BLOG - André Prins

Een gemotiveerd en productief team: 7 valkuilen voor een teamleider

De productiviteit en motivatie van medewerkers binnen een team verhogen? Ik heb ontdekt dat het startpunt bij de teamleider ligt en dat je als teamleider heel makkelijk in een aantal valkuilen kunt stappen. In onze infographic benoemen wij 7 valkuilen voor teamleiders die we elke keer weer terug zien komen.

Krap 90% van Nederlandse organisaties onderbenut het potentieel van hun werknemers. Zo valt op te maken uit het onderzoek ‘Onderzoeksrapport Integron: Werkbeleving in Nederland 2017’ uitgevoerd door Integron onder 4.400 werkenden. Volgens dit onderzoek haalt maar 12% van de organisaties het beste uit haar medewerkers. Ook blijkt dat veel teams verre van hun potentieel presteren. Specifiek worden de volgende onderdelen als ondermaats beoordeeld: ‘benutting van potentieel’, ‘effectiviteit van overleg’, ‘doelgerichtheid’ en ‘communicatie’.

Misschien herken je dit ook wel binnen jouw organisatie. Misschien niet zo leuk om te merken… Maar er is goed nieuws: dit valt wel te veranderen.

In de vele leiderschapsprogramma’s en team ontwikkelprojecten die ik de afgelopen jaren heb verzorgd, heb ik verschillende profielen teamleiders mogen ontmoeten. Deze teamleiders begeleid ik in hun ontwikkeling en help ze om hun leiderschapsgedrag aan te passen en effectief in te zetten, zodat ze de individuele talenten en collectieve intelligentie binnen het team meer kunnen benutten.

inspiratie quote “The job of a leader today is not to create followers. It’s to create more leaders.”

Ik geloof dat teamleiders in Nederland meer functioneel rebels mogen optreden, zodat zij meer werken met hun team en meer van hun team gedaan krijgen. Creëer een vertrouwde en veilige sfeer in het team waarin iedereen zijn beste werk kan leveren.  Toon lef en moed. Doe wat je zegt te gaan doen. Toon compassie en geduld waar nodig, biedt kaders en duidelijkheid waar noodzakelijk.

Wil je het potentieel van een team beter benutten en vraagt je je wellicht af: waar moet ik opletten en wat zijn de valkuilen? Heel begrijpelijk, want als we de bovengenoemde onderzoeksresultaten mogen geloven, valt er dus nog veel winst te behalen als teamleider, zou ik zo zeggen.

Keer op keer zie ik teamleiders dezelfde fouten maken. VDS geeft je graag alvast 7 valkuilen waar je makkelijk instapt.

Tenslotte mijn vraag aan jou als teamleider: Herken jij bij jezelf de momenten waarop je in één van deze 7 valkuilen stapt? Laat het me horen. Ik ben erg benieuwd.

VDS - infographic - 7 valkuilen voor teamleiders

30 november 2017
Naar overzicht
andre-prins

André Prins

Bekijk mijn profiel

Neem contact op met André Prins

Andere blogs van André

 • 5 november 2017
  BLOG: Een verbindend gesprek: 10 belangrijke elementen Dit blog lezen
 • 5 november 2017
  BLOG: 5 tips om tot een continue Performance Dialoog te komen Dit blog lezen
 • 3 november 2017
  BLOG: De continue Performance Dialoog: van KPI’s naar energie! Dit blog lezen
 • 18 mei 2017
  BLOG: Teamontwikkeling is reflecteren: do’s en don’ts voor een succesvolle teamreflectie Dit blog lezen
 • 9 mei 2017
  BLOG: 7 kenmerken van een effectief team Dit blog lezen
 • 25 november 2016
  BLOG: Vijf inzichten om een waardevol Performance Management gesprek te voeren Dit blog lezen
 • 1 mei 2013
  BLOG: High impact learning Dit blog lezen
 • 22 april 2013
  BLOG: Talent en leiderschap ontwikkelen – Onzin? Dit blog lezen