BLOG – Huib Broekhuis

Ben jij een Multiplier of per ongeluk toch een Diminisher?

In tijden dat iedereen schrijft, praat en denkt over nieuw leiderschap, omgekeerde piramides, het nieuwe werken, generatie Y en meer doen met minder, is er nu een doorbraak die prestatieverbetering vanaf morgen mogelijk maakt: Multipliers.

Voor een korte introductie van het gedachtegoed kun je dit filmpje bekijken:

Waar gaat het in essentie om? Liz Wiseman, auteur van de bestseller Multipliers, how the best leaders make everyone smarter, deed jarenlang onderzoek naar succesvolle leiders en ontdekte dat de zogeheten Multipliers grofweg het dubbele uit hun mensen weten te halen in vergelijking met de zogeheten Diminishers.

Misschien heb je het zelf wel eens ervaren: de leider die het slechtste in jou naar boven haalde. Wat deed die dan? En andersom heb je misschien wel eens een leider gehad die jou deed groeien, bloeien en stralen. Wat maakt het verschil?

Herken de Diminisher

Diminishers hebben de overtuiging dat hun mensen niet in staat zijn te excelleren zonder hen. En dat vertaalt zich in gedragingen die in vijf typologieën worden beschreven. Best confronterend en ook herkenbaar bij mezelf. Wat denk je bijvoorbeeld van de ‘Know it all’? De manager die het ‘nog één keer zal uitleggen’. Of de herkenbare ‘Micro Manager’ die zich te pas en te onpas bezig houdt met de details en daarmee zonder het door te hebben de creativiteit, passie en energie neerslaat? En dan heb je ook nog de ‘Accidental Dimishers’, de leiders die soms in grote valkuilen stappen en daarmee het zelfde effect sorteren. De ‘Idea Guy’ bijvoorbeeld die continu met nieuwe en ook nog goede ideeën komt, maar daarmee de mensen voortdurend in verwarring brengt. “Gaan we nu opeens weer linksaf?” Of misschien herken je je in de ‘Rapid Responder’, de persoon die meteen alle antwoorden geeft en daarmee het denkvermogen van zijn team ondermijnt.

De Diminishers halen dus maar de helft van de energie, productiviteit, creativiteit en het talent uit hun mensen. En dan te bedenken dat in vrijwel alle bedrijven naargeestig gezocht wordt naar manieren om de productiviteit te verhogen…

Denk en doe als een Multiplier

Gelukkig is er een manier om dat te bereiken. Daarvoor wordt gevraagd om als Multiplier te gaan denken en doen. De Multiplier gaat er vanuit dat mensen slim zijn en zelf (beter) kunnen bedenken hoe dingen te doen dan hij zelf kan. Hij komt tot uiting in vijf andere types, zoals bijvoorbeeld de ‘Debate Maker’. Deze betrekt mensen in het oplossen van problemen en het nemen van besluiten om daarna tot uitvoering over te gaan (en daarvoor ownership nemen). Zo is er ook de ‘Challenger’, de leider die door middel van vragen het beste eindresultaat van zijn mensen weet te krijgen. Niet door het beter te weten, maar door voortdurend te challengen en dat ook van zijn mensen te vragen. Dan is er ook de ‘Talent Magnet’, de leider die talent aantrekt omdat mensen in zijn team willen werken omdat ze hebben gehoord en ervaren dat deze leider hen tot grote hoogtes weet te brengen.

Het goede nieuws is dat het relatief eenvoudig te leren is om een Multiplier te worden. Het vraagt een verandering van mindset en vooral een aantal praktische do’s en don’ts Dat spreekt me er persoonlijk zo in aan. Geen lange lijsten van kenmerken die een leider allemaal moet bezitten, het schaap met 16 poten. Een paar schijnbaar eenvoudige gedragsveranderingen maken direct een verschil.

Word jij een Multiplier?

Wil jij ook ervaren hoe je een Multiplier wordt en ben je lijnmanager of HR professional? Meld je dan aan voor het Multipliers Open Programma dat start op 28 april 2015.

15 oktober 2013
Meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met:
Vds training en coaching huib broekhuis 2021
Huib Broekhuis
+31653786627