BLOG –

Sssst…. mag ik even…

Soms raast het door mijn hoofd: dochter uit school halen, kom ik op tijd voor mijn afspraak, dochter naar vioolles brengen, jasje van de stomerij halen, offerte moet af, oh ja Jeffrey is jarig daar wil ik nog aandacht aan geven, vanavond vergadering, morgen een spannende presentatie bij ABN AMRO en ga zo maar door…. Ik word al moe als ik het opschrijf. Heb ik nog eigenlijk wel tijd voor niks doen. Stilte, rust, bezinning.

Stilte als levensbehoefte voor ieder mens

In de Trouw van dinsdag 8 november jongstleden las ik een artikel over stilte als een levensbehoefte die onder druk staat. Er wordt in het artikel gesproken over Stilte als een geluid. Op zich is die stelling al interessant. Want is stilte een geluid? En hoe noodzakelijk is stilte in ons leven dat er nota bene gesproken wordt over een levensbehoefte?

Regisseur Patrick Shen heeft er een docu over gemaakt: ‘In Pursuit of Silence’. Hij reisde de hele wereld over om verschillende vormen van geluid vast te leggen. Een van zijn belangrijkste inzichten is dat stilte niet alleen een akoestisch fenomeen is, maar ook een manier om innerlijke rust en evenwicht te vinden. Belangrijke voorwaarden voor een gelukkig en succesvol leven denk ik dan.

Stilte als begin van luisteren

De Londense filosofe Salomé Voegelin nuanceert het beeld van Shen dat stilte een levensbehoefte zou zijn. Immers, de mens is niet gemaakt voor stilte. Volgens haar moeten we stilte vooral niet zien als het tegenovergestelde van lawaai. Ieder geluid heeft immers de potentie om stil of lawaaierig te zijn. Wat mij aan haar filosofie aanspreekt, beschrijft ze in haar boek ‘Listening to noise and silence’, namelijk stilte is niet de afwezigheid van geluid maar het begin van luisteren.

Dat brengt me naar mijn eigen leven. De ratrace waar ik soms in zit, heb ik dan eigenlijk wel tijd om te luisteren naar wat echt belangrijk is? Hoe profiteer ik van ‘stiltemomenten’ om bijvoorbeeld belangrijke keuzes te maken in mijn leven? Of om effectiever te zijn in mijn werk? Zaken handiger te regelen, zodat ik meer rust ervaar en tijd bespaar?

“Stilte is niet de afwezigheid van geluid maar het begin van luisteren naar andere mensen en dingen”

Stilte als werkzaam bestanddeel in je werk

Hoe kun je het belang van stilte en geluid werkzaam laten zijn in je werk? Neem nou even onze visie op ontwikkelen: Wij geloven dat groei altijd begint bij het individu. Wij helpen mensen daarom zich bewust te worden van hun innerlijke drijfveren en talenten. Door die bewustwording ontstaan kansen om eigen gedrag te veranderen en te verbeteren. Dit vraagt reflectie en stilstaan bij vragen als: Waar word ik blij van? Waar ligt mijn kracht en hoe wil ik deze tot wasdom laten komen? Wat of wie inspireert mij? Dit zijn ‘trage’ vragen die je niet zomaar tussen het ophalen van de kinderen uit de BSO en het doen van de boodschappen beantwoordt. Toch?

Uit de praktijk

Een aantal voorbeelden uit de praktijk geven je inzicht hoe stilte kan helpen om in je kracht te blijven of om je impactvoller te laten zijn in je werk, bijvoorbeeld doordat collega’s naar je gaan luisteren en jij naar hen. Wat hoor je feitelijk in een gesprek als je aandachtig luistert? Je hoort de woorden, soms begrijp je hele zinnen en toch is het nog maar de vraag of je als luisteraar werkelijk hoort wat de ander bedoelt te zeggen. Of hoe stilte kan helpen in je creatieve proces als je, mogelijk onder invloed van deadlines, een innovatief voorstel wil neerleggen bij je klant. En om je stress te verlagen, niet geheel onbelangrijk. Graag geef ik je een aantal voorbeelden uit mijn eigen praktijk:

Zangcoaching

Voor een klant die een groep van 12 professionals wilde ontwikkelen in hun persoonlijk leiderschap boden we een zangcoaching aan. Dit was overigens een klein onderdeel van een persoonlijke journey van 9 maanden. De zangcoach ging met de mannen (geheel toeval dat het alleen mannen waren) aan de slag. Luister eens naar elkaar. Welke stem laat je spreken? Welke impact wil je realiseren, bijvoorbeeld tijdens een vergadering? Hoe word je meer gehoord bij het inbrengen van verbetervoorstellen. Luisteren naar je stem, daar is, hoe gek dat misschien ook klinkt, stilte voor nodig. Je komt tot verrassende nieuwe inzichten, zeker als je écht open gaat staan voor wat de ander bedoelt.

Mindfulness 

Het is bewezen dat in ons drukke Westerse leven een tegengeluid nodig is om te voorkomen dat je in burn-out situaties terecht komt.

mindfulmomentjeMindfulness is in het bedrijfsleven immens populair. Bedrijven als Rijkswaterstaat, Heineken, Achmea en Rabobank hebben Mindfulness opgenomen in hun trainingsaanbod. Maar waarom eigenlijk?

Onderzoek wijst uit dat Mindfulness ziekteverzuim aanzienlijk kan verlagen. De mentale gezondheid van medewerkers positief beïnvloed en dat gedragspatronen doorbroken kunnen worden. Het geeft veel zelfkennis.

Een leuke gratis app trouwens is mindfulmomentje. Een moment van rust en stilte creëren om er daarna weer fris en fruitig tegenaan te gaan. Kijken hoe je dan je voorstel vol hernieuwde energie presenteert aan je directieteam!

Een Stiltewandeling

Je kunt nu denken: ‘Wandelen doe je maar in je eigen tijd. Daar ga ik als werkgever geen ruimte voor bieden’. Nu is echter onze ervaring dat als je medewerkers een stiltewandeling laat maken er meer rust ontstaat voor bijvoorbeeld creativiteit en ondernemerschap. Geef ze een concrete opdracht mee om te proberen niet in gesprek te gaan met elkaar en zich echt te focussen op het geluid van de stilte.

Heartmath® 

Het krachtige eendaags Heartmath® programma ‘The Resilience Advantage’ leert medewerkers de technieken om de coherentie in het hart te genereren zodat zij hun veerkracht en vitaliteit kunnen vergroten en hun prestatievermogen meteen op een hoger niveau kunnen brengen.

heartmathZo voorkom je energielekken, genereer je creatieve oplossingen om momentum te verkrijgen in projecten en transformeer je negatieve energie in positieve energie.

Je managet letterlijk de innerlijke staat door het leren activeren van positieve gevoelens voor een optimale hartcoherentie.

 
 
 

Bovenstaande zijn enkele voorbeelden om met meer stilte een steviger geluid te maken in je (werkzame) leven. We krijgen per dag vele inkomende actietriggers te verwerken via onder meer social media.

Daarnaast moeten we ook nog zoveel: klanten begeleiden, stukken schrijven, planningen maken, vergadermarathons bijwonen, targets halen…

Laten we beginnen met luisteren naar andere mensen en dingen die er toe doen. Het gesprek te blijven aangaan met de ander begint met ontvankelijk willen zijn, je kwetsbaar willen opstellen, echt willen luisteren en stil zijn vanbinnen.

Bekijk hier de trailer van ‘In Pursuit of Silence’.

21 november 2016
Meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met: