BLOG - VDS

De kracht van niets doen

Hoe lang is het geleden dat jij minimaal 10 minuten niets hebt gedaan? En dan bedoel ik niet op de bank een boek lezen, vrienden appen, Facebook checken of TV kijken. Trots omdat je de boel in je huis gewoon de boel laat. Momenten waarop je jezelf als een zoutzak op de bank laat neerploffen, TV aan en de vaat gewoon op het aanrecht laat staan. Nee niet die vorm van niets doen.

Niets, gewoon niks

Ik bedoel echt helemaal niets. Niets, gewoon niks. Gewoon stil worden en niets doen. Gewoon zitten en zijn zonder externe impulsen als tv of internet. Zijn met dat wat er is. Zijn met de rommel in je huis. Zijn met de rommel in je hoofd of de onrust in je lijf. Zijn met gedachten die komen en gaan zonder er in die tien minuten iets mee te hoeven doen. Hoe lang is dat geleden, dat je écht 10 minuten lang niets hebt gedaan? Doe je dat überhaupt wel eens?

Hollen, rennen en vliegen

Volgens mij lassen wij, inclusief ikzelf, veel te weinig niets-doe momenten in. We zijn altijd aan het hollen, rennen, vliegen, haasten en doorgaan. Plannen, kennis opnemen en jezelf op een of andere manier ontwikkelen. Als we even rustig zitten moet ook die tijd ‘nuttig’ ingevuld worden en lezen we op de iPad blogs zoals deze of checken we tweets van interessante mensen.

Vrij van je brein

Heb je dat goed gezien? Ja je leest het goed. ‘Nuttig’ met aanhalingstekens. Want is altijd maar door rennen zonder stil te staan eigenlijk wel zo nuttig als we denken? Wat gebeurt er als je jezelf ‘10 minuten niets’ gunt? Jezelf tien minuten vrij geven van je drukke brein. Hoe heerlijk zou dat zijn?

Afgelopen week zag ik in een dwangmatige bui van niet stil kunnen zitten en niets doen de inspiration talk van droomcoach Nicoline Douwes Isema:

In dit filmpje laat Nicoline een afbeelding zien van twee verschillende breinscans. Een van de scans laat een brein in rust zien, de ander laat een brein zien dat een ingewikkeld probleem aan het oplossen is.

Hersenen houden van rust

Als we een probleem op willen lossen en daar heel hard over gaan nadenken dan is maar een klein gedeelte van onze hersenen actief. In het brein dat in rust is, zijn veel meer hersengebieden tegelijkertijd actief waardoor je optimaal gebruik maakt van je brein. Kennis, informatie en indrukken die we opdoen worden tijdens zo’n rust moment geconsolideerd. Dit zorgt ervoor dat je brein dingen beter opslaat omdat het verbindingen legt met allerlei verschillende hersengebieden. Rust is dus eigenlijk op zijn tijd heel erg effectief.

Creativiteit en inspiratie

Daarnaast kunnen er in jouw ik-doe-10-minuten-niks-momentjes ineens grandioos creatieve ideeën oppoppen omdat verschillende hersengebieden tegelijkertijd actief zijn als jij niets doet. De teksten voor mijn blogs ontstaan bij mij bijvoorbeeld allemaal tijdens deze niks-doe momentjes. Wanneer ik er echt voor ga zitten om te schrijven, dan komt er bijna nooit iets van. Dan voel ik me vervelend en geïrriteerd omdat het niet lukt. Lig ik vervolgens in bed te doezelen, dan ineens komen er prachtige ideeën.

Niksen is productiever

Niksen is dus juist productiever dan continu doorgaan. Je geeft je brein even de mogelijkheid alles te verwerken en weer op te laden voor de volgende bak aan informatie en impulsen. Waarom probeer je het niet eens? Kijk gewoon naar wat er gebeurt als je tien minuten even helemaal niets doet.

Niks-ze vandaag!

1 oktober 2013
Naar overzicht
logo vds paars

VDS

Bekijk mijn profiel

Neem contact op met VDS