ABNAmro nieuws
18 september 2013

Meten – ontwikkelen – meten met sportschooltrainen

Medewerkers van ABN AMRO OPS kunnen sinds begin dit jaar gebruik maken van een drietal Sportscholen, namelijk die voor klantgerichtheid, veranderingsgerichtheid en samenwerkingsgerichtheid. De metafoor sportschooltrainen refereert aan een fitness sportschool. Hier werken sommige mensen aan hun conditie, anderen aan spieropbouw en weer anderen aan hun vetverbranding. De aanpak bij sportschooltrainen biedt op dezelfde manier de mogelijkheid om op een optimale manier in groepsverband te werken aan individuele ontwikkeling. Door ‘meten-ontwikkelen-meten’ met een zekere frequentie te herhalen wordt een cyclus van doelgericht en resultaatgericht leren opgebouwd, oftewel ‘permanente educatie’. Rob van der Veen (55), Trade medewerker TOPS, vertelt over zijn ervaringen met het sportschooltrainen.

Rob van der Veen is enthousiast over het sportschooltrainen

Rob van der Veen is enthousiast over het sportschooltrainen

“Ik mocht deelnemen aan de pilot Sportschool Klantgerichtheid. Eerst heb ik daarvoor een competentiescan ingevuld. Ik moest mezelf beoordelen en dat heeft mijn leidinggevende ook gedaan. Ik vond het best lastig om bepaalde zaken over mezelf te beoordelen. Je weet wel wat je kunt, maar toch blijft het lastig om zoiets over jezelf in te vullen. Ik heb liever dat anderen dat doen. Gelukkig deed mijn leidinggevende het dus ook. En daar kwam een rapport uit wat we samen besproken hebben. Dat was een goede voorbereiding op de Sportschool.

Mijn werkgever adviseert om zo veel mogelijk deel te nemen aan de Sportscholen. Ik heb, in overleg met mijn leidinggevende, als eerste gekozen voor de sportschool Klantgerichtheid en ik moet zeggen dat ik daar geen spijt van heb. Tijdens de Sportschool konden we deelnemen aan twee verschillende ‘toestellen’. Daarin kon je kiezen welk onderwerp je het meeste aansprak en daar ging je vervolgens mee aan de slag.

Balans tussen efficiency en bouwen aan de klantrelatie

Ik heb zelf de neiging om mijn gesprekken soms wat te lang door te laten kabbelen. Ik ken veel van mijn klanten al jaren en dan is de verleiding af en toe groot om te lang met je klant in gesprek te blijven. De werkdruk op onze afdeling is best hoog, er moet een hoop gedaan worden. Ik vind het soms lastig om een balans te vinden tussen het efficiënt helpen van mijn klant en toch ook aandacht te hebben voor de persoonlijke relatie.

Tijdens de training heb ik geleerd en geoefend hoe ik een klantgesprek op een nette manier op tijd kan afronden. Zodat ik verder kan met mijn overige werkzaamheden en de klant toch een goed gevoel overhoudt aan ons gesprek. Ik merk wel een verschil na de training, ten opzichte van daarvoor. En regelmatig zitten mijn leidinggevende en ik ook nog om samen om de voortgang te bespreken. Zo blijf ik me ontwikkelen en ik ga er vanuit dat dat ook zichtbaar wordt in de volgende competentiescan.

Wat moet ik nu nog leren?

Ik sta weleens sceptisch tegenover trainingen. Ik ben als sinds mijn 17e in dienst van de bank en vraag me dan af: “wat moet ik nog leren, ik kan inmiddels echt wel een telefoongesprek voeren.” Maar tijdens deze Sportschool heb ik zeker geleerd een gesprek efficiënter te voeren. En dat helpt me in mijn dagelijkse werk. Dat zat hem ook vooral in de twee trainers. Die waren in mijn ogen echt uitstekend. Ze stelden me op mijn gemak en er werd op een heel leuke, luchtige manier gepresenteerd en toch waren ze in staat de stof helder over te brengen zodat deze ook blijft hangen. Dat vind ik een kunst en zij beheersten die erg goed. Ik zou mijn collega’s deze Sportschool dan ook zeker aanbevelen en zelf kijk ik uit naar de volgende Sportschool die ik ga volgen: Veranderingsgerichtheid.”

Meer weten over het concept Sportscholen? Neem contact op met Rani Zuijdervliet

Wij beantwoorden al je vragen

Schrijf je in voor de speciale nieuwsbrief!

Ontvang al het relevante ABN Amro nieuws direct in je mailbox