee helpt de overheid je om je te blijven ontwikkelen in je huidige functie of om jezelf om te scholen in een altijd veranderende arbeidsmarkt.

Tot 1 januari 2022 was het mogelijk om je scholingskosten af te trekken bij je aangifte inkomstenbelasting, maar met de invoer van het STAP-budget per 1 maart 2022 geldt deze regeling niet meer. Het STAP-budget heeft als doel de drempel om te blijven leren te verkleinen.

De voorwaarden:

Zo kom jij in aanmerking voor het STAP-budget

Om in aanmerking te komen voor het STAP-budget moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je boven de 18 jaar zijn en nog niet de AOW-leeftijd bereikt hebben. Daarnaast moet je een burger zijn van de EU, óf familie zijn van een EU-burger.

Als laatste is er nog een wat meer ingewikkelde voorwaarde, die eigenlijk alleen belangrijk is om te begrijpen voor mensen die tijdelijk in Nederland wonen of werken. De voorwaarde klinkt als volgt: in de afgelopen 2 jaar en 3 maanden tot drie maanden voor je aanvraag, moet je minimaal zes maanden verzekerd zijn geweest voor de volksverzekering. Voldoe je aan deze drie voorwaarden? Dan kom je in aanmerking voor het STAP-budget. Yes!

Zo meld je je aan en ontvang je subsidie

Het aanmelden voor je STAP-budget is vrij eenvoudig, zolang je dit maar doet in het juiste tijdvak. Elk jaar zijn er zes verschillende tijdvakken (behalve in 2022, dan zijn er vijf tijdvakken omdat de regeling pas vanaf 1 maart 2022 ingaat). Elk tijdvak loopt voor twee maanden en gedurende deze twee maanden kan jij je aanvraag indienen.

Het eerste tijdvak start 1 maart 2022 en eindigt 30 april 2022. Het volgende tijdvak start 1 mei en eindigt 30 juni. Elke twee maanden start er dus een nieuw tijdvak waarin het mogelijk is om je STAP-budget aan te vragen.

Vds stap budget aanbod stap tijdvakken 100

Het is belangrijk dat je je aanvraag in het juiste tijdvak indient. Zo moet er tussen de aanvraag en de starttijd van de opleiding die je wilt volgen minimaal vier weken zitten. Hierdoor heeft de UWV genoeg tijd om het STAP-budget goed te keuren en uit te keren aan je opleider. Daarnaast is het belangrijk dat je je aanvraag ook weer niet té ver van tevoren indient: de opleiding mag niet later starten dan drie maanden na het sluiten van het aanvraagtijdvak.

Laten we even een voorbeeld bekijken om deze tijdsperiode beter te begrijpen:
Stel: je doet je aanvraag op 10 mei 2022. Dan mag de opleiding niet voor 7 juni (vier weken later) starten. Ook mag de opleiding niet na 30 september 2022 (drie maanden na het sluiten van het tijdvak mei-juni) starten. 

Vds stap budget aanbod stap stappen 100

Kan het STAP-budget ook opraken?

De overheid heeft voor elk tijdvak een bepaald budget en dit budget raakt natuurlijk op als er meer aanvragen zijn dan dat er budget aanwezig is. Om te voorkomen dat je voor een dichte geldkraan komt te staan, is het handig om je aanvraag zo vroeg mogelijk in het bepaalde tijdvak te doen. Hierdoor maak je meer kans dat het STAP-budget voor dat tijdvak nog aanwezig is en dat het dus aan jou kan worden toegekend.

Ben je toch te laat en is het STAP-budget voor dat tijdvak al op? Wacht dan tot het volgende tijdvak om je aanvraag in te dienen. Bij VDS is het in dit geval altijd mogelijk om te schuiven met de startdatum van jouw training.

Wanneer je opleiding meer dan €1.000,- kost

Het kan natuurlijk zijn dat je opleiding, training of cursus meer kost dan het STAP-budget van €1.000,-. Wat doe je dan? Het goede nieuws is dat je dan nog steeds in aanmerking komt voor het STAP-budget, zolang de opleider geregistreerd is bij de STAP-regeling. Het minder goede nieuws is dat de rest van de opleiding door iemand anders gefinancierd moet worden.

De overheid keert eenmalig per kalenderjaar €1.000,- aan je uit om te gebruiken voor je professionele ontwikkeling. Kost je opleiding meer dan dat? Dan zal je dit zelf moeten aanvullen. Een goed idee hiervoor kan zijn om bijvoorbeeld eens aan je huidige werkgever te vragen of zij hiervoor budget hebben.

Zitten er nog haken en ogen aan dit STAP-budget?

Het klinkt ontzettend goed, toch? €1.000,- per jaar van de overheid, helemaal voor jou om jezelf professioneel te ontwikkelen. In principe zitten er niet veel mitsen en maren aan dit fijne budget. Maar hier toch nog even een aantal obstakels op een rijtje:

  • Je moet voldoen aan de voorwaarden om de STAP-subsidie aan te vragen (ouder zijn dan 18 jaar, jonger dan de AOW-leeftijd; EU-burger zijn of familie van een EU-burger; verzekerd zijn (geweest) van de volksverzekering).
  • De opleider waarbij je de opleiding, training of cursus wilt volgen moet geregistreerd zijn bij de STAP-regeling. Wij als VDS zijn bijvoorbeeld geregistreerd aanbieder en je kunt onze trainingen volgen met het STAP-budget.
  • Het is belangrijk dat je de scholing die je hebt aangevraagd ook daadwerkelijk volgt. De UWV checkt dit door middel van een diploma of certificaat of, wanneer dit ontbreekt, dat je minimaal 80% van de tijd aanwezig bent geweest. Ben je dit niet? Dan kom je in het zwarte boekje van de UWV en mag je voor een periode van twee jaar geen STAP-budget aanvragen.
  • Het STAP-budget wordt niet uitgekeerd aan opleidingen waarvoor je ook al studiefinanciering of tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten krijgt. Krijg je bijvoorbeeld studiefinancieringen voor een bacheloropleiding? Dan kan je hier geen STAP-budget voor aanvragen. Maar in diezelfde periode mag je wel het STAP-budget aanvragen voor een ándere opleiding, cursus of training waar je geen financiële hulp van de overheid voor krijgt.

Enthousiast geworden? Ga dan op zoek naar je volgende opleiding, training of cursus

Het STAP-budget is speciaal door de overheid voor jou ontwikkeld. Het zou bijna dom zijn om hier geen gebruik van te maken, toch? In een snel veranderende maatschappij is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen en daarnaast is het natuurlijk ook ontzettend leuk om dit te doen.

Wij bij VDS hebben verschillende interessante trainingen ontwikkeld die geregistreerd zijn bij de STAP-regeling. Bekijk hier de trainingen die wij hebben en meld je direct aan. Van ons krijg je je dan automatisch een digitaal STAP-aanmeldingsbewijs. Deze kan je in het STAP-portaal van de UWV uploaden, waarna je aanvraag behandeld wordt. Na goedkeuring van de UWV wordt het STAP-budget voorgeschoten en kan jij starten met je ontwikkelen in je werk. Gaat het mis, dan denken we met je mee.

Klinkt goed, toch?

11 maart 2022

Vak expert

Huib Broekhuis 

Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw organisatie? Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Benieuwd of dit programma ook werkt voor jouw organisatie?
Bel mij dan gerust even op om van gedachten te wisselen.
We ontwikkelen programma’s die altijd naadloos aansluiten, ook full digital.

Vak expert

Huib Broekhuis

Neem gerust vrijblijvend contact op om van gedachten te wisselen.